Top News
12019 prikaza

Ameri prijete sankcijama, ali Srbe nije briga

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Najbliži i najvažniji srpski saveznici u američkoj politici ozbiljno su prijetili, a sad je pitanje hoće li prijetnje i ispuniti

SAD snažno poziva sve partnere da izbjegnu velike nove transakcije u vezi s naoružanjem iz Rusije, uključujući i one koji podrazumijevaju sustave kao što su S-400 ili SU-35. Takve značajne transakcije s ruskim obrambenim ili obavještajnim sektorom će vezati sigurnost zemlje za rusku ekonomiju i moglo bi onda izložiti vladine agencije, tvrtke, financijske institucije ili pojedince sankcijama SAD-a, kazao je svojedobno u razgovoru za Alo Steve Stivers, jedan od najgorljivijih zagovornika srpskih interesa u američkom kongresu. Kao član Srpsko-američkog parlamentarnog odbora, Stivers je zasigurno među pozvanijima za komentiranje planova srpskog predsjednika Aleksandra Vučića o kupovini velikih vojnih sustava iz Rusije.  

No, novosti po tom pitanju itekako ima. Aleksandar Vulin pojasnio je kako će poboljšati standard  srpske vojske, a u tome prste ima i Rusija.

"Sa kompanijom 'Airbus' trenutno je u toku nabavka pet helikoptera H-145M, certifikacija VZ 'Moma Stanojlović' kao regionalnog centra za održavanje helikoptera 'gazela', a zaključeni su ugovori o nabavci četiri borbena helikoptera Mi-35M, tri transportna helikoptera Mi-17V5, obnovljen je resurs osam aviona ORAO, za još četiri obnavljanje resursa je u toku, a u toku je i modernizacija aviona ORAO i G-4", rekao je Vulin na pres konferenciji na kojoj je predstavio rezultate rada Ministarstva obrane u 2018. godini.

Aleksandar Vučić Vučićeva posla Top News Srbija na rubu rata, a Hrvatsku krive za sve

Dodao je da je u okviru vojnotehničke pomoći sa Rusijom potpisan ugovor za donaciju 30 moderniziranih tenkova T-72B12 i 30 moderniziranih borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM-2M koji stižu sljedeće godine.

Također, u VS uvezeno je 29 novih sredstava NVO iz domaćeg razvoja (automobil terenski FAP 2832, modernizirani RS PVO KUB-M – radar P-40, osnova borbenog oklopnog vozila M-16, Komplet zaštitne balističke opreme M-17...), a u završnoj fazi ispitivanja nalazi se 16 sredstava NVO.

To je to. Čekanju je konačno došao kraj, nakon gotovo 20 godina pričanja o sustavu S-300 i tome koliko bi on značio vojsci Srbije, slavodobitno je počeo jedan prošlogodišnji članak srpskog tabloida Alo.

Kako to oni doznaju, srpski predsjednik Aleksandar Vučić i ruski kolega Vladimir Putin trebali su krajem 2017. u Moskvi sklopiti dogovor o isporuci spomenutog raketnog sustava Srbiji u prvoj polovici 2018. godine. 

"Jedina nepoznanica u ovom trenutku jest hoće li spomenuti sustav doći iz Bjelorusije ili će doći izravno iz Moskve koja je u svoj sustav protuzračne obrane uvrstila moderniji S-400, a ostaje nepoznato i koju varijantu sustava S-300 će Srbija dobiti", napisao je Alo prošle godine i sada možemo vidjeti da je bilo puno više nepoznanica.  

Raketni sustav nije ni prišao Srbiji, a ogromna svota od milijardu eura potrebna za zaštitu srpskog neba spomenutim sustavima nepremostiva je prepreka. Inače, raketni sustav S-300 je obrambeni sustav raketa zemlja-zrak koji može pogađati balističke rakete kratkog i srednjeg dometa, krstareće projektile kao i taktičke i strateške vojne letjelice. Iako je ovo naoružanje pomalo već zastarjelo, njegova cijena nije mala za srpske prilike. Iran je platio čak 160 milijuna dolara za S-300PMU-1 koji uključuje samo jednu bateriju - šest lansera, 48 raketa, zapovjedna, radarska i pomoćna vozila.

Donald Trump Granica Top News Trump ima rješenje za Kosovo i nikome se neće svidjeti

Po mišljenju vojnog komentatora Miroslava Lazanskog Srbiji su potrebna dva odjeljenja s ukupno 12 lansera. 

"To znači da bi nas kupovina S-300 koštala čak milijardu i pol dolara, a to nije realna priča. Također, treba imati na umu da je to pomalo zastarjeli raketni sustav", rekao je Lazanski. Pitanje spremnosti Srbije da plati ovakvo naoružanje postavio je prošle godine i vicepremijer Rogozin koji je rekao da su u srpskom fokusu znatno jeftiniji i skromniji sustavi. 

"Srbiju puno više zanima stvaranje mreže protuzračne obrane za potrebe borbe iz blizine i za tu svrhu mi imamo 'torove' i 'bukove', naoružanje za borbu iz blizine i na srednju udaljenost. Što se tiče S-300 i S-400, oni su za borbu na veliku udaljenost. Tako da će ovisiti od proračuna koliko je srpska vlada spremna potrošiti", kazao je davnih dana Rogozin. 

Urednik stranice Tango Six Petar Vojinović prošle godine je kazao da nije siguran da će uopće doći do kupovine sustava. "Priča o želji za nabavkom sustava PZO traje dulje vrijeme i predloženi ruski paket koji uključuje S-300, stariju verziju raketnog sustava, ipak je nešto izvan realnih potreba. Srpska vojska bila bi sretna i s drugim sustavima, prije svega nekim od 'bukova'. S-300 je velik zalogaj, može biti političko-strateški problem", kazao je Vojinović.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 09:21 04.Siječanj 2019.

    nadam se da srbija ne će pokleknti pred američkim ucjenama

  • 3309cc8db033dcc82ae10ce60c2fd0a848882d08 22:48 03.Siječanj 2019.

    Izrađujem više od 7 tisuća dolara mjesečno radeći skraćeno radno vrijeme. Čula sam da mi drugi ljudi govore koliko novca mogu zaraditi na internetu, pa sam odlučio da ga pogledam. Pa, započeo sam ga i promijenio svoj život. ➨➨➨➨ www.WebJob33.Com