Top News
15399 prikaza

Amerika prijeti Sjevernoj Koreji tajnim oružjem

Kim Jong-un
REUTERS
Ministar obrane SAD-a novinarima je rekao da imaju plan kako će se suprotstaviti Kim Jong-unu i spriječiti mogući masakr kemijskim oružjem u Seoulu

Iako čak i američki vojni analitičari tvrde da SAD ne može dobiti rat protiv Sjeverne Koreje bez velikih gubitaka, ministar obrane Jim Mattis nagovijestio je da još uvijek imaju nekoliko vojnih opcija za Sjevernu Koreju, ali nije želio detaljnije objašnjavati svoju izjavu. 
Na pitanje postoji li "bilo koja vojna opcija koju SAD može poduzeti prema Sjevernoj Koreji, a da ne izloži Seoul velikom riziku", Mattis je odgovorio: "Da, postoji, ali neću ići u detalje".

Naime, prije nekoliko dana Mattis je izjavio da bi rat protiv Sjeverne Koreje "uključivao ​​masovno granatiranje savezničkog glavnog grada, koji je jedan od najgušće naseljenih gradova na zemlji", misleći pritom upravo na Seul u kojem živi oko 10 milijuna ljudi, a u dosegu je konvencionalnog i kemijskog oružja koje je Sjeverna Koreja rasporedila na granici sa svojim južnim susjedima.

No, prema Mattisu, Pentagon ima nekoliko rješenja koja ne uključuju vojni angažman savezničke Južne Koreje. 

Ilustracija govora u UN-u kultni trenuci Top News Najluđe od UN-a: Od Trumpa do cipele Hruščova

Na izravno novinarsko pitanje misli li i na kinetičko ratovanje, Mattis također nije dao konkretniji odgovor:

"Da, ali ne želim ulaziti u to", rekao je Mattis, slažući se da bi usko ograničena vojna opcija mogla uključiti i kinetičko djelovanje, što je eufemizam za smrtonosnu vojnu silu.

Problem je što bi Sjeverna Koreja svako pokretanje raketa Tomahawk ili zračnih napada, protumačila kao uvod u invaziju i rušenje Kim Jong Unovog režima, čak i kad to ne bi bio konačni cilj SAD-a. 

Dolari, ilustracija BIZARNE 'KUPNJE' Style Najapsurdnije stvari za koje su milijunaši dali novac

Prema vojnim analizama SAD i Trump ne znaju kako stati na kraj Kim Jong Unu, bez obzira za koju taktiku se odlučili, a mogućnosti je nekoliko. Pokretanje nuklearnog rata je, kako je sad već bivši Trumpov savjetnik Steve Bannon rekao – "bolje zaboraviti dok netko ne riješi dio jednadžbe koji pokazuje da  u Seoulu neće u prvih 30 minuta umrijeti 10 milijuna ljudi od sjevernokorejskog konvencionalnog oružja". Osim toga, veća je vjerojatnost da će Sjeverna Koreja upotrijebiti nuklearno oružje ukoliko bude satjerana u kut, a ako napadnu i SAD, oslabio bi se savez s Japanom i Južnom Korejom. 

Ni sankcije se nisu pokazale učinkovite, a Sjeverna Koreja je samo postala primjer drugim državama koje razvijaju nuklearno oružje, da im se ništa strašno neće dogoditi ukoliko nastave s nuklearnim programima, potkopavajući SAD-u položaj neprikosnovene nuklearne sile. 

Ruka stare osobe Life Jezivo: 5 misterija smrti koji zbunjuju i znanstvenike

I Trumpova prijetnja da će prekinuti trgovinsku suradnju s Kinom i svim zemljama koje posluju sa Sjevernom Korejom je obični pucanj u prazno jer SAD uvozi iz Kine robu u vrijednosti 463 milijarde dolara godišnje i jedan je od najvećih vjerovnika. 

Ni potpisivanje ugovora o zamrzavanju nuklearnog naoružavanja neće uroditi plodom jer naoružavanje Sjevernoj Koreji može samo ojačati poziciju za pregovaračkim stolom. Osim toga, Kim Jong Un svoju moć upravo temelji na razvoju nuklearnog programa kojim razvija sjevernokorejsko gospodarstvo i stječe još veću moć u vlastitoj zemlji. 

Uostalom, ako bi SAD sjeo za pregovarački stol sa Sjevernom Korejom, zauvijek bi izgubili argumente za razlog svoje prisutnosti u Južnoj Koreji. 

Kriminalna skupina Velik posao Top News Tajni šifrarnik mafije s Balkana: Šešelja su zvali Ćora

Svaku vojnu opciju, ma koliko god ograničenu - od pokretanja raketa Tomahawk, do napada zrakoplova - Sjeverna Koreja će vjerojatno protumačiti kao uvod u invaziju ili rušenje Kim Jong Unove vlade. Unatoč pat poziciji, Trump je u Ujedinjenim narodima u utorak prijetio "potpunim uništenjem Sjeverne Koreje" ako Pyongyang ne prestane s nuklearnim provokacijama.

Žrtva mučenja u Ukrajini koja je još dobro i prošla Feljton Top News Ispovijest tajnog agenta: Mučenjem su me učili lagati

"Ogorčen sam jer neke države ne samo da s tim režimom imaju trgovinsku suradnju, nego opskrbljuju i financijski podupiru zemlju koja cijelom svijetu prijeti nuklearnim ratom", rekao je američki predsjednik koji još nema rješenje za sjevernokorejskog diktatora.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.