Tehno
2046 prikaza

Zavidio bi mu i Grunf: Štedi vam napor slikanja mobitelom

Luka Vuković sa solarnim foto stupom
YouTube
Za samo nekoliko stotina tisuća kuna, kaže, uvrstio se u klub u kojem Rimac gradi elektroautomobile brzine veće od 400 km/h

Priča o spektakularnom tehnološkom uspjehu Luke Vukovića, 33-godišnjeg inovatora iz Solina, samo tehnološke neznalice može podsjetiti na anegdotu iz Alana Forda kada šef tehnološkog odjela supertajne Grupe TNT dobiva priliku u jednom TV šou demonstrirati jedan od svojih izuma. Mladi veteran njemačkih carskih avijatičarskih postrojbi iz Prvog svjetskog rata svoju demonstraciju rada "zviždozvuka na paru" počeo je tako što je postavio plinski plamenik, a na nj malu posudu s vodom.

U rupu na posudi s gornje strane Grunf je utaknuo zviždaljku i potom čekao. I čekao. Trebalo je čekati tako dugo dok voda u posudi uzavre i čim je TNT-ovski, zapravo grunfovski tehnološki dragulj kroz zviždaljku počeo puštati vodenu paru pod tlakom, zviždaljka je stala pištati.

"Zanimljivo", razgovarao je voditelj TV šoua s Grunfom, "A čemu to služi?"

"Oslobađa vas napora da zviždite", objasnio mu je TNT-ov stručnjak za iznalaženje tehnoloških inovacija i znanstvenih proboja.

Luka Vuković sa solarnim foto stupom | Author: YouTube YouTube
A u Splitu? Tri stupa futurističkog dizajna sa solarnim fotoelektričnim ćelijama koji napajaju javni aparat za slikanje fotografija. Lokacije stupova predviđene su na Matejuški na splitskoj Rivi, Vidilici na Marjanu i kod Stadiona Poljud, sve zbog "obogaćenja turističke ponude". Cijena? Prava sitnica.

Sva tri za samo 236.000 kuna i nešto malo sitniša, u što je uključena čak cijela jedna godina troškova održavanja, a zauzvrat turisti u Splitu ubuduće će na tim mjestima biti oslobođeni napora i praktičnih problema slikanja samih sebe mobitelima ili fotoaparatima, tzv. selfiejima.

S izumom 33-godišnjeg predsjednika solinske mladeži sve je sasvim drugačije. Umjesto oslobađanja napora da zviždite, ovdje je riječ o tome da se poštedite napora slikanja selfieja, prava hrvatska priča za 21. stoljeće. "LOOK@, solarni foto stup, spoj je mobilne aplikacije i foto stupa. Omogućuje turistima da naprave savršen selfie i tako dobiju fotografiju ispred turističke atrakcije na jednostavan i zabavan način besplatno", ispričao je Vuković proljetos na predstavljanju svog tehnološkog dragulja.

Rimčev c2 Monstrum Tehno Rimčev "C2": Električna mrcina juri 412 na sat

Rekao je Vuković i to da je na ideju došao vidjevši japanske turiste kako se lome snimajući selfie na Rivi mobitelima. Stekao je dojam da nikako nisu uspijevali uhvatiti pravu fotografiju. Njegov stup funkcionira tako da s mobitelom dođete do njega, naravno, ako vam se uopće radi fotografija sebe na takvom mjestu i pod uvjetom da niste s nikim u društvu tko bi vas bio voljan slikati, odnosno, da oko vas nigdje nema prolaznika kojega biste mogli zamoliti da vas uslika.

Ili ako nemate sa sobom takav mobitel da ga možete sami montirati s okidačem s odgodom od nekoliko sekundi. Ili isti takav fotoaparat. Ili takav tablet i bilo koju od ostalih nekoliko desetaka tipova stvarčica pomoću kojih možete slikati sami sebe, uključujući teleskopsku dršku za držanje mobitela okrenutog prema sebi za slikanje samih sebe s udaljenosti.

Luka Vuković sa solarnim foto stupom | Author: YouTube YouTube

Dakle, ako spadate u ogromnu vojsku turista koji nemaju ništa od svega toga na raspolaganju, a baš vam je zapelo da na točno tom mjestu slikate selfie, jer stup je savršeno podešen baš za to mjesto, onda trebate mobitelom skinuti aplikaciju od cca 63 MB, kako navode oni koji su solarni stup isprobali, i slijedite upute na svom mobitelu. Na kraju niza od nekoliko koraka uputa stiže vam fotografija na e-mail ili neku od društvenih mreža po izboru.

Vuković je proteklih mjeseci pričao da zna za stotine oduševljenih korisnika "solarnog stupa". Isticao je da je do sada naručeno već devet stupova, kao i zanimanje za narudžbe kupaca iz Skandinavije, arapskih zemalja i Njemačke, sve zato što u razvijenom svijetu, kako on kaže, shvaćaju vrijednost i potencijal turističke ponude iz aparata koji vam štedi napor slikanja selfieja, odnosno rješava vas problema nalaženja nekoga tko će vas uslikati uslijed svih onih situacija koje smo već opisali.

Grunf u jednoj od epizoda Alana Forda | Author:
Samo, problem je u tome što su Hrvati izdajničko pleme koje je za Vukovićev izum pronašlo svu silu nedostataka. Jedan od onih koji je isprobao "solarni stup" u Manastirinama kod Solina napisao je javno da je LOOK@ solarni foto stup "turistima neupotrebljiv, kvaliteta slike loša, ne uklapa se u prostor antičkih ruševina, a slika je mnogo lošija nego ona s mobitelom". Slikao se čovjek, naime, na istoj lokaciji i mobitelom, pa je usporedio.

"... turistima neupotrebljiv, kvaliteta slike loša, ne uklapa se u prostor antičkih ruševina, a slika je mnogo lošija nego ona s mobitelom... Jedino inovativno je način na koji je jedan HDZovac zgrnia naše pare...", napisao je.

Uslijedila je ofenziva hrvatskih jalnuških diletanata, poput onih iz Facebook grupe "Dnevna doza splitskog nereda", koja je denunciranje mladog inovatora svela, osim na navodno TNT-ovski besmisleno postojanje takvog aparata, što se Vukoviću najčešće spominje, i na to što je čovjek istaknuti član lokalnog HDZ-a. Na sve strane su se počele pojavljivati fotografije na kojima Vuković, s još jednim HDZ-ovcem, nakon lokalnih izbora iz 2017., na ramenima nosi novog župana Blaženka Bobana.

Pa je Index.hr potom pronašao da "dva dana nakon početka Bobanovog službenog mandata, Vukovićev projekt LOOK@ d.o.o. od Splitsko-dalmatinske županije dobiva 87.000 kuna u sklopu potpore iz 'Programa tehnološkog razvoja, istraživanja i primjene inovacija 2014.-2017. u Splitsko-dalmatinskoj županiji'".

U lipnju ove godine, iskopali su dalje, projekt ovog Solinjanina dobio je još 29.000 kuna od županije iz Programa potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva, a u srpnju, opet iz Bobanove županije, još 50.000 kuna iz programa "Istraživanje, razvoj, i inovacije za 2018. godinu". Riječ je o bespovratnim sredstvima, kao što su bespovratna sredstva bila i svota od navodnih još 118.000 kuna iz gradskog Odsjeka za Smart city projekte i digitalizaciju.

Konačno se dolazi do 236.000 kuna za tri stupa. Vuković je ogorčen kritikama na račun njegovog stupa za fotografiranje samog sebe na zadanim lokacijama, spominjanjem svoje stranačke pripadnosti, tvrdnjama da je rezolucija tih fotografija lošija od mobitela...

Conept One by Rimac Automobili Rimac automobili Tehno Strani mediji: Sorry Tesla, najbrži auto radi se u Hrvatskoj

"Tužno je što nisu naučili ništa iz bliže povijesti istih scenarija. Rimac Automobili, Bellabeat, Include, samo su neke od hrvatskih genijalnih tvrtki koje su sad već na svjetskom tržištu", objavila je prije nekog vremena njegova tvrtka.

Njegova tvrtka s revolucionarnim velikim, fiksiranim stupom (i kadrom) za slikanje sa solarnim napajanjem tako se stavila rame uz rame s Rimčevim brutalnim električnim jurilicama koje su kadre voziti 650 kilometara u jednom smjeru, puniti 80 posto baterije za manje od 30 minuta, dosezati brzinu od 415 kilometara na sat... Kad bi samo postojao, čak bi i Grunfu preostalo da pri pogledu na "solarni foto stup" u očaju zaplače od zavisti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.