Top News
745 prikaza

5 stvari o čovjeku koji će Trumpa učiniti još opasnijim

Matthew Whitaker
Allison Shelley/REUTERS/PIXSELL
Predsjednik ne skriva koliko mrzi "rusku istragu", a njegov novi glavni državni odvjetnik ne skriva koliko mu je odan

Jeffa Sessionsa Donald Trump otvoreno nije volio još otkako je sad već bivši glavni državni odvjetnik prije dvije godine izuzeo sebe iz istrage o uplitanju Rusije u američke izbore na kojima je pobijedio Trump. Tu treba znati da u SAD-u glavni državni odvjetnik vodi ministarstvo pravosuđa, slično kao ministar u zemljama, primjerice, EU-a, a Sessions se izuzeo jer se ispostavilo da je kao senator imao konakte s veleposlanikom Rusije. I nije to rekao nikome uoči Trumpove kampanje, pa se izuzeo.

Njegovim izuzećem "ruska istraga" Roberta Muellera dobila je krila, palo je nekoliko vrlo zvučnih imena iz Trumpovog dvorišta.

Predsjednik je sada stvar prerezao, imenovao je novim glavnim državnim odvjetnikom Matthewa Whitakera, čovjeka za kojega američki mediji već dugo pišu da je "Trumpov lojalist" i da "između njih dvojice postoji posebna kemija uzajamnog razumijevanja". Prvo što je apsolutno svima palo na pamet čim su doznali da je Trump "zamolio" Sessionsa da ode, bilo je da će Whitaker ponovno preuzeti nadzor nad Muellerovom "ruskom istragom" od Sessionsovog zamjenika Roda Rosensteina koji je branio neovisnost istrage.

Matthew Whitaker, Jeff Sessions | Author: Allison Shelley/REUTERS/PIXSELL Allison Shelley/REUTERS/PIXSELL

Whitaker je do sada bio Sessionsov šef ureda, Trump je ne jednom rekao da nikakve veze između njega i Kremlja u vezi izbora nije bilo, a sada je Whitaker naslijedio potjeranog Sessionsa.

The Hill u pet točaka opisuje tko je i što je Whitaker, zašto je od Trumpovog povjerenja po tom pitanju i što njegovo imenovanje mijenja na stvari.

I sam je kritizirao Muellerovu istragu

Whitaker je još i prije nego što je ušao u ministarstvo pravosuđa govorio da "istraga ide previše daleko", te je Rosensteina pozivao da "suzi prostor" istrage.

"Predsjednik je sasvim u pravu. Mueller je došao do crvene linije u istrazi o petljanju Rusije u izbore 2016. i opasno je blizu toga da je prijeđe", napisao je u kolovozu 2017. u svom komentaru za CNN.

Još i prije toga za The Hill je branio Trumpov potez otpuštanja direktora FBI Jamesa Comeyja i još je napadao službenike ministarstva pravosuđa preostale iz Obamine administracije zato što "nisu istraživali skandale iz doba predsjednikovanja Baracka Obame". Whitaker je, međutim, u jednom intervjuu rekao da Trump ne bi trebao najuriti Muellera.

Jeff Sessions Rusko uplitanje Top News Trump bi zbog otkaza Sessionsu i sam mogao pasti

Samo, bilo je to još u lipnju 2017., a znao je svašta reći o samoj istrazi, tako da je sada nekoliko vodećih članova Demokratske stranke iz Kongresa i iz Senata zatražilo od Whitakera da se ogradi od svojih izjava o Muelleru. Demokrati su na međuizborima zavladali Kongresom i već su najavili da planiraju provesti nadzor nad nizom stvari povezanih s Trumpovom administracijom, uključujući i smjenu Sessionsa.

Whitaker smatra da postoje uvjeti za istragu protiv Hillary Clinton

Riječ je o njegovim komentarima na račun bivšeg šefa FBI Comeyja koji nije htio pokrenuti istragu protiv Clintonice zbog načina na koji je raspolagala povjerljivim dokumentima. Bila je to ona epizoda s njenim službenim e-mailovima koje je čuvala na privatnom serveru.

"Jasno je da je FBI tražio razloge kako ne bi pokrenuo kazneni postupak protiv Hillary Clinton, rekao je u rujnu 2016.

Njen način vođenja e-mailova tada je nazivao "bezobzirnim" i tvrdio je da bi "svaki odgovorni tužitelj pokrenuo postupak protiv svakoga tko bi tako činio". Rekao je i to da Comeyja cijeni i da ne misli da direktor FBI-a ima ovlasti pokrenuti takav postupak umjesto tadašnje glavne državne odvjetnice Lorette Lynch. Mnogi republikanci su tada bili istog mišljenja, kritizirali su odluku da se Clintonicu ne procesuira.

Republikanci su u Kongresu zato pokrenuli istragu o postupanju vrha FBI-a i ministarstva pravosuđa o nepokretanju istrage protiv Hillary Clinton još tijekom predizborne predsjedničke kampanje 2016. Istraga će, jasno je, sada biti prekinuta kad su demokrati preuzeli većinu u Kongresu.

Whitaker je branio Trumpovog sina i njegov sastanak s čovjekom Kremlja

Matthew Whitaker | Author: Allison Shelley/REUTERS/PIXSELL Allison Shelley/REUTERS/PIXSELL

To je pak bio onaj slučaj u kojem se Donald Trump mlađi u "Trump Toweru" sastao s odvjetnikom povezanim s Moskvom, a koji mu je obećao kompromitirajuće materijale o kampanji Clintonice. Vjeruje se da je Mueller analizirao što se događalo u lipnju 2016. Mlađi Trump je pak negirao i na tome inzistira, da je primio ikakve informacije. No, o samom sastanku nekoliko je puta promijenio priču.

"I vi biste se uvijek odazvali takvom sastanku. Ako vam netko kome vjerujete, kaže da se trebate susresti s njim zato što ima informacije o vašem protivniku, pristali biste se sastati", govorio je Whitaker za CNN u srpnju 2017.

Whitaker je o tom slučaju prvi put rekao da zaslužuje adekvatnu pozornost mjesec poslije tog istupa. Samo što je ovaj put našao "protutežu", iznio je vijest da je istaknuti službenik Demokratske stranke kod ukrajinskih službenika istraživao što je sve to u toj zemlji Paul Manafort radio u korist Rusije. No, rekao je, "to je gurnuto pod tepih".

"Obje situacije jasno je da zaslužuju ozbiljnu istragu", pisao je taj put za The Hill i time je bio sasvim na liniji s predsjednikom Trumpom u tom trenutku.

Whitaker i sukob interesa oko nadzora na "ruskom istragom"

Whitakera je 2014. kao svog šefa kampanje angažirao Sam Clovis koji se tada kandidirao za guvernera središnje banke Iowe, de facto ministra financija te države. Whitaker je tada bio direktor u odvjetničkoj tvrtki i s te pozicije hvalio je Clovisa kao "iskusnog javnog službenika", a ovaj mu je uzvraćao komplimentima u superlativima. Problem je nastao kada je Muellerova istraga došla i do Sama Clovisa. Kritičari su stali tvrditi da bi se Whitaker, ako bi nadgledao "ruski istragu", našao u sukobu interesa.

Donald Trump You're fired! Top News Gotov si! Pismo kojim je Trump smijenio šefa FBI-ja

Washington Post je objavio da je Clovis bio taj koji je člana Trumpove predizborne kampanje Georgea Papadopoulosa uputio na "neslužbeni" sastanak sa službenicima vlade iz Kremlja. Kad je krenula istraga, Papadopoulos je lagao da sastanka nije bilo, pa se ispostavilo da jest, pa je on i priznao da jest, te je priznao i da je lagao federalnim istražiteljima. Za to je dobio dva tjedna zatvora.

"To nije relevantno, Matt ima svoj integritet. Vrlo sam sretan zbog njega i on će raditi fantastičan posao", branio ga je Clovis u srijedu.

Whitaker je odan Trumpu

Predsjednik mu je toliko sklon da je, u doba najgoreg sukoba Trumpa i Sessionsa, Whitaker bio taj koji je jurcao između jednog i drugog i služio kao njihov nužan komunikacijski kanal za funkcioniranje sustava. Njegovo ime prvi put se pojavilo kao potencijalno za naslijediti Sessionsa nakon što je Times objavio eksplozivni izvještaj da je Rosenstein s kolegama razmatrao da ga ozvuče kako bi snimao Trumpa.

Rosenstein je navodno s ljudima iz ureda razmatrao i to da pokrenu proceduru po 25. amandmanu Ustava SAD-a kako bi opozvali Trumpa. Rosenstein je na to rekao da je to puka lakrdija, da je razgovor bio samo šala. Tada se pričalo da će Trump potjerati i Rosensteina, što je potrajalo sve dok Trump nije javno rekao da neće. No, od tog trenutka Trump je Whitakera počeo tretirati kao osobu od posebnog povjerenja oko sebe u uredu. Trump sada kaže da je Whitakerovo imenovanje tek privremeno, što bi moglo značiti da će ga ovime iskušati za druge uloge u svojoj administraciji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.