Tehno
717 prikaza

Svoju sreću Uber traži i s biciklima

Uber
Stefan Jaitner/DPA/PIXSELL
Iako mu ovo nije baš laka godina Uber nastavlja ulagati u nove vrste prijevoza

Korisnici Ubera uskoro će među njihovim uslugama moći odabrati i uslugu prijevoza električnim biciklima, i tako umjesto vožnje u automobilu, pedalirati e-biciklom. Uber je naime kupio američku tvrtku Jump koja se bavi iznajmljivanjem bicikala. 

Tvrtka čije je sjedište u New Yorku, svojim korisnicima omogućuje unajmljivanje električnih bicikala putem aplikacije, te ostavljanje bicikla bilo gdje, bez potrebe da se vraćaju na određenu lokaciju. Uber se već ranije povezao s istoimenom tvrtkom u San Franciscu. Ulazak i na ovo tržište objašnjavaju potrebom da svojim korisnicima omoguće izbor, u tom trenutku, i pronađu si najpovoljnije prometno rješenje, bio to Uber automobil, bicikl, podzemna ili nešto drugo. 

Tržište iznajmljivanja bicikala u konstantnom je porastu, vrijedi 3,6 milijardi dolara s godišnjim porastom od oko 20 posto, piše BBC.

Uber jahta U DUBAIJU Tehno Uber ima novu ponudu - partijajte na njihovoj jahti

"Uber želi osigurati svoje mjesto na ovom brzorastućem području. Priprema se za vrijeme kada ljudi više neće imati toliko automobila. Autonomna vozila polako ulaze u gradove, pa nas vjerojatno čeka budućnost u kojoj automobil neće biti potreban. Možda ćete poželjeti koristiti Uberov taksi i završiti svoje putovanje na biciklu. Oni zapravo žele ponuditi različite mogućnosti transporta", rekao je David Bailey, profesor na Aston biznis školi. 

Tvrtka Jump Bikes osnovana je 2008. godine, kada su i pokrenuli razmjenu tradicionalnih bicikala. Danas djeluju u 40 gradova diljem šest država. E-bicikl, predstavljen prošle godine u Washingtonu, košta dva dolara za prvih pola sata a zatim sedam centa po minuti. Ovakvi bicikli funkcioniraju po principu pedaliranja koje pokreće i baterije. Bicikl se pronalazi i vraća uz pomoć aplikacije na mobitelu, a isto tako i osigurava.

BMW električni bicikl Na struju Tehno BMW lansirao novi e-bicikl, a cijena? Prava sitnica!

Postoji niz tvrtki diljem svijeta koje nude ovu vrstu usluge, no većina njih nije još počela ostvarivati znatan profit. No oni poput Ubera, na tržište ulaze ranije i spremni su na dugotrajnu borbu. Prepoznatljivi su i to će im zasigurno pomoći. Dogovor s Jumpom dolazi u trenutku dok se Uber suočava s velikom konkurencijom na međunarodnom tržištu. Prošlog su tjedna prodali svoje jugoistočno azijske operacije regionalnom suparniku Grabu, no zadržali su 27,5 posto udjela u tvrtki sa sjedištem u Singapuru.

Slično je bilo i s kineskom tvrtkom Didi Chuxing 2016. godine. Oni su pak najavili otvaranje nove poslovnice, prve izvan Azije, u Meksiku. Počinju s automobilskom uslugama, no, kako piše Reuters, razmatraju i mogućnost usluge najma motocikala i bicikala. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Oglasivac277 23:50 12.Travanj 2018.

    Americka kriminalna kompanija