Tehno
21794 prikaza

Otkrivena podmornica kojom su nacisti bježali u Ameriku

Nacistička podmornica
Wikipedia
Još ne znaju što je u njoj, ali u takvim su nacisti nakon totalnog poraza namjeravali prevoziti zlato i dragocjenosti

Danski znanstvenici tvrde da su pronašli davno izgubljenu nacističku podmornicu koja je misteriozno nestala pri završetku 2. svjetskog rata. Podmornica U-3523 bila je izgubljena nekoliko desetljeća a po glasinama koje su kružile, navodno je bila idealno sredstvo za bijeg nacističkih vođa u Južnu Ameriku. Čak su se širile i mitske neonacističke priče da je jednom takvom u Južnu Ameriku pobjegao i sam Adolf Hitler. No čini se da to baš i nije bilo tako. 

Ubrzo nakon Hitlerovog samoubojstva 30. travnja 1945. godine nacističke snage u Italiji i Berlinu predale su se, a njihov primjer slijedili su i drugi diljem Europe. U tom trenutku slavlja s jedne strane, i masovnih samoubojstava i bijega s druge strane, nije baš bilo jasno kako je podmornica U-3523 završila u blizini Danske obale. U svibnju 45. potopio ju je britanski RAF bombarder i usmrtio sve koji su na njoj bili, piše Popular Mechanics.

Čak i prije njezinog misterioznog posljednjeg putovanja U-3523 bila je vrijedna i posebna. Bila je to nacistička visokorazvijena nova podmornica tipa XXI, koje su mogle ploviti dovoljno dugo ispod površine mora, pa tako čak neopaženo i stići do obala Južne Amerike. Kako se desetljećima zapravo nije znalo gdje je, i nakon njezinog potapanja, kružile su glasine kako je zapravo pobjegla. 

Podmornica je bila zamisao inženjera Hellmutha Waltera koji je tvorac i revolucionarnog pogona utemeljenog na specijalnoj turbini pogonjenoj vodikovim peroksidom, koji je istodobno osiguravao podvodnu brzinu i kisik prijeko potreban posadi. Kulminacija njegovog rada bile su podmornice poznate po tome kako su nekoliko dana mogle provesti ispod vode.

Napravljene su samo četiri takve superiorne podmornice, zbog grešaka u proizvodnji. No upravo na njezinom principu savezničke snage, prvenstveno SAD i Rusija, dizajnirale su svoje podmornice i desetljećima nakon rata. 

Podmornica ISPOD POVRŠINE Style Morski menu: Ovako se hrane mornari u podmornicama

Muzej koji podmornicu pronašao, Muzej pomorskog ratovanja Jutland, u svom je izvještaju rekao kako su nakon rata "kružile glasine kako su nacisti u podmornicama odvozili zlato na sigurne lokacije. U-3523 bila je podmornica koja je hranila te glasine zbog svoje mogućnosti da ispod vode provede jako dugo vremena pa je tako mogla stići i do Južne Amerike". 

Podmornica se nalazi na oko 100 metara pod morem na sjevernoj obali Danske. S obzirom kako su uvjeti njezinog izvlačenja upravo zbog takavog položaja otežani, za sada se još ne zna da li se u njoj nalazi vrijedno zlato s kojim su nacisti planirali pobjeći u Južnu Ameriku. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.