Tehno
492 prikaza

"Svu krivnju s Facebookom svaljuju na mene, nisam kriv!"

Facebook
REUTERS
Znanstvenik koji je osmislio i provodio test osobnosti smatra kako nije učinio ništa loše

Jedan od trenutačno najpoznatijih znanstvenika na svijetu sa sveučilišta u Cambridgeu Aleksandr Kogan, koji je prikupio podatke više od 50 milijuna korisnika Facebooka, proziva Facebook i Cambridge Analytica zbog prebacivanja krivnje u aferi koja je uzdrmala cijelu javnost.

"Moje mišljenje je kako me Facebook i Cambridge Analytica koriste kao žrtveno janje. Iskreno, mislili smo da se ponašamo potpuno primjereno i da radimo nešto što je posve normalno", rekao je u razgovoru za BBC Radio 4. Naglašava kako je za njega ova shema bila legalna, kako su mu tako rekli, no prihvaća kritike kako je trebao razmišljati i o pitanju etičnosti, piše The Guardian. 

Kogan koji je kreirao aplikaciju za istraživanje osobina ličnosti negira svoju odgovornost u ovom slučaju te napominje kako su ga Facebook i Cambridge Analytica nepravedno optužili. Također naglašava kako nije točna tvrdnja Cambridge Analytica da jer on pristupio njima, te tvrdi kako je aplikacija bila njihova ideja, a ne njegova. Spremno su i platili oko 800.000 dolara kako bi vrbovali ljude da ju koriste.

Christopher Wylie Pogled iznutra Top News Wylie, čovjek koji je otkrio najveću prevaru Facebooka

Prebacivanjem odgovornosti i negiranjem upletenosti u 'krađu' podataka bave se svi akteri upleteni u ovu aferu. Krenimo redom. Cambridge Analytica tako negira korištenje podataka korisnika Facebooka za vrijeme predsjedničke kampanje Donalda Trumpa. Facebook pak inzistira u tvrdnji kako je Kogan taj koji je prekršio pravila kada je podatke korisnika ove društvene mreže proslijedio trećoj strani, konzultantskoj kompaniji za njihove komercijalne usluge. Oni su mu, ponavljaju, odobrili upotrebu podataka samo u znanstvene svrhe.

Kogan je postavio Global Science Research (GSR) kako bi proveo istraživanje podataka za Cambridge Analytica. Dok je radio na Cambridgeu prihvatio je mjesto i na sveučilištu u Sankt Peterburgu te primao stipendiju ruske vlade za istraživanje. Odbacio je navode nekih medija o svojoj povezanosti s ruskom vladom.

Kogan je putem aplikacije prikupio i objedinio detaljne podatke Amerikanaca kojima je bilo plaćeno sudjelovanje u testu osobnosti i koji su znali što se događa. No sporni su prikupljeni podaci njihovih prijatelja, preko profila na Facebooku, koji o tome uopće nisu bili obaviješteni.

Facebook Izbrisane reklame Tehno S Facebooka nestale sve 'uspješne političke kampanje'

Onaj koji je cijeli slučaj iznio u javnost, bivši zaposlenik Cambridge Analytica i idejni tvorac aplikacije Christopher Wylie tvrdi kako je većina ovih osobnih podataka prikupljena bez autorizacije. Kaže kako ih je Cambridge Analytica iskoristila kako bi kreirala moćan softver koji može predvidjeti i utjecati na odabir glasačkog tijela.

Alexander Nix, koji je nedavno smijenjen sa svog mjesta izvršnog direktora kompanije, u veljači je naglasio kako nisu koristili podatke s Facebooka u svom radu. U izjavi objavljenoj na početku izbijanja afere u javnost, negirali su bilo kakav prijestup i naglasili kako nisu iskoristili podatke s Facebooka. Posebno to nisu činili za vrijeme američkih predsjedničkih izbora 2016. godine, naglašavaju. Kažu i kako potpuno poštuju Facebookove uvjete korištenja te dodaju kako su sve podatke koje su dobili od GSR i obrisali.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.