Tehno
81685 prikaza

Rusi uništavaju američke letjelice - nitko ne zna kako

Računalna simulacija bespilotne letjelice
screenshot/youtube
Iako zapravo ne znaju kako to rade, Amerikanci ozbiljno shvaćaju prijetnje Rusa

Ruske vojne snage aktivno pokušavaju ometati američke dronove koji lete nad Sirijom. Ometajući njihove signale i GPS ugrožavaju i ometaju tijek vojnih operacija. Ovakvo ometanje "ozbiljno utječe" na američke operacije, no još uvijek zapravo nije jasno koliko je opasno, piše Popular mechanics.

NBC tako navodi, citirajući četiri izvora iz Pentagona, kao je ometanje počelo još prije nekoliko tjedana. I to ubrzo nakon kemijskih napada sirijskog režima na područje Ghoute koja je u rukama pobunjenika. Ruske snage navodno su zabrinute kako bi se SAD mogao osvetiti zbog upotrebe kemijskog oružja i zapravo ometanjem signala dronova nadaju se kako će im otežati prikupljanje informacija. 

Prema izvješću, sofisticirana oprema za ometanje koju je razvila ruska vojska utječe čak i na navigacijsku opremu a dosta dobro utječe i na šifriranu, kodiranu komunikaciju, iako zapravo kodirane poruke otežavaju ulazak u kontrolne sisteme dronova.

Američka baza Manbij Ne može bez SAD-a Top News Amerikanci se hvale - imaju bazu u srcu Sirije

Odjel za obranu odbio je komentirali da li su se, zbog ove ruske prakse, neki dronovi i srušili ili oštetili.

Nije potpuno jasno ni koji dronovi su pogođeni ili oštećeni u ovim napadima i manipulaciji, iako NBC tvrdi kako tehnologija utječe na manje dronove a ne pogađa MQ-9 Reaper ili veće. Nameće se zaključak kako ometanje, iako učinkovito, ima manji domet i veći dronovi ga jednostavno mogu nadletjeti. No isto tako veći dronovi imaju i rezervne navigacijske sustave i ne ovise potpuno o GPS-u poput manjih dronova, kao što su RQ-7 Shadow ili ScanEagle koje ovakvi napadi mogu pogoditi i oštetiti. 

Rusko ometanje ipak u ovakvim situacijama zapravo pomaže Amerikancima da pronađu funkcionalan način da mu se suprotstave, da se od njega obrane i tako se pripreme za pravi rat. Tako američka vojska sada već ubrzano radi na poboljšanju svog vojnog sustava a nadaju se da u budućnosti neće toliko ovisiti o GPS-u kako bi bili precizni.

Dugoročno bi posljedice ometanja zapravo mogla osjetiti Rusija. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perodd 13:11 02.Lipanj 2018.

    U naslovu "Rusi uništavaju" a u tekstu: "Rusi pokušavaju omesti". Kakvo fsb spinovanje!!!

  • TONCI 09:39 28.Travanj 2018.

    Rusi ce okrenuti americke rakete na americke ciljeve rusi nisu bacal atomske kao ameri

  • Snowman 16:00 16.Travanj 2018.

    Nelson , Rusi ne zele rat. Vidis da ih je NATO stisnuo tako rekuc su na granicam Rusije a jel se Rusija makla ?