Tehno
855 prikaza

Venezuela: Zbog sankcija uvodi virtualnu valutu

Venezuelanski bolivar
pxhere
Zemlja stenje pod sankcijama SAD-a i EU-a, od nafte jedva da zarađuje, a bolivar je pojela inflacija

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro objavio je da će njegova zemlja lansirati novu virtualnu valutu kako bi izvukao nacionalnu ekonomiju iz krize. BBC News javlja da će se nova valuta zvati "Petro", te da će iza nje stajati venezuelanski nafta, plin, ulje, te bogatstvo u zlatu i dijamantima. Opozicija je u parlamentu planu predvidjela brzu i neslavnu propast, pri čemu su se mogla čuti i vrlo aktualna upozorenja o Bitcoinu kao nevjerojatnom financijskom balonu.

Maduro, međutim, ustraje na lansiranju prve nacionalne virtualne valute, u prvom redu zato što je tamošnji bolivar upao u dugotrajnu inflacijsku spiralu, a i zato što se zarada od venezuelanske nafte izrazito smanjila. Maduro je u televizijskom obraćanju naciji prvo osudio SAD zbog sankcija koje je opisao kao "blokadu", a potom i rekao da će kripto-valuta omogućiti Venezueli "napredak prema monetarnom suverenitetu preko financijskih transakcija na sasvim novi način i na taj način zaobilaženje financijske blokade"

Bitcoin PROMO Voices Da ste prije 7 godina uložili 100$ u Bitcoin, danas bi imali 83 milijuna

"21 stoljeće je nastupilo!", kazao je pred svojim poklonicima. Maduro pritom nije otkrio kada će i kako pokrenuti novu valutu. Venezuela danas stradnim vjerovnicima duguje 140 milijardi dolara i ekonomisti mu sada savjetuju da pokuša restrukturirati taj dug novim "Petroima". Opozicijski parlamentarvi inzistiraju na tome da uvođenje nove valute mora dobiti odobrenje u nacionalnom parlamentu, za što mnogi sumnjaju da bi Maduro to mogao osigurati."

Ova zemlja tradicionalno je ekonomski ovisila o nafti. No, kako je došlo do rata cijenom nafte Saudijske Arabije protiv Rusije, a u svjetlu ratova na Bliskom istoku, te kako je nafta naglo pojeftinila ispod granica isplativosti bilo kome, Venezuela je ekonomski jako stradala. Osim toga SAD i EU uveli su ovoj zemlji sankcije zbog represivne politike vlade. Prošlog mjeseca Rusija je pristala restrukturirati 3,15 milijardi dolara duga Venezueli.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.