Tehno
3329 prikaza

Uberovci kreću u prvi štrajk - zovu klijente na bojkot

Uber aplikacija
DARRYL DYCK/Press Association/PIXSELL
Vozači Ubera traže veće plaće, a za vrijeme štrajka isključit će se iz aplikacije

Vozači Ubera u tri britanska grada Birminghamu, Londonu i Nottinghamu izašli su na ulice u mirnom prosvjedu i štrajku kako bi zatražili povećanje svojih radničkih prava i bolji tretman. Pozvali su ljude na bojkot njihove aplikacije 24 sata. 

Voditelj ovog štrajka je James Farrar, bivši Uberov vozač koji je pobijedio u legalnoj bitci protiv njih 2016. godine. Farrar koji je sada na čelu United Private Hire Drivers očekuje da će u štrajku sudjelovati 1000 vozača, ili fizičkim izlaskom na ulice ili ne korištenjem aplikacije. U Velikoj Britaniji Uber ima oko 50.000 vozača. 

Zahtijevaju da se iznos po kilometru poveća (na dvije funte po milji, tj. nešto manje od dva kilometra) s 1,25 funti što je trenutačna cijena u Londonu, traže smanjenje provizije od strane Ubera s 25 posto na 10 posto, te manje "nepravednih" deaktivacija, tj. zabrana rada zbog loše usluge ili ponašanja, stalnih i privremenih.

Takvih je deaktivacija puno više, kaže Farrar, od kada je Uber ponovno dobio licencu za London, posebno zato što kompanija pokušava zadovoljiti striktne standarde među vozačima.  

"Bilo koji prigovor i vi ste gotovi. Naše ponašanje ostavlja traga i prisililo je Uber da odgovori na različite načine. Problem je u tome što oni izbjegavaju bilo kakvu odgovornost prema radnici. Tužna je istina to što je Uberov bilo koji tehnološki model izgrađen na izrabljivanju radnika. To je prava istina. Uber će se morati suočiti s tim", rekao je Farrar. 

Uber Kontroverze Ekonomix Ovo su sve nevidljive koristi Ubera

Uber tvrdi kako i drugi njima slični poslodavci zapošljavaju vozače kao izvođače, a ne kao svoje zaposlenike kojima isplaćuju minimalnu plaću i plaćaju doprinose. Kažu kako vozači cijene tu fleksibilnost, a žalit će se na odluku iz 2016. godine po kojoj bi svojim radnicima morali dati takav prava. 

"Konstantno se trudimo poboljšati našu uslugu kako bi vozačima omogućili da im vožnja za našu platformu bude najbolje moguće iskustvo. Zato smo tijekom prošlih nekoliko mjeseci definirali niz drugih značajki, poput bolovanja, ozljeda, zaštita za majku i oca. Istraživanje iz prošlog mjesec pokazalo je kako vozači u Londonu prosječno zarađuju po satu oko 11 funti. I dalje razmišljamo kako bi im pomogli da te iznose povećaju i spremni smo s njima razgovarati o svim problemima koje imaju", naglašava glasnogovornica Ubera. 

Njihova zarada od 11 funti po satu veća je od prosječne zarade u Londonu koja iznosi 10,20 funti po satu. 

Ovaj štrajk pokazuje kako su Uberovi vozači organizirali, ali i da imaju političku podršku. Prosvjeda je u proteklo vrijeme bilo i u Španjolskoj i Njemačkoj. Poseban je to slučaj kod ovih vozača koji nemaju prostorije tvrtke u koju dolaze, već se uključuju u aplikaciju i počinju raditi, a isključuju kada završavaju s radom. I tada odlaze kućama, nemaju tradicionalni ured ili prostorije kako bi razgovarali s drugima, piše Business Insider.

Uber Tko je kriv? Tehno Uber, auto ili vozač - Tko je ubio pješakinju?

Ovo je treći prosvjed koji je pogodio Uber u proteklih nekoliko tjedana. Stotine njihovih vozača koji rade za dostavu hrane zaustavili su promet u Londonu i prosvjedovali ispred sjedišta tvrtke u Aldgateu. Prigovarali su zbog promjene strukturi pristojba, koja kako kažu znači da će zarađivati manje. 

Prosvjednici su početkom ovog mjeseca zauzeli predvorje već spomenutog sjedišta tvrtke. I oba prosvjeda dobila su pažnju svjetske javnosti. Ovaj prosvjed ima i političku podršku Laburističke stranke, posebno Johna McDonnella i Toma Watsona.

"Podržavam ovaj štrajk za bolje uvjete rada i savjetujem drugima da poštuju poziv za ne korištenje aplikacije", napisao je na svom Twitter profilu. 

Da će podržati ne korištenje Uberove aplikacije 24 sata, napisao je i Tom Watson. 

Farrar je skeptičan zbog utjecaja ovih političkih intervencija, i oko toga koliko su one korisne. Kaže kako ih nije podržao gradonačelnik Londona Sadiq Aman Khan

"Pobijedili smo u sporu sa Uberom prije dvije godine, ali sada dalje nema nikakvih promjena. Gradonačelnik nam nije pomogao, kao ni neke druge institucije. Ovisimo o sudovima koji traju godinama", naglašava. Farrar.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omfg 11:25 10.Listopad 2018.

    Koja navlakuša. Uberovci u UK-u. Katafakingstrofa novinarstvo,.