Tehno
4974 prikaza

Srpski suradnici našeg hakera - novac su trošili na zabavu

Srpski hakeri
Facebook
U velikoj kriminalnoj akciji sudjelovali su hakeri iz cijelog svijeta, a uz šefa Hrvata uhićen je i dvojac iz Srbije

Tijekom dvodnevne velike međunarodne policijske akcije u kojoj je sudjelovao i FBI uhićen je hrvatski devetnaestogodišnjak koji je bio na čelu internetskog servisa WebStresser, koji je predstavljao najveću prijetnju za ključne on-line usluge koje nude banke, poslovni sektor i državne institucije širom svijeta. 

Uz njega uhićena su i dvojica administratora, njegovih suradnika iz susjedne Srbije. Sumnja se kako su oni, uz veliki broj drugih diljem svijeta, surađivali i napadali banke, državne institucije i kreatore raznih online igara. Kako pišu srbijanski mediji Jovan Mirković bio je među pet visokopozicioniranih administratora ove stranice. On i Vukašin Despotović svoj zarađeni novac trošili su na inače tipičnu zabavu mladih ljudi, izlaske, mobilne telefone i garderobu

WebStresser | Author: Screenshot Screenshot

"U DDoS napadima koje je omogućavao ovaj kriminalni servis "napadači" su preko interneta upravljali povezanim računalima s ciljem usmjeravanja velike količine prometa na ciljane web lokacije ili online platforme. Njihov krajnji cilj bio je usporiti stranicu do razine neupotrebljivosti, ili ju potpuno srušiti i tako korisniku onemogućiti da obavlja svoj posao", stoji u policijskom izvješću. 

Servis  je bio otvoren registriranim korisnicima s malo ili bez ikakvog tehničkog znanja koji su uz financijsku naknadu, novčanu ili izraženu u kriptovalutama, mogli ostvariti svoj cilj i napasti određenu internetsku stranicu.  

Cyber kriminal Opasni hakeri Tehno Uhvaćeni haker iz HR nije sam, ovo su ostali opasni krimosi

Tu su mogućnost plaćali 15 eura mjesečno, koliko je stajao osnovni paket. Onaj posebni VIP paket plaćao se 999 dolara i omogućio je korisniku bez imalo tehničkog znanja da unajmi kriminalni servis uz čiju pomoć bi napadali ili rušili određene stranice iz niza različitih razloga. 

Imali su više od 136.000 registriranih korisnika i na taj su način do početka travnja ove godine izveli više od 4 milijuna napada diljem svijeta. Nakon uhićenja svih administratora, servis je ugašen. Istragu je krajem prošle godine pokrenula nizozemska kriminalistička jedinca za tehnološki kriminal, a sudjelovala je policije iz Hrvatske, Srbije, Velike Britanije, Kanade, SAD-a, i niza europskih zemalja. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.