Top News
4278 prikaza

50 milijuna eura: Je li monsinjor Gabrić imao paravan?

Mijo Gabrić
Davor Višnjić/PIXSELL
Bozanića je na razbijanje organizacije navodno natjerao sam papa, a koju je ulogu imao Tomislav Marinov?

Jedna od dramatičnijih hrvatskih aritmetičkih zabava je koliko je milijardi kuna posljednjih godina Republika Hrvatska iskeširala Crkvi. A onda iskrsne skandal od 384 milijuna kuna za koliko je Crkvu navodno oštetio sad već bivši dekan Zbora prebendara Mijo Gabrić. U priči koju donosi 24sata navodi se niz tvrtki; Exportdrvo projekti, u čijem je vlasništvu apartmanska Vila Danica na Plitvicama, pa trgovački centar Cascade, pa Galebova suza, pa Museum Antemurale...

Još 2014. hrvatski mediji su prvi put posumnjali da je tadašnji vlasnik Exportdrva Tomislav Marinov samo paravan za monsinjora Gabrića. Marinov je, piše 24sata, vlasnik i direktor više tvrtki, 2014. godina na 15. dražbi je kupio za 22 milijuna kuna Cascade koji je inače bio procijenjen na 179,5 milijuna kuna, a istodobno, kako navode njegovi susjedi, živi u podstanarskom stanu od 60 četvornih metara koji glasi na njegovu punicu. Prebendari su inače svećenici koji su dužni i odgovorni brinuti o crkvenim posjedima.

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj Pregled tjedna Top News Crkva u Plenkijevoj Hrvatskoj: Troše kao milijarderi

To što je Kaptol smijenio Gabrića i još sedam prebendara, samo po sebi svjedoči o skandalu. A bi li u svemu tome mogao imati ulogu i Marinov, i ako da kakvu, objašnjava u svom pismu kardinalu Josipu Bozaniću tajnik Zbora prebendara Zvonimir Kurečić, koje je objavio Nacional, i gdje kaže da je utvrdio da svim tvrtkama koje se vode na Marinova u biti upravlja Gabrić.

Mijo Gabrić godinama je bio glavni ekonom Kaptola, a zbog vođenja Zbora prebendara, koji upravlja velikom imovinom, prozvali su ga i prvim te najmoćnijim financijašem Crkve. O skandalu se pričalo godinama, no sad su se stvari promijenile tako što su i Kaptol i Gabrić po prvi put potvrdili da je malverzacija s crkvenom imovinom doista bilo.

Navodi se da je Gabrić bez znanja Nadbiskupije zagrebačke ulazio u propale projekte i opteretio crkvenu imovinu sa 50 milijuna eura. Općinsko državno odvjetništvo, prema neslužbenim informacijama, još 2016. otvorilo je istragu protiv Gabrića. Samo što je nije i dovršilo. Sada je intervenirao crkveni vrh, razbio Zbog prebendara i odrapio im drakonske kazne – post, molitva, karitativni rad... A što je to natjeralo kardinala Bozanića da odjednom rasiječe godinama zamršen čvor malverzacija? Nacional tu daje odgovor: papa Franjo osobno!

Mijo Gabrić, nekadašnji šef crkvenih nekretnina | Author: Marko Prpić/PIXSELL Marko Prpić/PIXSELL

Odjednom se ispostavilo, navodi Nacional, da je Gabrićeva strategija bila da je za crkvena zemljišta potpisivao ugovore s privatnim investitorima, oni su dizali kredite na ta zemljišta, Gabrić im je to bez odobrenja Nadbiskupije odobravao, a kad bi projekti propali, banke su sjele i na projekte i na crkvenu imovinu. Cascade je posebno zanimljiv slučaj jer ga je počela graditi tvrtka Molteh, Vladimira Zagorca, na zemljištu koje mu je Zbor prebendara dao u koncesiju na 99 godina.

Pa je Zagorec upao u probleme za koje znamo kako su završili. Pa je 2007. prodao Molteh češko-američkoj tvrtki Ungelt/Spectrum. Pa su je oni dalje preprodali 2010. tvrtki Illuminatio iz Zagreba. Pa je ispalo da su osnivači Illuminatija dvije offshore tvrtke s Cipra i iz Lihtenštajna. Illuminatio je na kraju propao u stečaj 2012., uvelike zbog kredita kod Hypo banke od 10 milijuna eura. A što je s centrom Cascade?

Nju je prije tri godine preuzeo Exportdrvo projekti Tomislava Marinova i već tada se tvrdilo da je Marinov obični paravan monsinjoru Gabriću. Za apartmane koji je iznikli u NP Plitvice u selu Rastovača tamošnji stanovnici tvrde da je u vlasništvu Gabrića. Pa ako je to istina, ako je Gabrić doista vlasnik apartmana u Vili Danica, a imanje je definitivno u vlasništvu Exportdrvo projekata, tko je onda stvarni vlasnik tvrtke?

Mijo Gabrić, nekadašnji šef crkvenih nekretnina Umiješao se Vatikan Top News Mijo Gabrić: Sve afere alfe i omege crkvenih nekretnina

To bi značilo, taključuje 24sata, da je Gabrić i vlasnik trgovačkog centra Cascade koji je sad pretvoren u hotel Academia i imanja na Plitvicama, ali i mjenjačnice u centru Hvara preko tvrtke Galebova suza koja je također dio Exportdrvo projekata. A tko je bio monsinjor Mijo Gabrić u nekom ranijem životu?

U Zbor prebendara ušao je 2010. godine i otada se povremeno pojavljivao u medijima. Javnost ga, međutim, pamti još iz doba navodnog ukazanja Gospe u Međugorju, kada je kao novinar Glasa koncila putovao u to mjesto u Hercegovini i bio među prvima koji su razgovarali s djecom koja su tvrdila da su svjedočila ukazanju.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ANAMARIA 09:52 23.Siječanj 2018.

    Što se uopće ima komentirati,kad je sve jasno,da jasnije ne može biti?Nije Gabrić djelovao sam.