Tehno
621 prikaza

Za što ćemo ga koristiti? Ovo je najmanje računalo na svijetu

Čip
IBM
Krivotvorine i prevare svjetsko gospodarstvo koštaju 600 milijardi dolara godišnje, a IBM minijaturnim računalima i jestivim tintama koje se mogu pratiti želi stati tome na kraj

IBM je otkrio svoje novo računalo, a iako vas neće oduševiti pefromansama, ovo je minijaturno računalo najmanje na svijetu, tvrdi američki div. Štoviše, manje je od zrna soli. 

Po performansama je na razini x86 procesora s početka '90-ih godina i koštat će manje od 10 centi da se proizvede, odnosno oko 50 lipa. Maleni čip imat će nekoliko stotina tisuća tranzistora koji će mu omogućiti da prati, analizira, komunicira i obrađuje podatke. 

Ovaj mališan dio je cijelog niza uređaja koje IBM predstavlja na svojoj tehnološkoj konferenciji, a koji će se koristiti kako bi se potvrdilo porijeklo i autentičnost različitih proizvoda i smanjio broj krivotvorina. Ovaj sićušni čip bi se mogao tako ugraditi u razne predmete i gotovo sve što se može zamisliti na tržištu, a tu su i koncepti jestive tinte koja se može pratiti i kojom se mogu bojiti lijekovi. 

IBM je zamislio da bi ti različiti čipovi ili tinta rade s blockchainom kako bi se potpuno sigurno mogao pratiti transport robe te zaustaviti prijevare ili krađe. Naime, blockchain je temelj na kojem počiva bitcoin, a radi se o digitalnom zapisu koji je iznimno otporan na hakiranje.

Računalo ima malu količinu memorije, LED-icu te može obavljati neke osnovne zadatke poput sortiranja podataka. 

IBM-ov šef istraživanja Arvind Krishna u službenom blogu navodi da bi kroz pet godina ovakve metode trebale biti ugrađene u svakodnevne predmete i uređaje, stoga nije jasno kad bi ovakvo mikroračunalo trebalo stići na tržište.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.