Tehno
9081 prikaza

SAD u tajnosti razvija nepobjedivi vojni bombarder

Vojni bombarder Northrop Grumman B-2 Spirit
Wikipedia
Program razvoja F-22 započeli su 1991. godine, završili preliminarni izvještaj o dizajnu u travnju 1993. godine, a kritički pregled završili početkom 1995. godine

Nazivaju ga nepobjedivi bombarder flote Air Forcea, B-21, na čijoj proizvodnji i razvoju se radi, čini se uskoro bi mogao krenuti u službu, barem po izvješćima koji pokazuju kako će ide po planu i programu. 

"Naši posljednji izvještaji pokazuju kako planovi o početku rada B-21 Raidera idu po utvrđenom planu i programu", rekla je to Heather Wilson iz Air Forcea. 

Riječ je o projektu koji bi trebao oblikovati budućnost sljedećeg velikog bombardera. Važno pitanje u Pentagonovu izvještaju Critical Design Review (CDR) je bilo utvrditi je li projekt spreman za proizvodnju i testiranje. Postoje detalji o hardveru, procesima produkcije, i softverskim specifikacijama koje bi trebalo pogledati, a izvještaj uspoređuje i potrebe budžeta i planova razvoja. U tim se izvješćima uz moćnog Raidera veže iznos od 550 milijuna dolara, piše Popular Mechanics.

B-21 nosit će konvencionalno i nuklearno oružje u dubinskim misijama koje mogu izbjegavati napredni sustav zračne obrane. Osim posade njime će se moći upravljati izdaleka. Raider bi se u službu trebao uključiti od 2020. godine sa početnom flotom od 100 zrakoplova. 

B-21 je glavni program s kojim se Pentagon nosi ipak drugačije nego s ostalima te se tako i nadaju da će izbjeći razvojne probleme koji su 'zagadili' ostale ratne zrakoplove. Program B-21 izvodi se kroz poseban odjel Air Force Rapid Capabilities koji je drugačiji od ostalih programa. 

F-16 Fighting Falcon Svemogući F-16 Tehno Kako je kobra postala borbeni sokol i popularni F-16

U izvješću izdanom u listopadu stoji kako će ovaj sustav B-21 imati na raspolaganju oko 2,3 milijardi dolara budžeta u sljedećoj godini. Zeleno svjetlo dobiveno ovim izvještajem dobre su vijesti za Raider, jer bi bilo kakvo odugovlačenje ili zastoj mogao upućivati na to kako se Pentagon bori sa finalizacijom. No imaju oni još puno teških prepreka pred sobom koji bi mogle biti teške i drugim zrakoplovima koji slijede iza njih, kao što je F-22 Raptor. 

Program razvoja F-22 započeli su 1991. godine, završili preliminarni izvještaj o dizajnu u travnju 1993. godine, a kritički pregled završili početkom 1995. godine. No 1996. godina donijela im je niz problema. Zajednički tim za procjenu zaključio je kako će razvojni program F-22 zahtijevati dodatno vrijeme i povećanje financijskih sredstava od 1,45 milijardi dolara, no upozorili su kako postoji mogućnost i da će doći do puno većeg povećanja troškova u iznosu od 13 milijardi dolara, ako se ne izbjegnu ostali potencijalni rizici. 

B-21 vojni bombarder | Author: Wikipedia Wikipedia
Postoji nada kako će program B-21 proći puno bolje od F-22 kojem je trebalo 20 godina da dođe do inicijalnih operacija, dok je Raider to uspio učiniti za samo deset godina. U izvješću stoji kako B-21 "predloženi plan financiranja i implementacije podrazumijeva kako je značajan napredak postignut prije dodjele ugovora. Air Force je poslije to potvrdio, uz dužnosnike koji su naglasili kako su oba dizajna koja su bila u konkurenciji bila na jako velikoj razini razvoja sistema u kojem još glavni izvođač nije odabran".

Čini se da potvrde o ovom klasificiranom programu koji upućuju na razvoj dolaze i sa drugih strana. U studenom je  Air Force objavio kako će Tinker Air Force Base, u Oklahomi, koordinirati održavanje i  održivost B-21 Raidera. Edwards AFB iz Kalifornije vodit će testiranje i evaluaciju. 

Više od tisuću zaposlenika Northropa radi na razvoju ovog projekta na tajnoj lokaciji izvan Palmdalea u Kaliforniji. Novac dolazi sa svih strana dok zaposlenici rade i na proširenju lokacije za proizvodnju, sada već golemog područja zaštićenog žičanom ogradom, električnim senzorima i vojnim nadzorom. 

Iako je još dalek put pred njima, sa dobrim počecima i ako tim tempom nastavi i dalje, Raider bi tako mogao postati jedan od rijetkih primjeraka obrambenih zrakoplovnih programa - onaj koji je završen na vrijeme i u okviru predloženog budžeta. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • županjac 09:29 29.Prosinac 2018.

    Samo kratko: postoji li i civilni bombarder, ako SAD razvija vojni bombarder?

  • BESTpartizan 21:45 28.Prosinac 2018.

    koga žele napast?