Top News
1050 prikaza

Ako Kavanaugh ne prođe bit će to radi 'napada u liftu'

Jeff Flake
Reuters
Ide li Kavanaugh pred Senat u ponedjeljak i je li podržan, što će pronaći FBI, ništa više nije jasno

Pravosudni odbor američkog Senata donio je odluku bez presedana, kažu jedni, dok oni skeptičniji tvrde da se imenovanje Bretta Kavanaugha za mjesto američkog vrhovnog suca sada samo dodatno zakompliciralo.

U odboru sjedi 21 član - 11 Republikanaca i 10 Demokrata. Smatralo se kako će, sukladno eri u kojoj žive i potpune odanosti stranci, svi Demokrati glasati "protiv", a svi Republikanci "za".

Sudeći po njihovoj 4-satnoj raspravi i iznijetim argumentima, to se trebalo i dogoditi. Jeff Flake, konzervativni senator iz Arizone, već je javno rekao da će podržati Kavanaugha, suca kojeg je Christine Blasey Ford, sveučilišna profesorica iz Kalifornije, optužila da ju je seksualno napastovao u srednjoj školi. 

Jučer je odbor saslušao nju i Kavanaugha, a građani SAD-a su se, još jednom, našli rastrgani na dvije strane. Jedni u ovome vide reprizu saslušanja Anite Hill (kada je imenovan kontroverzni Clarence Thomas), dok drugi tvrde da je demokratska urota da se zaustavi imenovanje konzervativca i osveta za neimenovanje Merricka Garlanda u doba Obame.

Flakea su tijekom jedne od pauzi u liftu zaskočile aktivistkinje koje su i same bile zlostavljane ili silovane.

"Imate djecu, kao i ja uostalom, možete li podnijeti ideju da sljedećih desetljeća na najvažnijem sudu u državi sjedi čovjek koji je možda maltretirao žene. Ako ovo napravite pljunuli ste svaku ženu u državi. Što nam radite, nama nitko nije vjerovao, ako on prođe ovo je znak da će sve žene koje progovore biti ignorirane, to je vaša poruka svima nama koji glasate", urlale su na Flakea dvije žene.

On je samo nemoćno piljio u pod i blago klimao. Kada je odbor nastavio vijećati društvene su mreže bile prepune komentara kako je "Flake očito potresen". Nakon zadnje stanke i kada je došlo vrijeme za finalno glasanje - ukoliko se Kavanaughu izglasa "prolaz" u odboru njegova nominacija ide dalje u Senat gdje većinu drže Republikanci (51) na čelu s Mitch McConnellom, Demokrati s 47 članova te dvoje nezavisnih - i onda mu je, ako svi glasaju po politici stranke, put čist - Flake je izašao s neobičnim prijedlogom.

Rekao je da, u ime pravde i procesa, FBI-ju (od čijeg potencijalnog uplitanja Republikanci zaziru) treba dati tjedan dana da istraži slučaj kao i još dvije neimenovane potencijalne Kavanaughove žrtve. 

Podržali su ga Demokrati, kao i većina Republikanaca. Ono što se dalje odvilo situaciju čini nejasnom. Glasalo se -11 Republikanaca glasalo je za Kavanaugha, a 10 Demokrata je protiv, no nikome nije jasno što to sada znači? 

Ima li FBI obvezu i naredbu istražiti slučaj, je li ovo zapravo "dogovor džentlmena", kako je to nazvao čelni čovjek odbora, Republikanac Chuck Grassley i ako jest - to onda znači da je Kavanaugh formalno "gurnut" ispred Senata gdje većinski vođa McConnell može "pregaziti" usmeni dogovor koji nije "preslikan" u glasanju jer Flake nije formalno glasao protiv Kavanaugha već su se svi, pro forma, samo usmeno dogovorili da se vijećanje u Senatu odgađa tjedan dana dok se slučaj ne istraži.

Christine Blasey Ford, Brett Kavanaugh Streljana Top News "Ovo je najveća sramota u američkom Senatu"

Svi su se članovi odbora u svojim govorima osvrtali na "duboku podijeljenost države" te "djelovanje po stranačkim uputama" no nitko, svejedno, nije različito glasovao. Da nije bilo "napada u liftu" niti javno posramljeni Flake ne bi predložio ovaj "amandman" od kojeg još treba vidjeti što će se izroditi.

Senatorica Kamala Harris otišla je sa samog početka zasjedanja i kasnije tvitala kako je ovo "saslušanje i sve što ga prati jedna velika laž i američki narod zaslužuje bolje".

Donaldu Trumpu, ako uspije postaviti Kavanaugha na mjesto vrhovnog suca, to bi mogla biti jedna od najdalekosežnijih odluka čitavog predsjedništva jer suci tu poziciju drže do smrti (ili ako se odluče umiroviti). Trump je na mjesto pokojnog Antonina Scalie već postavio konzervativnog Neila Gorsucha, a Kavanaugh bi trebao zamijeniti Anthonyja Kennedyja koji ide u mirovinu (neki su išli tako daleko da su ga optužili da ga je Trump "kupio" ili ucijenio da se baš u ovom krucijalnom trenutku odlučio "maknuti"). 

I Gorsuch i Kavanaugh na glasu su kao konzervativci koji dijele svjetonazor Donalda Trumpa i posebno Mike Pencea, a često im se prigovara da će na taj način, slijepo i po matrici stranke i ideologije, donositi i odluke. 

Vrhovni sudac Roberts na glasu je kao konzervativac iako je u nekim odlukama znao itekako iznenaditi, tri žene - Sonia Sotomayor, Elena Kagan i Ruth Bader Ginsburg te njihov kolega Steven Breyer sačinjavaju liberalno krilo, sudac Samuel Alito je na glasu kao konzervativac, a tu je i vrlo konzervativni Clarence Thomas kojeg je Anita Hill početkom devedesetih optužila za neprimjereno ponašanje (ona je bila zaposlena kod njega) te je o tome i svjedočila u povijesnom saslušanju. On je svejedno imenovan.

Brett Kavanaugh i Donald Trump Hod po oštrici Top News Trumpov Forrest Gump: Sitna greška i večeras pada!

Gorsucha je imenovao Trump nakon što je u svojoj zadnjoj godini mandata pokojnog Antonina Scaliju Obama htio zamijeniti Merrickom Garlandom. Većinski republikanski Senat nije Garlanda čak niti htio saslušati tvrdeći kako bi to bio presedan da predsjednik na odlasku imenuje vrhovnog suca te da treba čekati novog predsjednika, tko god to bio. Mnogi zato ovaj slučaj vide kao "osvetu" za Merricka Garlanda, te pokušaj odgode imenovanja do kraja studenog kada bi Senat, po nekoj računici, trebao biti plaviji tj. imati više Demokrata te biti u mogućnosti izglasati da Kavanaugh ne dođe na sud.

Kavanaugh bi pak trebao zamijeniti suca Kennedyja, poznatog kao "igrača u sredini" koji je često znao biti i onaj jedan glas u ime liberalne manjine. Imenovao ga je Reagan, a trebao bi ga zamijeniti vrlo, vrlo konzervativni Kavanaugh, što pak znači da bi glas za ukidanje pristupa legalnom pobačaju, ukidanje afirmativne diskriminacije, povećanja prava na pristup oružju, smanjenje financijskih regulacija za političke kampanje i "velikog novca" u politici te protiv radničkih prava i prava žena, a veća prava vjerskim zajednicama - Trumpu bio osiguran. 

Ako Kavanaugh bude potvrđen to znači da će se desni-centar sudac Roberts pomaknuti malo prema lijevoj strani, a njegov će glas, ako gledamo ideološki, postati onaj odlučujući.

Iako suci znaju iznenaditi (pa se tako Trump već sada žali da je Gorsuch "pre-liberalan") službeno to bi označio kraj postojanja ideološkog centra unutar suda, kao što ga više nema niti unutar zemlje. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.