Tehno
5905 prikaza

Uvode 5G mrežu: Ometa satelite bez kojih nam prijeti smrt

Ilustracija za 5G
iStock
Iz orbite Zemlje na našu sigurnost pazi sva sila najosjetljivije opreme, a visoka industrija želi lansirati tehnologiju koja prijeti sve spržiti

Predstavljanje 5G mobilne mreže moglo bi ozbiljno našteti prognoziranju velikih oluja, piše urednik rubrike Znanost na Guardianu Robin McKie. Sve to u vrijeme kad klimatske promjene rapidno ubrzavaju najgorih uragana, oluja, vrućina i drugih nepogoda od kojih ginu tisuće ljudi.

Upozoravaju to meteorolozi diljem svijeta, i naglašavaju da bi nove generacije bežičnih sistema mogle poremetiti osjetljive satelitske instrumente koji se koriste da bi se pratile atmosferske promjene. Dovest će to do pogoršanja predviđanja, lošijih upozorenja o velikim olujama i posljedično pogibija masa ljudi, upozoravaju.

Kaštela Klimatske promjene Znanost Spremite se: Jadranom će harati ubojiti uragani

 

"Način na koji se 5G uvodi može ozbiljno ugroziti našu sposobnost predviđanja velikih oluja. Moglo bi to biti i velika razlika između života i smrti. Jako smo zabrinuti zbog toga", rekao je Tony McNally iz Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena.

Kriza od koje strahuju svjetski meteorolozi proizlazi iz činjenice da bi radio frekvencije koje će nove 5G mreže koristiti mogle teško ometati važna satelitska promatranja. Instrumenti na tim satelitima promatraju atmosferu i proučavaju vrijednosti podataka kao što su vodena para, kiša, snijeg, oblake i led, što su sve ključni čimbenici koji utječu na vrijeme.

"Takvi podaci kritično su važni u našoj mogućnosti prognoziranja. Oni su jedinstveni prirodni resurs, a ako izgubimo tu mogućnost, prognoziranje vremena moglo bi se značajno pogoršati", rekao je Niels Bormann iz već ranije spomenutog centra. 

Uragani nad Mediteranom i Jadranom | Author: public domain public domain

Problem nastaje u trenutku u kojem neke 5G telefonske mreže mogu prenositi frekvenciju sličnu onoj koju emitira vodena para i tako bi proizvele signal koji je jako sličan tom u atmosferi. 

"Ne bismo mogli utvrditi razlike i morali bismo odmah odbaciti te podatke. To bi kompromitiralo našu sposobnost da napravimo preciznu prognozu", dodaje Bormann.

Da je potrebna hitnost u pristupu ovom problemu potvrđuje i činjenica da su američka Federalna komisija za komunikacije i slične agencije diljem svijeta, već počele davati dozvole za frekvencije koje su blizu 23,8 GHz za buduće osiguravatelje usluge 5G. Na frekvenciji opsega od 36-37 GHz proučavaju se kiša i snijeg, na 50 GHz mjeri se atmosferska temperatura, a na oko 86-92 Ghz, analiziraju se oblak i led.

Satelit u Zemljinoj orbiti Podivljala klima Znanost NASA iz orbite snimila najgore oluje 2017. i u Hrvatskoj

Pitanje je hoće li i druge zemlje slijediti primjer SAD i ponuditi ove frekvencije na prodaju u sljedećim mjesecima. Kasnije ove godine o ovoj temi raspravljat će se na međunarodnoj konferenciji u Egiptu. 

 

Prognostičari su već izjavili da je korak kojeg su poduzele SAD već kompromitirao njihovu mogućnost prikupljanja podataka. Obećali su kako će lobirati kod drugih nacija da limitiraju upotrebu svojih ključnih frekvencija kako bi očuvale njihovu mogućnost korištenja i točne prognoze. Optužuju mobilne operatere da iskorištavaju radio frekvencije, a regulatorne agencije optužuju da nisu uspjele zaštiti frekvencije koje su vitalne za promatranje Zemlje iz svemira. 

"Što više njih gubimo, to će udarac biti veći. To je globalni problem", kaže meteorolog Jordan Gerth sa Sveučilišta Wisconsin-Madison.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:38 05.Svibanj 2019.

    uništit ce nas