Top News
1125 prikaza

"Afrikanci sanjaju o Njemačkoj i SAD-u, ne o Hrvatskoj..."

Andrej Plenković
Marko Lukunić (PIXSELL)
Dopisnik Deutsche Wellea iz Kenije odgovorio je sanjaju li Afrikanci zaista o Hrvatskoj

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je Hrvatsku usporedio s afričkim zemljama, rekavši kako bi u Africi vapili da imaju standard kao u Hrvatskoj.

"Taj trend je svojstven mnogim zemljama u Europi upravo naše veličine, to je jedno od temeljnih pitanja, i jučer smo dijelom o tome govorili, imate ogromne demografske plus trendove u zemljama Afrike i srednjeg istoka gdje je sasvim drugačija situacija, tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj", kazao je Plenković.

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić svog je kolegu novinara iz Kenije Chrispina Mwakideua, dopisnika za Deutsche Welle, upitao o ovoj premijerovoj izjavi. Pitao ga je i znaju li Afrikanci uopće za Hrvatsku.

"Ne znam o čemu je hrvatski premijer govorio kada je rekao da većina Afrikanaca sanja o hrvatskom načinu života. Nisam siguran da mnogi Afrikanci uopće znaju gdje je Hrvatska i kakav je život u njoj. Siguran sam da je OK i da je u redu, ali kada biste razgovarali s većinom Afrikanaca, rekli bi vam da žele živjeti u zemljama poput Njemačke. U utjecajnim i bogatim zemljama poput Njemačke, Francuske, SAD-a ili pak Australije. To su zemlje u koje većina Afrikanaca migrira. Naravno, uz Veliku Britaniju", poručio je.

"Hrvatska je mala i mislim da je u istoj kategoriji zemalja kao Bugarska ili malih zemalja balkanskih nacija. Ne slažem se baš s tom izjavom da brojni Afrikanci sanjaju o hrvatskom načinu života", zaključio je Chrispin Mwakideu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 17:40 26.Lipanj 2018.

    Plenki,po tvojoj filozofiji,Hrvati uopče nisu svijesni,dobrote koju nam"poklanja"HDZ i tvoja vlada.