Top News
5005 prikaza

Američki vojnici u strahu od rata s Rusijom i Kinom

Američka vojska
U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Jonah White
Strah i nervozu američki predsjednik Donald Trump prenio je i na vojnike

Gotovo polovica američkih vojnih postrojba vjeruje kako će se SAD uskoro uključiti u globalni rat. Rezultati su to istraživanja provedenog među njihovim vojnicima koji pokazuju kako se osjeća velika nervoza i zabrinutost zbog događanja na međunarodnom planu, posebno sa Rusijom i Kinom

46 posto ispitanika koji su sudjelovali u anonimnoj anketi, smatraju kako će se SAD tijekom sljedećih nekoliko godina uključiti u rat. Ovo je veliko povećanje u usporedbi sa pet posto ispitanika koji su na ovaj način odgovorili prošle godine. Ostalih 50 posto smatra kako zemlja ipak neće biti upletena u novi rat, no broj tih uvjerenih u mirno stanje ipak se s godinama smanjuje, kako je pokazalo istraživanje. 

Njihov strah i zabrinutost pojačava i ponašanje predsjednika Donalda Trumpa i njegove politike obračunavanja s konkurentima poput Kine, raznih terorističkih grupa i ostalih velikih sila. U isto vrijeme iz Pentagona najavljuju kako se moraju pripremiti, kako moraju biti spremni za sukob koji ih očekuje, piše The Business Insider.  

Kad su ih upitali od kojih zemalja, tj. od sukoba s kojim zemljama posebno strahuju, većina ih je spomenula Rusiju i Kinu. Zabilježen je porast broja onih koji su upravo ove dvije zemlje identificirali kao najveće prijetnje, pa tako oko 71 posto ispitanika Rusiju vidi kao najveću prijetnju, što je veliki porast u usporedbi sa 18 posto od lani. Kinu velikom prijetnjom smatra 69 posto ispitanika, što je povećanje za više od 40 posto u usporedbi sa 24 posto od prošle godine. 

"Nadam se da sam u krivu, ali mislim da dolazi rat", rekao je to general Robert Neller, marinac. 

Američki vojnici pucaju Rariteti Style Najbolji i najskuplji američki pištolj je - Singerica

Najveća prijetnja, smatraju ispitanici, dolazi od cyber terorista, pa njih 89 posto tako smatra kako je riječ o značajnoj prijetnji, dok će više od polovice reći kako je to velika briga. Većina njih smatra kako SAD nisu u potpunosti pripremljene za cyber ratovanje, a trećina ih se ne slaže sa trenutačnom američkom politikom borbe protiv cyber terorizma. Samo 13 posto njih u potpunosti podržava vladu i sve njezine pokušaje. 

Strane terorističke organizacije poput Al Kaide i Islamske države ispitanicima se čine puno manjom prijetnjom od domaćih terorističkih grupa. Oko 57 posto ispitanika američke islamističke grupe doživljava velikim prijetnjama, što je ipak više od 49 posto za ostale domaće terorističke grupe i 48 posto ostalih međunarodnih. Prošle godine više od 59 posto vojnika smatralo je da su Al Kaida i ISIL velike i značajne prijetnje. 

U ovogodišnjem ispitivanju najveći pomak dogodio se u mišljenju prema Sjevernoj Koreji, koju je prošle godine značajnom prijetnjom doživljavalo 72 posto ispitanika, a ove godine taj je broj pao na 46 posto. Ispitivanje je zapravo popratilo novi trend u američkoj politici, tj. ponašanju predsjednika Trumpa koji  je svoj stav prema sjevernokorejskom predsjedniku Kim Jong Unu od prozivanja i prijetnji izmijenio u onaj u kojem ga naziva svojim prijateljem, pokazuje poštovanje prema ovom kontroverznom diktatoru, a sve to posebno nakon njihovog sastanak iz lipnja. 

Unatoč daljnjoj američkoj aktivnosti u Iraku I Afganistanu ove zemlje, velikim prijetnjama doživljava manje od 13 posto vojnika, što je puno manje od Irana, kojeg prijetnjom smatra 41 posto. Siriju prijetnjom doživljava 24 posto ispitanika a Saudijsku Arabiju prijetnjom doživljava 18 posto ispitanika. 

Kao i u prethodnim ispitivanjima te konfliktne zone smatraju se manjim prijetnjama nacionalnoj sigurnosti od bijelih nacionalista, kako smatra 35 posto ispitanika, te problema s migrantima, što će reći 23 posto. 

Apokalipsa Oaze mira Life 10 najsigurnijih država ako izbije Treći svjetski rat

Jedan od onih koji je sudjelovao u ovom ispitivanju Military Timesa, vojnik sa više od 18 godina u službi, kaže kako je situacija sa Sjevernom Korejom u nekim trenucima izgledala dosta riskantno, no odobrava način na koji je Trump tu napetost riješio. 

"Bilo je pomalo strašno, no imao je hrabrosti otići tamo i založiti se za ono u što većina Amerikanaca vjeruje", rekao je. 

Neki pak vojnici smatraju kako je Trump taj koji doprinosi nestabilnosti i strahu. Jedna vojnikinja pričala je kako se mlađi vojnici nisu željeli javiti u vojsku upravo iz straha kako bi moglo doći do novog rata, i kako je Trump zapravo tu mogućnost rata učinio mogućom. 

"Mislim da nikada nije bilo tako loše i da nije imao ovako puno protivnika i to zbog načina na koji obavlja posao", rekla je.

Strahuje kako će uskoro doći vrijeme "konstantnog konflikta", beskrajne borbe i posla. 

"Svojim vojnicima kažemo da rastemo, da povećavamo broj naših vojnika jer su nam potrebni i jer ćemo se boriti", naglasila je. Vojska podržava ministra obrane Jima Mattisa i nadaju se kako će on na neki način ublažiti neke od riskantnih poteza predsjednika. 

"Mislim da je jako strašno ono što se može čuti na vijestima i način na koji se neke stvari rješavaju. Mislim da imamo odličnog ministra obrane koji će nas pokušati održati na dobrom položaju. No strašno je misliti o tome što bi se moglo dogoditi, samo zbog neke pogrešne riječi", rekao je jedan vojnik. 

Da Kina ili Rusija ne žele rat kao što to ne želi ni SAD, smatra i Jay Thompson, pilot helikoptera. 

Ispitivanje je provedeno između 20. rujna i 2. listopada u suradnji sa Institutom za veterane i vojne obitelji. Postavljeno im je 19 pitanja vezanih uz trenutačno političko stanje i nacionalnu sigurnost. Dobili su 829 odgovora od 89 posto muškaraca i 11 posto žena, prosječno starih 31 godinu.

Njih 76 posto bili su bijelci, 13 posto Hispanci, devet posto Afroamerikanci, pet posto Azijci, a šest posto ostali. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.