Tehno
835 prikaza

Žena umjesto Muska na čelu Tesle vadi tvrtku iz provalije

Elon Musk
REUTERS
Prvi je ovo put u povijesti Tesle da Musk nije na čelu kompanije

Robyn Denholm zamijenila je Elona Muska na čelu upravnog odbora Tesla Inc. Denholm je u odboru od 2014. godine, no reći će mnogi kako je relativni autsajder, jer ima malo privatnih veza sa Muskom. Ova bivša šefica financija Telstra Corp. trebala bi preuzeti težak zadatak kontroliranja ovog ekscentričnog milijardera. 

Zamjena čelne osobe u Tesli dio je Muskovog dogovora sa američkom omisijom za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima u sklopu njegove kazne zbog prevara investitora na temelju lažnih tvitova o vrijednosti dionica. Dogovor je bio da Musk odstupi na najmanje tri godine i da se na mjesto glavnog upravitelja dovede neovisna osoba, piše The Wall Street Journal.

Prvi je ovo put u povijesti Tesle da Musk nije na čelu, od kada je 2004. godine postao čelni čovjek, najveći investitor. Musk koji obavlja i funkciju glavnog arhitekta, Teslom je upravljao onako kako je htio, bio je sveprisutan, i u svakom dijelu kompanije. I dalje će ostati na poziciji izvršnog direktora.

Predsjednica upravnog odbora Tesle Robyn Denholm | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Ova odluka tako će pod svjetla pozornice dovesti ženu koja je malo poznata u SAD-u no ima veliko iskustvo u Silicijskoj dolini i u njezinoj rodnoj Australiji. Za vrijeme svog djelovanja kao članica odbora ponudila je niz rijetkih i vrijednih iskustava u kompaniji koja se ponosi time da je zapravo i sama autsajder. Provela je sedam godina u Toyoti u Australiji, gdje je radila kao viši financijski menadžer. Denholm je karijeru započela kao revizorka u tvrtki Arthur Andersen u Australiji, a Toyoti se priključila 1989. godine, u trenutku kada je kompanija počela u svoj sustav uvrštavati velike i luksuzne automobile.

Njezina je karijera procvjetala u tech industriji, pa je radila u Sun Microsystems i nakon toga u Juniper Networks Inc. Telstri se priključila 2017. godine, a ove godine postala šefica financija.

Analitičari smatraju kako će se Tesla bez Muska morati pomučiti da dođe do sredstva koja su im potrebna za rad, a koja su bila zaslužna za rast ove kompanije, taj nepresušan izvor kapitala kojeg je bilo unatoč tome što Muskova vizija budućnosti i autonomnih električnih automobila nije zaživjela onako kako se očekivalo. A nije im ni donijela profit koliko su očekivali. 

Bit će to pravi izazov za upravljački odbor i Denholm. Imat će težak zadatak obuzdavanja Muska ali na način da mu i dalje dozvole razvoj na nekonvencionalan način koji mu je omogućio uspjeh. U Tesli mu to i priznaju pa su tako napomenuli kako ''jako ovise o njegovim uslugama''. 

Problemi sa zakonodavnim institucijama krenuli su zbog Muskovog tvita u kojem je najavio kako je osigurao financiranje dionica Tesle po cijeni od 420 dolara po dionici. Zbog ovih neočekivanih vijesti dionice su skočile pa ubrzo pale kada je postalo jasno da Musk nije baš dobro taj plan finalizirao. Optužili su ga da je cijenu postavio kako bi impresionirao svoju djevojku i povukao paralelnu sa marihuanom. 

Po sporazumu iz 29. listopada, u kojem Musk nije ni priznao, ali ni opovrgnuo da je učinio nešto loše, novčana kazna iznosila je po 20 milijuna dolara za Teslu i za njega osobno. Zahtijevalo se i da se u odbor dodaju dva neovisna člana i uspostavi sistem koji bi nadgledao Muskove javne objave i izjave. Tesla bi do kraja prosinca trebao ispuniti njihove zahtjeve. Musku je dozvoljeno da ostane direktor i član odbora. Tjedan dana nakon njegove objave uspostavljen je poseban odbor kako bi se provela evaluacija mogućeg sporazuma, u koji su bili Denholm i dva ostala direktora. Odbor je pozvao i savjetnike, no razriješen je kada je Musk promijenio svoje ponašanje. 

Elon Musk TESLA Ekonomix Musk više nije šef Tesle, ali najgore ga tek čeka

Nije jasno kako će se ova odluka odraziti na ponašanje Muska poznatog po nepoznavanju pojma suzdržavanja na Twitteru. Nije mogao odoljeti pa je i sporazum, na sebi svojstven način, komentirao na Twitteru. Krajem rujna tako je najavio kako je obrisao sve svoje titule i kako će se nazivati ''Ništa od Tesle''. Ubrzo je dodao i još jednu poruku da je kompanija zatražila da mora imati neku titulu, pa da je on odabrao - predsjednik. Kompanija ga je i dalje nastavila nazivati i oslovljavati u službenim dokumentima kao CEO.

Njegovi postovi na Twitteru dio su one njegove potrebe ismijavanja tog sporazuma sa agencijom, bez da zapravo prijeđe granicu i izazove njihovu ljutnju. Slično je napravio i kada ih je nazvao Shortseller Enrichment Commission, referirajući se tako na njegovu zavadu s onima koji su se okladili protiv Tesle. 

Najčešće kritike koje se stavljaju na teret upravljačkom odboru su one o bliskim odnosima, kojeg njegovi članovi imaju sa Muskom, a među njima je i njegov brat Kimbal Musk. Predstavnici dioničara osporili su rad odbora, no nisu bili jako uspješni u poticanju nekih promjena. Ranije ove godine odbacili su mogućnost izglasavanja protiv Kimbala Muska, dugogodišnjeg investitora Antonia Graciasa i Jamesa Murdocha

Upravo Murdocha, šefa 21st Century Foxa, mnogi su vidjeli kao novog nasljednika Muska na mjestu predsjednika odbora. Tu mogućnost odbacio je sam Musk u svojim tvitovima. Murdoch se odboru priključio prošle godine uz Lindu Johnson Rice, iz Johnson Publishing Co, nakon što su dioničari, uključujući i California State Teachers’ Retirement System zatražili uključenje dvoje nezavisnih direktora. 

Posljednjih godina Australija se potvrdila kao dobra baza za razvoj budućih šefova u američkoj automobilističkoj industriji, što potvrđuje i primjer Mark Reussa iz General Motors Co. Kombinacija lokalnih proizvodnih i prodajnih operacija daje šefovima jedinstveno osobno iskustvo, kao i iskustvo na području valutnih fluktuacija. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.