Tehno
6906 prikaza

Rusi napravili vojnika budućnosti - zove se Ratnik

Ratnik-3, Rusi predstavljaju vojnike kiborge
1/14
YouTube
Stealth tehnologija za nevidljivi oklop i odjeću, egzoskelet, displej na viziru kacige s izračunima udaljenosti mete...

Ruska državna hi-tech korporacija Rostec najavila je da će u okolici Moskve na skorašnjem međunarodnom forumu za vojnu i tehničku opremu Army-2018 demonstrirati svoju stealth tehnologiju za vojnike i oklopna vozila. Direktor Rosteca Sergej Čemezov za ruski TASS je rekao da je riječ o opremi koju je od Rosteca naručilo rusko ministarstvo obrane, te da kamuflaža "nevidljivost" vojnika i vojnih vozila postiže tako što se boje uniforme i vozila mijenjaju u ovisnosti o okolišu.

"Na forumu Army-2018 Rostec će demonstrirati prototip materijala s električnom kontrolom pomoću koje oni mijenjaju boju u ovisnosti o površini na kojoj se nalaze. Omotač je u stanju reflektirati promjene boja i oponašati složene grafičke prikaze, sve do lišća koje leprša na vjetru", kazao je Čemezov. Zasad će, dodao je, djelovanje demonstrirati na kacigama vojnika, dok za budućnost najavljuje da će to isto moći postići na svim mogućim površinama; odjeći, ručnom i oklopnom naoružanju.

Ovaj kamuflažni sustav, iako javno nije poznato na koji točno način funkcionira, dio je programa poboljšanja opreme za vojnike Ratnik-3, zapravo nove faze programa koji traje već cijelo jedno desetljeće. Rostec je objavio da je do sada ruskoj vojsci isporučio 120.000 kompleta opreme Ratnik. Ratnik-3 uključuje i moćan sustav vanjskog oklopa, egzoskeleta, kako bi se vojnik u njemu što manje umarao, a pritom imao puno veću nosivu sposobnost.

Razlika u odnosu na ranije verzije opreme Ratnik je u tome što su se ranije generacije bazirale na jeftinijoj opremi dok je treća generacija i tehnološki najsloženija i do sada najskuplja. Druga generacija oklopa u stanju je zaustaviti direktan hitac kalibra 7,62 milimetra iz snajpera Dragunov i teži 24 kilograma. Takvih oklopa Rusija danas posjeduje za potrebe 80.000 svojih vojnika.

Za novu generaciju oklopa Čemezov je najavio da će imati istu otpornost, ali će težiti bitno manje, navodno i manje od 20 kilograma, što će postići primjenom materijala na osnovi vlakana aramida, snažnih sintetskih poliamida, usto otpornih i na visoke temperature. U tih 20 kilograma ulazit će oklop, uniforma, zalihe hrane i lijekova, šator i vreća za spavanje.

Roboti ubojice Strah od uništenja Tehno Rat budućnosti: Teroristi će imati robote ubojice

Još prošle godine, na forumu Army-2017, Rostec je najavio, a sada bi to navodno trebao i predstaviti, da će Ratnik-3 imati kacigu s vizirom preko kojega će vojnik vidjeti automatski proračun udaljenosti do mete, podatke o brzini i smjeru vjetra, temperaturi zraka i sličnom. Najavili su i mogućnost pucanja iza ugla. Kaciga bi trebala imati ugrađenu i plinsku masku s automatskim aktiviranjem čim se utvrde štetne tvari u zraku, te sustav komuniciranja radio vezom s ostalim pripadnicima iz jedinice.

Kaciga bi trebala imati i sustav pomoću kojega vojnik upravlja navođenim vozilima bez posade na bojnom polju, skuplja podatke o zdravstvenom stanju vojnika, navodno bi po potrebi čak bila u stanju električno stimulirati mozak vojnika ako bi se ukazala potreba, a jedan od izvora iz Rosteca naveo je da će oklop biti u stanju odoljeti najmanje deset direktnih pogodaka mecima.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 14:30 23.Kolovoz 2018.

    ni to nist. moj sused je zmislil uredaj za gledanje kroz se vrste zidov. otprl je i obrt za proizvodnju istog. uredaj je nazval oblok (prozor) :-)

  • Adam 09:35 22.Kolovoz 2018.

    A kakva baterija napaja sve te Hi Tech stvarčice u oklopu i koliko traje?