Tehno
3528 prikaza

Troše milijardu dolara da presele čitav grad

Znamenitosti Kirune
1/5
Wikipedia
Državna kompanija platit će ogromnu svotu novca i imaju 20 godina da presele grad od 18.000 stanovnika

Stanovnici švedskog grada Kirune već godinama imaju problema s tlom, točnije, imaju problema s nedostatkom tla pod njihovim nogama. Grad je to koji je nastao oko najvećeg europskog podzemnog rudnika željezne rude, a državna kompanija LKAB desetljećima sve dublje kopa u potrazi za rudom.

Zbog straha od naglog urušavanja tla, Šveđani su odlučili preseliti čitav grad koji ima oko 18.000 stanovnika nekoliko kilometara dalje, na stabilnije tlo. Proces je mogao trajati i do sto godina, ali norveški arhitekti su pobijedili na natječaju rješenjem koje će to postići za samo 20 godina. "Bit će to kao gusjenica s tisuću nogu koja polako puzi nekoliko kilometara na istok", rekao je arhitekt Mikael Stenqvist u promotivnom videu.

Kako bi što prije uspjeli prebaciti stanovnike, LKAB će otkupljivati nekretnine po cijeni 25% iznad tržišne, a stanovnici će imati opciju i da dobiju kuću slične veličine na drugoj lokaciji, ako baš ne žele napustiti Kirunu i susjede. Neke od najpoznatijih zgrada će, pak, završiti na kamionima i prebacit će ih na novu lokaciju. Trošak čitavog projekta premašit će milijardu dolara, a sve će pokriti LKAB, donosi Quartz.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.