Tehno
4841 prikaza

Podmornica budućnosti izgledat će kao ulješura

Podmornica SMX-31
Screenshot Youtube
Malena podmornica jedinstvena je po veličini i dizajnu

Ova francuska podmornica jedinstvena je, nekonvencionalna i jako naoružana. Francuskih je ruku djelo i nalikuje kitu ulješuri. Nazvana SMX-31, a ova električna podmornica poznata je i po nazivu Electric. Svome nizu velikih mogućnosti pridodaje i onu kako može funkcionirati kao matični brod, sa 15 članova posade. 

Predstavljena je na izložbi Euronaval u Parizu i srušila je gotovo sve dosada poznate konvencionalne dizajne. Dizajnom više nalikuje kitu, nego nekoj konvencionalnoj podmornici. Ima uvlačiv hidroavion kojeg nosi u trupu, kožu s heksagonalnim uzorkom i ugrađenim antenama i par reaktivnih propulzora, pumpi mlaznica, koje se nalaze na krmi, piše Popular Mechanics. 

Autoritet na području podmornica Hi Sutton, autor Covert Shores: World Submarine Recognition Guide i bloga o podmornicama Covert Shores, kreirao je seriju fotografija tog koncepta iz kojih se može vidjeti o kakvoj je podmornici riječ. 

Podmornica SMX-31 | Author: Screenshot/hisutton.com Screenshot/hisutton.com
Unutrašnjost podmornice je dizajnirana s dvostrukim trupom broda, s lakšim vanjskim i težim unutarnjim trupom. Riječ je o električnoj podmornici, a litijske baterije zamijenile su dizel motore ili nuklearni reaktor kao pokretači pogon. Maksimalna dubina na kojoj mogu ploviti zasada je nepoznata no koliko je poznato nije manja od 243 metra. 

Može biti i matični brod za vozila bez ljudi, a može i lansirati zrakoplove bez zračnog jarbola s privezanog bacača koji pluta na površini dok je podmornica pod vodom.  Iz stražnjeg hangara otpušta i ostala podvodna vozila. Može podnijeti i transport podvodnih plovila kao što je Propulseur Sous-Marins 3rd Generation kojeg koriste mornaričke posebne postrojbe kako bi se infiltrirale u neprijateljska obalna područja. 

Podmornica ISPOD POVRŠINE Style Morski menu: Ovako se hrane mornari u podmornicama

Prevozi 46 snažnih torpeda i raketa, uključujući i F21 Artemis torpedo i SCALP krstareće rakete za kopnene napade koji je nedavno upotrijebljen u NATO zračnim napadima na Siriju. 

Podmornica ima vertikalni silos za lansiranje u pramcu i vodoravno montiranu lansirnu cijev na pramcu .

Sve su ove velike mogućnosti male podmornice, veličine nešto manje od 70 metara i nosivosti 3400 tona. Ispod mora operacije će moći provoditi od 30 do 45 dana, ovisno o mogućnostima baterije, uz maksimalnu podvodnu brzinu od 37 km/h. U njezinom izvršavanju zadataka, opsežnih zadataka, ovako maloj podmornici pomaže činjenica kako posadu čini samo 15 ljudi. Podmornice puno manje od SMX-13 najčešće imaju posadu od 60 ili više ljudi. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.