Top News
6665 prikaza

Amerika u kaosu: Ovo su mailovi Trumpovog sina Rusima!

Donald Trump i sin Donald Trump
MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL
Iako je optuživao Clintonicu da laže kad kaže da surađuje s Rusima, novi mailovi otkrivaju da je možda Hillary bila u pravu

Najveća kriza potresa Bijelu kuću otkako je Donald Trump došao na vlast. Njegov najstariji sin objavio je e-mailove u kojima pokazuje da se htio sastati s osobom za koju je bio uvjeren da je povezana s ruskim vlastima i posjeduje inkriminirajuće informacije o Hillary Clinton

Air Force One Najvažniji na svijetu Tehno Trumpova grdosija: Zbog veličine ne stane na stadion

Objavljeni mailovi stigli su od izdavača Roba Goldstonea koji je pričao o informacijama kao sastavnom dijelu ruske potpore Trumpu. Kasnije je Goldstone obećavao sastanak s odvjetnicom ruskih vlasti kako bi Donald Jr. raspravio sve informacije.

Goldstone, inače predstavnik sina azerbajdžanskog biznismena bliskog Vladimiru Putinu, tvrdio je da visoka ruska tužiteljica posjeduje neke službene dokumente koji bi mogli inkriminirati Hillary i njeno poslovanje s Rusijom.

"Očito je to vrlo osjetljiva informacija, ali je to samo dio ruske potpore gospodinu Trumpu", piše Goldstone u jednom od mailova mlađem Donaldu. "Ako je to stvarno, onda mi se jako sviđa", odgovorio je Donald.

Donald mlađi objavio je spomenute mailove nakon što je New York Times prvi objavio informacije o susretu između Trumpa mlađeg i ruskog odvjetnika u subotu. Kasnije su prenijeli da su Trumpu obećane informacije o Hillary koje predstavljaju samo dio pomoći ruskih vlasti u pomaganju Donaldu starijem da pobijedi na predsjedničkim izborima. 

Objavio je Trump Jr. sve te mailove na Twitteru kako bi bio "potpuno transparentan", ali objava je došla tek nekoliko trenutaka prije nego što je New York Times objavio iste informacije. Times je objavio da se Trump sastao s Nataliom Veselnitskayom, zajedno s Trumpovim zetom i visokim savjetnikom Bijele kuće Jaredom Kushnerom te bivšim šefom Trumpove kampanje Paulom Manafortom.

Goldstone, u poruci od 3. lipnja 2016. godine nudi da pošalje informacije preko Rhone, vjerojatno misleći na dugogodišnju Trumpovu asistenticu Rhonu Graff. Mlađi Trump je nekoliko puta mijenjao iskaz otkako je Times prvi put objavio informacije o sastanku s ruskom odvjetnicom. Isprva je govorio da nije bilo govora o bilo kakvim štetnim informacijama o Hillary, ali onda je Times razotkrio neke druge motive koji su mogli potaknuti Donalda na sastanak.

Trumpov odvjetnik tvrdi da mediji rade od miša slona. "Isprva sam htio razgovarati samo telefonski, ali kad to nije uspjelo, rekli su mi da će ta žena doći u New York. Kad su me pitali za sastanak, ja sam pristao. Kao što je i sama rekla, ona nije bila vladin dužnosnik. Nije imala informacije i samo je htjela raspravljati o posvajanju djece i zakonu Magnitsky", kazao je mlađi Donald u izjavi koja je popratila objavu mailova.

Veselnitskaya također tvrdi da je na sastanku bilo riječi o zakonu Magnitsky kojeg je 2012. godine potpisao Barack Obama i kojim se donose sankcije protiv određenih ruskih državljana.

Vladimir Putin i Barack Obama Strogo čuvano Top News Obama je vodio tajni rat protiv Putina i - izgubio

Zamjenica glasnogovornika Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders pročitala je izjavu američkog predsjednika gdje on hvali svog sina zbog transparentnosti.

"Moj sin je odlična osoba i ja pozdravljam njegovu transparentnost. Sve osim toga ću prepustiti njegovim odvjetnicima", piše u izjavi, a prenosi CNN

Ruska odvjetnica, Natalia Veselnitskaya ispričala je u razgovoru za NBC news da nikad nije predstavljala rusku vladu. Međutim, Washington Post otkrio je da je Veselnitskaya predstavljala moskovske vlasti u njihovoj tužbi protiv Ikee zbog širenja švedskog giganta na ruski teritorij.

Usprkos Goldstoneovim obećanjima, Veselnitskaya i mlađi Donald kažu da nije ponudila bilo kakve važne informacije o Clintonici.

Bitno je naglasiti da svi ti e-mailovi predstavljaju možda i najočitiji dokaz da su članovi Trumpove kampanje bili spremni razmisliti o primanju pomoći od Rusa tijekom američkih predsjedničkih izbora. Samo mjesec dana nakon što su mu obećali informacije o Clintonici, Donald Trump Jr. obrušio se na Hillary zbog optužbi da Rusi žele pomoći Trumpu u pobjedi. "Vidite, to samo pokazuje kakav im je moralni kompas. Reći će sve samo da pobijede. Odvratno je", ispričao je mlađi Donald za CNN.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:20 12.Srpanj 2017.

    treba ga potjerat