Tehno
743 prikaza

Rad u Facebooku: kapsule za prileći, virtualna stvarnost...

Centrala Facebooka u Londonu, u kakvim uvjetima rade
YouTube
Kako žive i rade zaposlenici Facebooka u Londonu, čime se hrane i kako opuštaju

Na lokaciji u ulici Fitzrovia, u blizini poznate ulice Oxford, prije godinu dana Facebook je otvorio svoju podružnicu u Londonu, u kojoj danas radi oko 1000 zaposlenika, koji kako možemo vidjeti zahvaljujući novinarima Business Insidera, uživaju u radnom okruženju koje potiče kreativnost svojih zaposlenika. 

Jeste li se ikada zapitali kako je raditi u Facebooku? Većina vas vjerojatno jest, a posebno nakon što smo ove godine slušali i čitali svašta o Facebooku, od skandala CA i krađe privatnih podataka, do pada vrijednosti i poziva na ostavku njihovog osnivača Marka Zuckerberga. No po onome što se može vidjeti u njihovim uredima Facebook od odustajanju ili priznavanja poraza ne razmišljala uopće. 

"Tehnološki ured otvorili smo u prosincu 2017. godine, na mjestu nekadašnje pošte", rekla je Laura Darling, voditeljica ureda. 

"Središnje stepenište dominirao cijelom zgradom i povezuje sve katove. Tako prezentira povezanost svega i svakoga, svih zaposlenika i nas samih. Dominantna je to značajka prostora", naglašava. 

U prostoru za goste, na recepciji, je prostor u kojem se gosti, zaposlenici i njihove obitelji mogu poigrati u virtualnoj stvarnosti. U blizini je prostorija koju nazivaju Analog outpost, u kojoj mogu potražiti svoju kreativnu stranu i uz umjetnika na radionicama pokazati svoje umjetničke vještine. On te njihove uratke uobličuje, a mnogi tako nastali radovi mogu se vidjeti po cijeloj zgradi. 

Među njima je i uradak Jonathana Callana koji je napravljen uz niz različitih rabljenih knjiga s nazivom "One and a Half Million Pages of Content". Riječ je o zidu koji je metafora za stranice najveće društvene mreže Facebook.

Kao i u mnogim drugim zgradama tako ni u ovoj, strop nije u potpunosti završen i sakriven. Vidljive su sve instalacije na stropu. 

"Tako je u svim našim zgradama. To je simbol ideje kako je naše putovanje samo jedan posto završeno, i još je puno toga pred nama. Pogled na strop dobar je podsjetnik da nas još puno toga čeka na našem putovanju", naglašava. 

Društvena mreža Twitter Pad dionica Tehno Očistili Twitter od lažnjaka i upali u milijunske gubitke

Prvi je kat dom njihovog radnog tima koji radi na razvoju workplace alata, čiji je cilj tvrtkama pomoći u radu. Drugi kat je mjesto na kojem rade njihovi inženjeri za oglašavanje, i timovi koji se bave strojnim učenjem. Mnoge sobe nazvane su po likovima iz poznate serije Game of Thrones.

Na trećem katu smjestio se tim za community koji su zaduženi za zaštitu brigu o njihove Facebook zajednice.  Uz jako puno zaposlenika i jako puno paketa i pošte, sačuvali su i mali podsjetnik na davnu poštu koja je davno bila. Na trećem katu je njihov ured London Infra, za infrastrukturu i proizvodni inženjering. A na tom se katu nalazi i prostorija koju mnogi zaposlenici vole, a to je soba za igru, s nizom društvenih igara, biljarom, PlayStationom i sl. 

"Na petom katu su naši odjeli za umjetnu inteligenciju i virtualnu stvarnost pa tako imamo proizvode vezane uz Oculus, ali i uz AR proizvode", naglašava Darling. 

Facebook Moćni korisnici Tehno Čak ni Zuckerberg ne zna kako će Facebook izgledati 2020.

Na šestom katu su uredi za primanje novih zaposlenika, i bar sa krafnama i uštipcima, sladoledom i svježim sokovima. Diljem zgrade nalaze se i futurističke kapsule za spavanje u kojima zaposlenici mogu i "malo ubiti oko", kada se umore od rada na računalu. I nakon toga se vratiti za stol i nastaviti s radom. 

U velikoj kantini svi zaposlenici, ali ne samo oni, već i njihova obitelj i gost,i mogu ručati i to gotovo sve što im padne na pamet. I potpuno besplatno. Besplatna hrana i piće nalaze se na svakom katu u malim kuhinjama. Ovaj ured, kao i mnogi drugi diljem svijeta, ima niz otvorenih natječaja za posao. A bez obzira na neke crne slutnje i moguće najave crne budućnosti koja je pred Facebookom, činjenica je kako su i dalje najposjećenija društvena mreža na svijetu, koja je danas razvila u nešto sasvim drugo. Uz Instagram i WhatsApp, koje su preuzeli, sigurno je kako je budućnost društvenih mreža u njihovim rukama.

Bez obzira na to kako će u njoj Facebook izgledati, i hoće li biti plave, crne, crvene ili žute boje. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.