Top News
2627 prikaza

Amerika je dopustila masakr pola milijuna ljudi

Isječak iz filma Act of Killing
screenshot/youtube
Krvavi genocid članova komunističke partije prošao je uz potpuno znanje, i barem implicitno odbrenje, američkih vlasti

Deklasificirani spisi otkrili su nove detalje o podršci američkih vlasti kampanji indonezijske vojske u istrebljivanju komunista koja je ubila nekoliko stotina tisuća civila tijekom antikomunističke histerije sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Tisuće datoteka iz američkog veleposlanstva u Jakarti, koje pokriva 1963.-66., objavljene su u utorak nakon pregleda koji je započeo pod Obaminom upravom, donosi Associated Press.

Datoteke otkrivaju sliku razorne vladavine terora indonezijske vojske i muslimanskih skupina koje su skicirali povjesničari u diplomati koji je 2001. godine bio deklasificiran unatoč CIA-inim naporima da se blokira njegova distribucija.

Godine 1965. Indonezija je imala treću po veličinu komunističku stranku na svijetu nakon Kine i Sovjetskog Saveza, s nekoliko milijuna članova, a predsjednik zemlje, karizmatični Sukarno, imao je jasne socijalističke i antiameričke stavove.

Američki vojnik salutira zastavi NISU NAKLONI Life 10 zemalja koje mrze Ameriku

Američki dužnosnici bili su ekstatični kad su konzervativni generali nametnuli vojni zakon u Jakarti, zaplijenili državni radio i krenuli uništiti komunističku stranku zemlje pod izlikom da su pokušali svrgnuti vladu. Za nekoliko će mjeseci vojska pobijediti, prebacujući indonezijsku političku orijentaciju prema SAD-u i otvarajući svoje ogromno tržište američkim tvrtkama.

Novootvoreni spisi ukazuju na rano, detaljno i kontinuirano znanje američkog veleposlanstva o ubojstvima i željama da se izbjegne raditi sve što bi ometalo indonezijsku vojsku u tome. Povjesničari su već bili uvjereni da su Sjedinjene Države dale popise visokih dužnosnika komunističkih partija kao dio aktivne potpore indonezijskoj vojsci.

U dokumentima se posebno spominju masovna ubojstva po naredbi generala Suharta, generala koji je u roku od nekoliko mjeseci zgrabio svu moć i vladao Indonezijom više od tri desetljeća. Otkrivaju i ključnu ulogu u provođenju masakra skupina koje su i danas najveće indonezijske muslimanske organizacije: Nahdlatul Ulama, njihova mladež Ansor i Muhammadiyah.

Telegram 21. prosinca 1965. od prve tajnice veleposlanstva, Mary Vance Trent, šefovima u SAD-u se odnosi na događaje kao "nevjerojatan zaokret koji se dogodio tijekom 10 kratkih tjedana". Također je spomenula i procjenu da je 100.000 ljudi ubijeno.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 01:27 22.Listopad 2017.

    amerika dopustila masakr komunista u prosovjetskoj indoneziji u kojoj su na vlasti bili komunisti.?!?! i, ako je bilo tako, zašto sovjeti nisu pomogli indonezijskim drugovima?