Tehno
5324 prikaza

Prvi put nakon rata Japanci imaju nosače zrakoplova

Japanski nosač zrakoplova  JS Izumo
Stefan Rousseau/Press Association/PIXSELL
Nakon rata Japan je 'kažnjen' nizom ograničenja koja im omogućavaju samo obrambenu vojnu ulogu

Japan je spreman u službu pustiti svoj prvi nosač zrakoplova nakon 2. svjetskog rata, kojem je baza njihov ratni brod Izumo, a prevozit će američke borbene zrakoplove F-35B.U svom desetogodišnjem planu Tokio tako planira kupnju 42 zrakoplova F-35B koji su posebno dizajnirani za vertikalna slijetanja. 

Zrakoplovi će svoju službu odrađivati na brodovima JS Izumo i JS Kaga, najvećim brodovima u japanskoj floti, teškima 27.000 tona i dugačkim više od 243 metra. 

"Sigurnosno okruženje oko Japana drastično se izmjerilo, a vlada će poduzeti sve mjere zaštite života i imovine Japanaca. Nove preporuke pokazat će svima što nam je potrebno za zaštitu ljudi", rekao je to najavljujući plan Yoshihide Suga. 

U tim smjernicama zemlje s velikim vojnim mogućnostima poput Kine, Sjeverne Koreje, SAD-a, Rusije ali i saveza NATO, označene su kao zemlje zbog kojih bi se Japan trebao brinuti. Nosači Izumo i Kagana prevoze helikoptere tri godine od kada su ušli u službu, a trebat će ih izmijeniti kako bi im se učvrstila paluba da mogu primiti teže zrakoplove F-35B, piše CNN. 

Ratni brod USS Gerald Ford Košta 13 milijardi Tehno Vojno čudo: Ovo je najskuplji ratni brod na svijetu

Povećat će i narudžbu zrakoplova koji mogu polijetati i slijetati i na konvencionalnim pistama, pa će ih tako naručiti 105. Zamijenit će oni njihove već zastarjele F-15J borce. Bit će to zahvat koji će trajati deset godina, a tijekom prvih pet godina bit će nabavljeno i 27 F-35A i 18 F-35B, i obnovljena dva ratna broda. 

Ukupno će se potrošiti 282,4 milijarde dolara a u te troškove uključeno je i kreiranje cyber obrane i morskih transportnih jedinica koje će operirati na kopnu, u zraku i na moru. Bit će to prilika Japancima da svoju obranu prošire i dalje od glavnog otočja. 

"Modernizacija kineske vojske povećana operacijskim mogućnostima, i eskalacijom aktivnosti u područjima koja su u blizini Japana, izazivaju veliku zabrinutost u regiji i međunarodnoj zajednici, uključujući i Japanu", stoji u dokumentu japanskog ministarstva obrane. 

Analitičari tako kažu kako će Peking morati obratiti pozornost na mogućnost njihovih nosača. 

"To će dodatno zakomplicirati pokazivanje kineske vojne moći oko japanskih Ryukyu otoka", rekao je Corey Wallace, analitičar sa Sveučilišta Freie u Berlinu.

Ninje NEVIDLJIVI Life Japanci zabrinuti jer im ponestalo - ninji

No naglašavaju kako su japanski nosači 'maleni' i ne mogu prevoziti puno zrakoplova, posebno kada ih uspoređujemo sa američkim i kineskim 'teškašima' od 90.000 i 58.000 tona. Kada su se pojavile glasine o njihovim planovima za izgradnju nosača, Kina je upozorila Tokio da bude na oprezu.

Članak objavljen u Global Timesu kaže kako obnova tih Izumo brodova i kupovina novih zrakoplova "mijenja prirodu ratnih brodova" iz obrambene u napadačku. 

"Japan ne bi trebao zaboraviti svoju zloglasnu povijest invazije na zemlje i regije na području Azije tijekom 2. svjetskog rata", dodaje se. 

Na početku rata Japan je predstavio jednu od najvećih i najbolji flota nosača zrakoplova, koji su pokrenuli i napada na Pearl Harbor. No veličanstvena flota je desetkovana u ratu, a nakon rata uslijedila su oštra ograničenja unutar kojih im je dozvoljena samo obrambena ulogu. 

Brod USS West Virginia Priča iz 1941. Life Udar na Pearl Harbor uopće se nije trebao dogoditi

Najavljujući plan naglasili su kako je dizajniran i da održi te obrambene zahtjeve. 

Plan kojim bi se trebali održati i obrambeni zahtjevi, prihvaća potrebu drastičnog osnaživanja japanskih mogućnosti obrane, i uloge u izgradnji sigurnosnog okruženja. SAD, Sjeverna Koreja i Australija također su dio F-35 programa. Zrakoplovi dolaze sa softverom koji im omogućava komunikaciju u stvarnom vremenu. Smatraju tako kako bi u budućnosti američki marinci mogli provoditi operacije sa japanskih brodova, a Japanci sa američkih. 

Kupovina F-35 pomaže Japanu da se 'umili' i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je prodaju ovih zrakoplova javno proglasio pobjedom njegove administracije i pohvalio je strane vođe zbog te odluke. Većina F-35 sastavlja se u Fort Worthu u Teksasu, no zrakoplovi se također slažu i u Nagoyi u Japanu, i Italiji.

No japanske vlasti najavljuju kako će naručeni zrakoplovi biti uvezeni. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • makan1210tahi 09:29 19.Prosinac 2018.

    možda opet napadnu havaje