Top News
13944 prikaza

Američki mediji: Pali smo na dno kao Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović poklonila Trumpu hrvatski dres
Twitter
To su službeni podaci, RH jest dio Zapada, ali je dežurni "loš primjer", kako nas vide vidi se iz onoga kako nas uspoređuju

Iz američke perspektive ono što je za New York Times napisala jedna od njihovih glavnih kolumnistica Michelle Goldberg, katastrofalna je kritika SAD-a kao demokratske zemlje. Iz hrvatske perspektive, možda je još i gora. U izvještaju organizacije "Freedom House" za 2018. godinu ispalo je da je SAD dobio 86 od mogućih 100 bodova.

Riječ je o teškom urušavanju demokratskog sustava u odnosu na, primjerice, 2009. kada je SAD dobio 94 boda, što je rezultat kakav je inače opisivao stabilne europske demokracije, i to iz najsretnijih vremena. Kako to izgleda iz američkog ugla Goldberg je ovako opisala:

"Unatoč tome što je još uvijek označena kao slobodna, Amerika sada pada duboko ne samo ispod Kanade i nordijskih zemalja, nego i ispod Grčke, Latvije i Mauricijusa."

Gužva u pošti Istraživanje Ekonomix Hrvatska javna uprava druga najgora na svijetu

A potom kolumnistica citira sam izvještaj "Freedom Housea" u kojem je i porazno dijagnosticiranje Hrvatske u smislu demokracije i slobode. Doslovno se objašnjava da Hrvatska jest dio zapadnog svijeta, ali da je u tom svijetu naša zemlja – puki loš primjer.

"Sveukupni rezultat SAD-a smješta američku demokraciju bliže zemljama koje kubure (s demokracijom, op. a.) poput Hrvatske nego tradicionalnim društvima iz svog ranga poput Njemačke ili Velike Britanije", piše u izvještaju.

Michelle Goldberg podsjeća da je "Freedom House" osnovan 1941., kako bi mobilizirao američko javno mnijenje protiv nacizma, te da organizacija od 70-ih objavljuje godišnje izvještaje o demokraciji u svakoj državi svijeta, mjereno kroz 25 kategorija. Riječ je o stvarima poput izbornih procesa, osobnih sloboda i vladavine prava.

Desetljećima je SAD bio ponosan, i kad je riječ o demokratima i kad je riječ o republikancima, na to što je u samom vrhu. No, nakon dvije godine predsjednikovanja Donalda Trumpa SAD se suočava sa činjenicom da se "politički i društveno srozao na razinu jedne Hrvatske".

"Nekoliko kriminalaca koji su pomogli Trumpu da bude izabran, ili su završili u zatvoru ili će im se to ubrzo dogoditi. Demokrati su preuzeli kontrolu nad Kongresom 2018. i već su počeli provjeravati Trumpove ovlasti. Sudovi su blokirali neke od Trumpovih nečuvenih politika etničke prirode, uključujući ukidanje Odgođene akcije pri dolasku djece. Trumpova rasistička demagogija često završava mobiliziranjem javnosti protiv njega", piše Goldberg, čime pokazuje i stav New York Timesa.

Donald Trump, Kolinda Grabar Kitarovic | Author: DPA DPA

Još i gore, ona primjećuje da je, zbog buđenja građanskog aktivizma, Freedom House SAD u 2018. ocijenio čak i nešto bolje nego za 2017. Izvještaj navodi dodatan problem za SAD. Prvi je problem to što je, kako se navodi, obično potrebno više od dvije godine za urušavanje demokracije. Freedom House je iz godine u godinu pratio što se događa u Mađarskoj, Venezueli ili Turskoj, kako se urušavaju institucije, te kako antidemokratski političari polako osvajaju teren.

Što se SAD-a tiče, rast korupcije, a istodobno i pad transparentnosti, karakteristike su Trumpove ere, i "rani su znaci upozorenja na probleme s demokracijom", pri čemu javnost gubi povjerenje u legitimitet sustava. Drugi poseban problem kojeg navodi Goldberg je to da Amerikanci još i mogu ignorirati "ono što izgovara Trump", ali strani državnici ne.

"Autoritarizam je u usponu diljem svijeta. Prema Freedom Houseu, ovo je 13. godina za redom u kojoj se bilježi pad slobode u svijetu.Trumpovo predsjedanje je posljedica tog trenda, ali ga i ubrzava", piše Goldberg u New York Timesu.

Potom kreće s još oštrijom kritikom svoje zemlje.

"Mnoštvo je razloga za biti ciničan oko ideje, koja je nekoć bila predmetom konsenzusa u američkoj stranoj politici, da je sveta dužnost SAD-a podupiranje demokracije diljem svijeta. Jedan od izgovora za američki rat u Iraku bilo je da će on proširiti demokraciju na Bliskom istoku. Pod Trumpom, međutim, učimo da je američki pristup svijetu potpuno nemoralan i da donosi vlastite opasnosti."

Jednakost spolova Ona i on Life Ravopravnost žena: Gdje je Hrvatska prva, gdje je užasna

Goldberg dalje podsjeća da živimo u vremenu u kojem autokrati diljem svijeta shvaćaju da neće pretrpjeti ozbiljnu diplomatsku štetu ako progone ili čak i ubijaju novinare. Podsjetila je da je vladar Kambodže Hun Sen 2017. godine rekao: "Donald Trump kaže da su oni anarhistička skupina." Već iste godine isti taj čovjek prisilio je na gašenje, praktično je osobno zatvorio, najvažnije novine u toj zemlji.

Da se ne spominje da je Trumpova administracija ostala lojalna princu prijestolonasljedniku Saudijske Arabije čak i nakon što je CIA zaključila da je upravo taj čovjek naredio ubojstvo Jamala Khashoggija, kolumnista Washington Posta. Očito poučena povijesnim iskustvom, kolumnistica predviđa, ne bez logike, da će demokrat, ako bi pobijedio na predsjedničkim izborima 2020., imati posla s velikim pritiscima da naprosto zanemari ovaj "gadan trenutak" i da oprosti onima koji su u to bili uključeni.

"Nama u SAD-u ne ide dobro kada trebamo odgovornosti privoditi ovdašnje elite, arhitekte i rat u Iraku i financijske krize iz 2008., što je uglavnom prošlo nekažnjeno", napisala je.

Unatoč svemu, ona se i dalje nada da se Amerika još uvijek može ujediniti oko političke volje i pretresti koliko je duboko aktualna vlast SAD-a izdala najviše američke ideale.

"Trebat ćemo obračunati sve propadanje institucija koje je prouzročilo Trumpovo predsjednikovanje i sav novac koji su Trump i suradnici iz toga izvukli", piše Goldberg.

Donald Trump, Kolinda Grabar Kitarovic | Author: DPA DPA

Posljednji pasus posebno je indikativan po nas ako se ima na umu da je riječ o komentaru ponukanom izvještajem Freedom Housea, a koji je izrijekom izjednačio SAD s Hrvatskom:

"Svijet nam nudi više lekcija o načinima kako demokracije slabe i postaju nestabilnije, nego kako ih se može popraviti. Amerika možda više nikada neće biti svjetski prvak liberalne demokracije. Ali bi barem možda mogla biti ona koja će pronaći sistematski način za othrvati se antiliberalizmu. Mi nismo jedina zemlja kojoj će to biti potrebno."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • darko 20:09 05.Veljača 2019.

    Jeees, stigli smo Ameriku to smo i cijelo vrijeme htjeli. Da nisu oni od nas naučili kako oporba mora pljuvati po svojima, nikad ih mi nebi stigli.

  • vjaceslav 19:39 05.Veljača 2019.

    leftardska mafija i hrvatski novinari nikako se ne mogu pomiriti s činjenicama- da je umjesto njihove favorizirane hillary u predsjednički ovalni ured ušetala pripravnica monica lewinsky i p...šila billyju, - i da je nesretna hillary popušila od trumpa. to ne ... prikaži još! može promjeniti ni branka slavica, hillaryna, a ne hrvatska, dopisnica iz washingtona

  • Milan.banijac 18:08 05.Veljača 2019.

    KAKO NAS SVIJET PROCJENJUJE, A MI MISLIMO DA SMO ŠVICARSKA.