Tehno
2636 prikaza

Precizna do zadnjeg piksela - najsavršenija fotka na svijetu

Šangaj snimljen visokom rezolucijom
Screenshot/Jinkun Tech
Fotografija je napravljena najmodernijom tehnologijom, a snimljena sa vrha tornja Orijentalni biser u Šangaju, s golemom rezolucijom

Velika kineska kompanija Jinkun Tech, Bigpixel Technology Corporation, koja se bavi razvojem i inovacijama na polju kreativne fotografije, predstavila je fotografiju koju su na društvenim mrežama proglasili proizvodom "zločeste" kineske satelitske tehnologije. No riječ je o fotografiji, trećoj najvećoj na svijetu, koja je snimljena sa vrha tornja Orijentalni biser u Šangaju, s golemom rezolucijom, koju je dosada, kako kažu u kompaniji, istražilo oko osam milijuna ljudi.

A stalno pristižu novi znatiželjnici koji žele vidjeti najveću fotografiju u Aziji, s rezolucijom od 195 giga piksela. 

Kako bi malo pojasnili o kojoj snazi je riječ, podsjetiti ćemo vas kako se rezolucija digitalnih kamera i pametnih uređaja mjeri megapikselima. Tako kamera sa 12 megapiksela može proizvesti fotografije sa 12 milijuna piksela. Sada zamislite o kakvoj količini piksela je riječ ako jedan giga piksel ima milijardu piksela, piše Business Insider.

Ova fotografija, kako kažu iz kompanije, tako je 2000 preciznija od fotografije koja nastaje sa prosječnom kamerom.

Šangaj snimljen visokom rezolucijom | Author: Screenshot/Jinkun Tech Screenshot/Jinkun Tech
To je snimka, fotografija, od 360 stupnjeva napravljena izuzetno sunčanog dana, no zapravo je riječ o kolekciji snimaka koji su integrirani tijekom nekoliko mjeseci. U kompaniji je to prva panoramska snimka sa tisućama milijardi piksela. Fotografija zbog toga izgleda kao da nije sa ovoga svijeta, a neobično zumiranje može vas dovesti toliko blizu osobi na ulici da joj doslovno možete vidjeti izraz lica. U ovom slučaju na ulicama Šangaja, ali tehnologija se može upotrijebiti bilo gdje.

Osim ljepote ova fotografija pokazuje i koje su mogućnosti upotrebe ove tehnologije u sigurnosnom nadzoru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.