Top News
7458 prikaza

Amerikanca pustili, ali je godinu dana u komi

Otto Warmbier, mladi Amerikanac pušten iz Sj. Koreje u stanju kome nakon godine i pol
1/5
KYODO/REUTERS/PIXSELL
Njegov grijeh je bio što je navodno pokušao uzeti plakat s parolom sa zida u hotelu na odmoru

Od svih zapadnjaka koji su u posljednjih dvadesetak godina zaglavili po zatvorima Sjeverne Koreje, on je optužen zbog najmanjeg "zločina", a zatočen je bio skoro pa najduže i još je pušten u daleko najgorem stanju. Otto Warmbier, 22-godišnji student iz Virginije, pušten je na slobodu nakon 529 dana, javljaju svjetske agencije, nakon što je 2. siječnja 2016. zatvoren zbog "neprijateljskog čina prema DNR Koreji" i malo potom osuđen na 15 godina strogog zatvora.

Tek sad se ispostavilo da niti obitelj niti administracija SAD-a o mladiću ništa nisu čuli još od ožujka 2016. kada je poslao posljednje pismo roditeljima, i to zato što je Warmbier, kako se navodi iz neslužbenih izvora iz same Sjeverne Koreje, prije više od jedne godine obolio od botulizma, a potom, nakon što je dobio pilulu za spavanje, upao u komu iz koje se nije probudio. Je li uzrok kome botulizam ili sama pilula, zasad nije jasno.

Warmbier je na putovanje u Sjevernu Koreju krenuo s turističkom agencijom Young Pioneer Tours kako bi u politički egzotičnoj totalitarnoj zemlji proveo novogodišnje praznike. Nije imao apsolutno nikakvih problema tijekom boravka u Pyongyangu niti u Yanggakdo International Hotelu s još stotinjak zapadnjaka, nije imao problema zapravo sve dok sa suputnicima nije došao na aerodrom u Pyongyangu kako bi otputovao kući. I tu je počeo pakao.

Život u Sjevernoj Koreji SJEVERNA KOREJA Life Zarobljeni s druge strane granice - i razdvojeni 6 godina

Policija ga je uhitila zbog, kako će uskoro doznati, optužbi da je u hotelu pokušao ukrasti propagandni plakat. Državna medijska agencija KCNA krajem veljače te godine prikazala ga je kako na rubu suza, potom i u suzama priznaje "zlodjelo". Priznanje je bilo tako uvjerljivo da na Zapadu apsolutno nitko u nj nije povjerovao. Warmbier je rekao da je plakat htio odnijeti kući kao "trofej", odnosno uspomenu. Kao i to da mu je netko iz lokalne crkve obećao automobil od 10.000 dolara ako donese takvo što.

Na plakatu je inače pisalo: "Snažno se naoružajmo patriotizmom Kim Jong-ila". Potom je KCNA prikazala i njegovu izjavu o tome kako "nije smio dopustiti vladi SAD-a da ga zavede da počini zločin u toj zemlji", kako moli za oprost, te na kraju kako je "počinio najgoru pogrešku života". Da bi dobio 15 godina teškog prisilnog rada.

Uskoro su krenuli pregovori između SAD-a i Sjeverne Koreje o njegovom oslobađanju, samo, kako su dvije zemlje cijelo to vrijeme u takvim odnosima da je u zraku visio i nuklearni sukob, jasno je da su se pregovori jako odužili. Na kraju je režim Kima Jong-una mladića na slobodu pustio u trenutku kad je u zemlju doputovao Dennis Rodman, blizak prijatelj i partijaner unikatnog diktatora. No, to nije prvi put da koincidiraju puštanja zapadnjaka iz sjevernokorejskih zatvora s njegovim relativno čestim posjetima toj zemlji.

Slično se dogodilo, primjerice, i uoči 8. studenog 2014. kad je na slobodu pušten američki kršćanski misionar Kenneth Bae. Nekoliko mjeseci ranije Rodman je pristao založiti se kod Kima Jong-una za sudbinu čovjeka osuđenog zbog "nedopuštenih vjerskih aktivnosti", samo niti je Rodman, bar koliko je javno rečeno, uspio isposlovati da ga puste, niti je imao potpuno razumijevanje za misionarsko djelovanje u takvoj zemlji.

Zanimljivo je to da je čak i Bae u zatvoru proveo ne posebno duže od Warmbiera, a osuđen je nakon neusporedivo opasnijeg ponašanja u Sjevernoj Koreji. Ranije, Evan Hunziker proveo je 1996. 95 dana u tamošnjem zatvoru zbog "ilegalnog ulaska" u tu zemlju. Mjesec dana poslije puštanja počinio je samoubojstvo. Novinarke Euna Lee i Laura King pod istom optužbom zaglavile su 2009. na 140 dana, a puštene su nakon što je Bill Clinton kao bivši predsjednik osobno otputovao Kimu Jong-ilu i molio ga da ih pusti.

Laibach Laibach Kultura "Ljevičari su danas intelektualni masturbatori"

Za isto je optužen i politički aktivist Robert Park koji je početkom 2010. pušten nakon 43 dana, kao i krajem te godine Aijalon Gomes nakon odsluženih 213 dana od osam godina na koliko je osuđen. Bilo je tu narednih godina svega. Od uhićenja američkog ratnog veterana (!) do uhićenja zbog "pokušaja rušenja vlasti korištenjem religije". I sve redom su bile puno gore optužbe od aktualnog slučaja netom oslobođenog mladića koji je zaglavio duže od velike većine.

Sandra Suh je u travnju 2015. puštena čak istog dana. Jedini koji su još uvijek guli kaznu, od listopada 2015., jest Kim Dong Chui. No, njegova je optužba – špijunaža i taj se čovjek po svemu sudeći nalazi u ekstremno teškoj situaciji. Ukupno šesnaestoro Amerikanaca, te po jedan Australac i Kanađanin zaglavili su u Sjevernoj Koreji u posljednjih 20 godina.

I dok se obrazac puštanja tih ljudi na slobodu ne može uočiti, jedno je sigurno; svi pušteni na slobodu, oslobođeni su u trenucima kad je takav čin vlastima u Pyongyangu mogao poslužiti kako bi u svijetu, a ponajviše kod kuće, mogle reklamirati svoj čin milosrđa. Pritom je netko imao sreću pa je oslobođen istog dana ili nakon samo nekoliko tjedana, dok je netko drugi imao sudbinu da se kući vrati nakon više od godine i pol u komatoznom stanju, naprosto zato što su im se tako poklopile političke i geopolitičke zvijezde na nebu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.