Tehno
7819 prikaza

Zadnja Kimova nuklearna eksplozija pomakla je planinu!

Kim Jong-un
REUTERS
Iako ne posjeduju potpune i detaljne informacije o eksploziji kroz simulaciju su otkrili njezinu snagu

Podzemna nuklearna eksplozija u Sjevernoj Koreji, jedna od posljednjih u kojima su testirali svoje nuklearno naoružanje, bila je toliko snažna da je pomaknula planinu. Pokazala je to studija koja je istražila utjecaj sjevernokorejske eksplozije od 3. listopada 2017. godine. 

Bila je to šesto i najveće testiranje dotada kojeg su proveli u podzemnom tunelu ispod planine Mantap, udaljenom oko 600 kilometra od Pjongjanga. Njihov vođa Kim Jong un rekao je kako je to bilo uspješno testiranje hidrogenske bombe. Zbog manjka točnih informacija o događaju znanstvenici su, pokušavali rekonstruirati snagu eksplozije. I čini se kako su uspjeli. 

Uz pomoć satelitskih snimaka visoke rezolucije saznali su kako je bilo riječ o eksploziji koja je 13 do 16 puta veća od one koju je uzrokovala bomba bačena na Hirošimu 1945. godine. Golema eksplozija uzrokovala je pomicanje planine za oko tri metra.

Istraživanje je objavljeno uoči susreta Donalda Trumpa i Kim Jung-una, planiranog za 12. lipnja. 

Kim Jong Un i Moon Jae-in MIROTVORAC Top News Čovjek koji je Trumpa i Kima posjeo za stol

Nuklearne eksplozije mogu detektirati senzori koji prate potrese pa tako znanstvenici mogu brzo detektirati što je uzrokovalo podrhtavanje tla tog dana testiranja. Po podacima međunarodne agencije koja prati nuklearna testiranja diljem svijeta, Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization, eksplozija je uzrokovala potres magnitude 6,1. Osam i pol minuta nakon zabilježeno je novo manje, podrhtavanje na mjestu testiranja, piše The Verge.

Po tipu seizmičkih valova i njivom kretanju seizmolozi su uspjeli potvrditi kako je podrhtavanje uzrokovala nuklearna eksplozija.
Tada su procijenili kako je eksplozija bila snage između 120.000 i 300.000 tona TNT-a, ili nešto između devet i 23 puta snage one koja je pogodila Hirošimu. No to su sve grube pretpostavke, jer i dalje postoji niz podataka koji im nisu u potpunosti poznati, kao što je precizna lokacija početka eksplozije, kako je utjecala na okoliš, te što je uzrokovalo drugo, manje podrhtavanje. 

Po snimkama visoke rezolucije njemačkog TerraSAR-X satelita, sličnih onima sa kojima se rade detaljne mape zemljine površine, otkriveni su podaci lokacije, i utjecaja na okoliš. 

Kim Jong-un Punggye-ri Top News Najtajnija lokacija na svijetu - Kimova baza za nuklearne testove

"Jako smo iznenađeni koliko su veliki zapravo bili horizontalni pomaci, a koliko su vertikalni bili maleni", rekao je autor studije Doug Dreger, seizmolog sa sveučilišta Berkeley. 

Upotrijebili su poznate podatke koje su prikupili senzori za detekciju potresa i kroz simulaciju su pokušali izračunati koliko je energije emitirano prilikom eksplozije. Rezultati su pokazali kako je eksplozija bila snage otprilike između 171.000 i 209.000 tona TNT-a, dogodila se u tunelu na oko 400 metara ispod vrha planine.

U početku je eksplozija gurnula planinu prema van - topljenjem i isparavanjem stijene oko tunela. Zatim se planina urušila u šupljinu koja je ostala nakon eksplozije. Osam i pol minuta kasnije, došlo je do novog podrhtavanja koje je vjerojatno uzrokovano implozijom tunela ili šupljine. Ali to nije bilo sve - planina se nastavila polagano 'smanjivati' ​​dok je klizila u pukotine stijena zgnječenih eksplozijom.

Turističko razgledavanje Sjeverne Koreje Foto galerija Life Turistička atrakcija - Sj. Koreju motre preko bodljikave žice

Iako je riječ o pretpostavkama, baziranim na znanstvenim iskustvima i dokazima, rezultati daju jasniju sliku utjecaja kojeg je eksplozija mogla ostaviti na okruženje. Nakon testiranja, mediji su špekulirali, na temelju ne tako detaljnih satelitskih snimki, kako se mjesto testiranja zapravo urušilo. Upravo to mogli bi i objasniti kako i zašto je Kim jong-un najavio kako će ga potpuno zatvoriti. Ako je mjesto nesigurno znači da zapravo ni je ni vrijedno i da ga je lako napustiti. 

"Jedni ljudi koji znaju koliko je oštećen tunel u kojem se provodilo testiranje su znanstvenici i tehničari koji su na njemu radili, i koji su se u njemu nalazili", rekao je Dreger. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.