Tehno
2728 prikaza

Ovako će izgledati prvi hotel u svemiru

Svemirski hotel Aurora Station
1/2
Screenshot/Youtube
Svemirski turizam prirodni je razvoj, a takva ekstrema okruženja samo su usporila istraživanja, ali ih nisu spriječila ili ukinula

Trebao je to biti spektakl, tako je i najavljen prošle godine. Svemirski hotel Aurora Station, gostim bi trebao pružiti užitak promatranja planeta kakvog nisu prije vidjeli. Nikada.

Taj užitak koji nas očekuje, po ambicioznim planovima do 2022. godine, trebao bi biti ipak za one malo dubljeg džepa, jer 12 dana takvog smještaja stoji oko 9,5 milijuna dolara. I to naravno po osobi. No kandidata ima, pa tako u kompaniji koja nudi to nevjerojatno iskustvo kažu, kako je lista rezervacija popunjena. 

"Dio tog iskustva je pružiti ljudima uvid u život profesionalnog astronauta. Vjerujemo kako će većina gostiju promatrati prizore oko njih, a ako im slučajno bude dosadno nudimo im i iskustvo "holodecka", virtualne stvarnosti u kojoj mogu raditi sve što žele, hodati po Mjesecu ili igrati golf", kaže Frank Bunger, osnivač Orion Span, kreatora tog hotela.

Spaceshiptwo Virgin galactic Najskuplji izleti Tehno Svemirski turizam još jedan korak je bliže stvarnosti

Možemo taj hotel doživjeti kao luksuznu verziju Međunarodne svemirske stanice (ISS) s kojom će imati i nekih sličnosti. Tako će gosti, njih četvero sa dva člana osoblja, spavati u vrećama za spavanje pričvršćenima za tu strukturu, hrana će biti smrznuta, a prije lansiranja morat će proći kroz zahtjevni zdravstveni pregled, jer putovanje nije tako jednostavno, s obzirom na gravitacijske sile.

Osim uživanja gosti će dio putovanja provesti pazeći na razne eksperimente poput uzgajanja hrane, kao što to radi i posada na ISS-u. No neće u potpunosti živjeti životom astronauta, pa će imati vodu, umjesto one koju će dobiti obrađivanjem vlastitog urina, piše BBC.

Mnogi ovaj korak promatraju sljedeći korakom u razvoju čovječanstva. No kako stara poslovica i kaže, treba pažljivo gledati prije tog velikog skoka. Stručnjaci su zato jako oprezni oko ovog hotela. 

"Lijep je to gadget. No hoće li zaživjeti, to ćemo tek vidjeti", rekao je Christian Laesser iz Istraživačkog centra za turizam i promet na Sveučilištu St. Gallen u Švicarskoj.

"Trenutačno je svemirski turizam polje na kojem se miješaju stvarnost, obmane i znanstvena fantastika i toliko da je teško razlikovati stvarnost od pukih želja", kaže Robert A Goehlich sa Sveučilišta Embry-Riddle Aeronautical, koji predaje jedini kolegiji na svijetu posvećen svemirskom turizmu.

Slažu se kako svemirski turizam već na neki način postoji, barem u teoriji. Započeo je 2001. godine kada je Amerikanac Dennis Tito platio ruskoj svemirskoj agenciji 20 milijuna dolara za sedmodnevni posjet Međunarodnoj svemirskoj postaji. Neke zemlje već postavljaju temelje za budući razvoj ove industrije, pa se tako u SAD-u već radi na razvoju deset komercijalnih svemirskih luka. 

Stephen Attenborough : "Digitalno doba nije neki prolazni trend" DIGITAL TAKEOVER Tehno Mi smo pioniri i pretvoriti ćemo znatiželjnike u astronaute

Eric Stallmer, predsjednik Commercial Spaceflights Federation i najveći navijač za Aurora Station naglašava kako SAD već ima regulacije takvih objekata koje se bave pitanjima odgovornosti, odštete, rizika. Stručnjaci taj pristup neće odbiti, već će pažljivo čekati i promatrati kako će se razviti i kakve usluge civilni svemirski turistički poduzetnici i kako mogu pružiti. Bunger opisuje stanicu Aurora sa svojom novom tehnologijom i pojednostavljenim sustavima, sigurnijom od ISS-a no čak će i on reći kako sigurna neće biti sve do trenutka lansiranja.

Izaziva to niz drugih pitanja kao što su i lokacija lansiranja i povratka gostiju na Zemlju.

Pokazalo se kako je ovo industrija u koji je postavljanje datuma jako teško, i vodi razočarenju. Tako je Virgin Galactic imao svoje uspješno testiranje u prosincu, no kasni po rasporedu. SpaceX i Blue Origin još uvijek testiraju svoja vozila, XCOR Aerospace proglasio je stečaj 2017. godine. Vrlo se lako može dogoditi da ti kandidati koji su svoja mjesta rezervirali, uslijed dugotrajnog čekanja ili odustanu ili razviju neke probleme zbog kojih neće moći proći zdravstvena testiranja. Izgradnja modula stanice Aurore planirana je tek za kraj ove godine.

Tu je i niz pitanja vezanih uz zdravlje, pa tako oni koji se bore sa klaustrofobijom o ovom putu ne bi ni trebali razmišljati. Tu je i problem sa bestežinskim stanjem, mučninom i ostalim problemima s tekućinama u tijelu. Dugotrajna izloženost takvom stanju može oslabjeti kosti, izmijeniti strukturu očnih jabučica, utjecati na vid. Nakon samo 12 dana gosti se ne bi trebali brinuti, no osoblje će imati problema. Neće biti ni prostora na romantiku jer NASA savjetuje svojim astronautima da se suzdrže od seksa.

Scena iz filma Gravity Zvjezdani let Tehno Nude šetnju svemirom - s popustom košta 100 milijuna dolara

Zabrinjavajuće su i čestice koje ulaze u kabinu i koje mogu uzrokovati genetska oštećenje, a iako su svemirske letjelice izolirane, nisu u potpunosti zaštićene od takvog zračenja. Astronauti su spominjali kako vide bljeskove svjetla, za koje istraživači vjeruju kako su kozmičke zrake koje pogađaju optičke živce ili vidni korteks u mozgu.

"Takvoj misiji ne možete pristupiti, posebno ne onoj komercijalnoj, sa "idemo pokušati pa ćemo vidjeti". Potreban vam je siguran rad svemirske letjelice, ekološki prihvatljiva i ekonomski isplativa operacija", upozorava Goehlich.

Laesser smatra da je svemirski turizam prirodni razvoj, a takva ekstrema okruženja, pokazuje povijest, samo su usporila istraživanja, ali ih nisu spriječila ili ukinula. 

"Ako se vratite u prošlost prije 30 godina posjet Antarktici bio je nemoguć, no danas to ljudi čine. Imamo nove granice, a svemir je samo jedna od onih koja granica koja bi se mogla uskoro otvoriti", naglašava.

Zasada još nitko točno ne zna datum tog otvaranja, a zapravo ni ne zna kod koga je ključ. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 22:27 21.Travanj 2019.

    kao u zvjezdanim stazama