Top News
1875 prikaza

Ako ništa drugo, uvjerila je šatoraše da Vučića prespavaju

Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić
Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
Bio je to geostrateški zadatak žene koja je navikla izazivati sukobe, a potom gasiti požar

To je doista izgledalo kao Kolindin karambol. Kao da se u punoj brzini zaletjela u zid i na posjetu Aleksandra Vučića okončala svoju političku karijeru. Sve je upućivalo na to: zamjerila se desnici, uvrijedila branitelje, dodatno razišla s Plenkovićevom vladom, ispala nedorasla srbijanskom predsjedniku, razbuktala nove polemike oko događaja prije 25 ili 75 godina... I činilo se da Vučićevim dolaskom ni ona ni Hrvatska nisu dobile baš ništa. Reklo bi se, pojeo vuk predsjednicu.

Čak ni njezini pokušaji približavanja srpskoj manjini u Hrvatskoj kroz pozive na zajedništvo u govoru na skupštini Srpskog narodnog vijeća nisu zvučali previše uvjerljivo, s obzirom da je propustila priliku s Vučićem posjetiti Vrginmost. Na prvi pogled, Kolinda Grabar Kitarović ostavila je dojam gubitnice. Vučić je imao podršku srbijanske politike i medija. Kolinda je solirala i izgubila. Postavlja se pitanje koliko je izgubila. Vučićev posjet vjerojatno će se brzo zaboraviti.

NATO samit, svibanj 2017. Njena diplomacija Top News Kolinda iskapa ratne sjekire samo kako bi ih zakapala

Zaboravit će se Kolindine poruke "pojedincima s ruba političkog spektra". Zaboravit će se njezine isprike Vučiću zbog neugodnosti, kao i činjenica da se on odbio ispričati zbog svojih izjava. A Kolinda će učiniti sve da do izbora zadrži one o kojima joj ovisi drugi mandat: desnicu, branitelje i HDZ. S druge strane, ne treba zaboraviti da je ona s Vučićem odradila jedan drugi zadatak, onaj geostrateški.

Ne samo da je lidera Srbije privukla prema EU i NATO savezu, nego je i pokušala pridobiti saveznika u odmjeranju snaga u BiH. Istovremeno, nastavila je svoju politiku gašenja regionalnih požara koje je sama potpalila. Nedavno je zakopala ratne sjekire u BiH koje je iskopala svojim izjavama o mudžahedinima i Haagu, a sad je krenula smirivati situaciju sa Srbijom.

Premda se na koncu ni jedna sporna tema nije razbistrila, niti se Vučić pomaknuo sa svojih diskutabilnih pozicija. Međutim, od Vučićevih izjava u Glini 1995. godine važnija je njegova sadašnja pozicija u Srbiji, svojevrsnog "mini Putina", autokrata koji kontrolira vladu i parlament, guši prosvjede, upravlja medijima, nadzire sve procese u državi. To je za Hrvatsku trenutno važnije od njegove uloge u ratu. Takav sugovornik je podjednako problematičan.

Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar Kitarović | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Ali Kolinda je makar navikla surađivati s autokratima, od Putina i Poljske do Srbije i Turske. Ne mora, dakle, biti sve tako crno na Grabar Kitarović nakon Vučićeva posjeta. Desnica i branitelji će shvatiti da nemaju taj luksuz na predsjedničkim izborima podržati bilo koga osim Kolinde, shvatit će to i Plenković, shvatit će to i birači kojima će brzo izblijedjeti sjećanje na Vučića, dok će predsjednica pomno graditi svoj status medijatora, diplomata, pa i lidera u regiji od koje je obećala pobjeći.

Pa ako ništa drugo, uspjela je uvjeriti šatoraše da prespavaju Vučićev posjet.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vekavac 06:48 21.Veljača 2018.

    "dragi naši novinari i političari" veliki dio glasača je shvati da na pantovčaku i u saboru ne trebamo izdajnike i konjušare a to će biti evidentno na izborima.