Tehno
1244 prikaza

Pomeli konkurenciju - pokrenuli 'Netflix za video igre'

Stadia
REUTERS
Google će predstaviti i vlastiti kontroler za upravljanje, iako će se moći koristiti i postojeći USB kontroleri

Već ranije su najavljivali da na razvoju te usluge rade, a sada su i službeno predstavili svoj servis za streaming videoigara. Google Stadia omogućit će korisnicima streamanje videa na bilo koji ekran, uključujući telefon, tablet, tv ili računalo. 

Stadiu su predstavili na konferenciji u San Franciscu. Usluga je bazirana na tehnologiji oblaka, a korisnici će se moći u sistem ulogirati koristeći pretraživač Chrome,  za igranje igara na TV-u bit će im potreban Chromecast, a na mobitelu će ga moći koristiti uz Googleov Pixel telefon ili tablet. 

Tako neće biti potrebno kupiti ili imati kontrolnu kutiju, što će igre u potpunosti osloboditi tog tereta vanjske potrebne opreme, hardvera, piše The Guardian.

Nisu najavljene cijene, ali će usluga najvjerojatnije biti bazirana na pretplatničkom odnosu. Servis bi trebao biti pokrenut krajem ove godine u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i "većini Europe".

Stadia će u potpunosti biti integrirana sa YouTubeom, na kojem je takav sadržaj (video igre) među najpopularnijim na servisu. Stotine milijuna ljudi igraju igre svakoga dana. Google će predstaviti i vlastiti kontroler za upravljanje, iako će se moći koristiti i postojeći USB kontroleri.

Gejmeri Svemogući internet Tehno San koji bi se mogao ostvariti - Netflix za video igre

Prijašnji servisi koji su pokušavali ponuditi takvu uslugu, poput OnLivea, bavili su se tipičnim problemom kašnjenja, što je posebno u slučaju videoigara, koje zahtijevaju reakciju u sekundi, veliki problem. Google će izbjeći takvu mogućnost  i omogućiti uživanje poput onog kakvog i danas imamo igrajući se na konzolama u 4K rezoluciji i pri 60 fps. 

Na pokretanju Stadia radilo je niz veterana s polja videoigara, između ostalih i Phil Harrison iz Sony PlayStation, koji je sada potpredsjednik Googlea. Jedna od igara koja ću se moći igrati je Doom Eternal, a ostale još nisu objavljene. Google je pak stvorio svoj poseban studio za razvoj videoigara koji bi trebao kreirati niz ekskluzivnih igara kao i niz ostalih mogućnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.