Tehno
18718 prikaza

Više ništa neće biti isto: Umro je Apple Stevea Jobsa

Tim Cook i Jony Ive
Christoph Dernbach/DPA/PIXSELL
Sudjelovao je u dizajnu Apple Parka, futurističkog 'svemirskog broda' vrijednog pet milijardi dolara

Nakon gotovo 30 godina kreativnog rada Apple napušta Jony Ive, glavni kreator dizajna iMaca i iPhonea. Najava njegovog odlaska sigurno će se odraziti na stanje dionica ove kompanije na burzama, no kako je sam najavio, ovaj 52-godišnjak i dalje će ostati uključen u rad Applea. 

"Iako više neću biti zaposlenik, bit ću i dalje jako uključen, nadam se još mnogo godina. Ovo mi se čini kao prirodno vrijeme za takvu promjenu", kaže. 

Jony Ive | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Planira pokrenuti novu kreativnu kompaniju LoveFrom, a prvi klijent bit će mu upravo Apple. 

"Apple će i dalje nastaviti uživati u prednostima njegovog talenta radeći s njim na ekskluzivnim projektima i kroz stalni rad briljantnog i strastvenog dizajnerskog tima koji je izgradio", rekao je šef Applea Tim Cook.

Steve Jobs Ostavio trag Tehno Koliko se Apple promijenio bez Jobsa?

Osvrnuo se na njegov dugogodišnji rad u kompaniji i naglasio kako su zahvaljujući radu na iMacu ljudi počeli posvećivati pažnju Appleu, puno više od priča o tome kako kompanija posluje, piše The Guardian.  

"Nastavit ćemo sa istim timom s kojim smo radili dugo vremena i imat ćemo zadovoljstvo nastaviti raditi i s Jonyjem. Ne mogu zamisliti bolje", rekao je Cook. 

Smanjeni rast Applea koji je zabrinuo dioničare

Njegov odlazak dolazi u malo nezgodnom trenutku za Apple, koji je prije godinu dana postao prva kompanija na svijetu koja vrijedi bilijun dolara. No došlo je do usporavanja zbog povećane konkurencije, usporavanja u potražnji za pametnim telefonima i trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Tvrtka je šokirala ulagače u siječnju ove godine kada je snizila prognoze prodaje, što je bilo prvo takvo upozorenje od 2002. godine.

Posljednjih mjeseci bacili su se na raznolikost u ponudi, pa tako i prihodu, od prodaje hardvera do pretplatničkih usluga, uključujući i ponudu za preuzimanje Netflixa.

Jeff bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i vlasnik Amazona Na vrhu svijeta Tehno Amazon premašio vrijednost od bilijun dolara

Dionice Apple pale su za jedan posto nakon objave o odlasku Ivea. 

Njegov utjecaj u Apple bio je velik i prije nego je postao njihov zaposlenik, dok je radio na originalnom Apple PowerBook 140 iz 1991. godine kada je radio za britansku tvrtku Tangerine. Njegov prvi veliki uspjeh nakon ulaska u Apple bio je 1998. godine sa prozračni kućištem za iMac Bondi blue. Zati su slijedili iPod, iPhone i Apple Watch.

No njegov se utjecaj proširio i izvan dizajna hardvera. Od 2012. godine preuzeo je dizajn Appleovog softvera, što je rezultiralo potpunim remontom operativnog sustava iPhonea, iOSa. 

Futurističko izdanje opasno za posjetitelje

Sudjelovao je u dizajniranju Appleovog novog sjedišta, Apple Parku, futurističkom 'svemirskom brodu' vrijednom pet milijardi dolara otvorenom 2017. godine. No i on je imao niz promašaja i dobio kritike. Upravo je to vidljivo na primjeru Parka, iako je riječ o zadivljujućem zdanju sa staklenim površinama, minimalistički dizajn ne uključuje oznake koje bi spriječile ljude i ptice da se u ta stakla zalijeću, zbog čega je bilo niz nesreća i ozljeda. 

Apple campus 2, Cupertino, Kalifornija Jobsova ostavština Znanost Pogledajte Appleov novi campus, čudesni 'svemirski brod'

U ožujku su predstavili najtanju kreditnu karticu na svijetu, i umjesto pozitivnih kritika, dobili one loše. 

Zasad nije poznato tko će ga naslijediti. 

"Osjećam gotovo moralnu obvezu da budem koristan, i imam ambiciju. Mislim da sam bio sretan što sam imao priliku raditi sa izvanrednim ljudima tijekom posljednjih 30 godina i više, raditi na jako zanimljivim projektima i riješio neke teške probleme. Osjećam se odgovornim da učinim nešto značajno sa svim tim učenjem", rekao je Ive.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.