Tehno
3694 prikaza

Ometaju GPS signale jer se boje da će ubiti Putina

Putinova limuzina
1/5
SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
GPS sistemi danas su sveprisutni, a manipulacija s njima postala je gotovo dječja igra

Američki istraživači koji pomno prate stanje u Rusiji, primijetili su neobičnu pojavu. GPS signali brodova koji su usidreni u nekim lukama počeli su ih prikazivati kao da su kilometrima daleko. Ta se neobična pojava ponavlja svaki puta kada je u blizini luke ruski predsjednik Vladimir Putin. 

Taj zanimljivi fenomen, kako pokazuje izvješće organizacije C4ADS, upućuje na to da Putin putuje s uređajem za ometanje signala. No to nije sve. Smatraju stručnjaci kako je njegov utjecaj puno širi, te da Rusija manipulira sa globalnim navigacijskim sistemom u puno većoj mjeri nego što se to do sada mislilo. 

"Rusija nastavlja iskorištavanje tih mogućnosti u zaštiti strateški važnih postrojenja, no ove tehnike koristi i kako bi promovirala svoje pothvate na svim krajevima svijeta, posebno u Siriji i EU", stoji u izvješću.

Vladimir Putin | Author: Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL
Kremlj je u svom pokušaju da umanji prednost zapada u razvoju preciznog naoružanja, uložio velika sredstva u tehnologiju elektroničkog ratovanja, koja su im omogućila da ometaju neprijateljsku komunikaciju, piše Business Insider. 

"Pametna oružja trebaju pametne ljude da im kažu pametne stvari. Trebaju im koordinate, navigacijski sistemi", naglašava Michael Kofman, ruski vojni stručnjak u istraživačkoj organizaciji CNA.

"Tempo tih operacija zahtjeva stalan pristup podacima u realnom vremenu", smatraju. Ruska vojska vjeruje kako je elektroničko ratovanje "dio odgovora na američku dominaciju u preciznom naoružanju i zračnim napadima". 

Rusija je te tehnologije razvijala u Ukrajini i Siriji, ometajući GSP, radio i radarske signale. U Siriji američka vojska pokušava poboljšati njihove mogućnosti električnog ratovanja.

Takvo se naoružanje, pa i takve mogućnosti, prenose i koriste u sigurnosnim službama Vladimira Putina. Upravo ometanje GPS signala smatraju idealnom zaštitom od napada dronova. To ometanje može se pratiti i zapravo ostavlja trag ruskih mogućnosti i razvoja na tom polju. 

Vladimir Putin Specijalni zadatak Top News Putinovi ljudi: Imaju pištolje koji probijaju pancirke

Njegovi tjelohranitelji koriste nove pristupe kako bi spriječili pokušaje atentata uz pomoć dronova. Uređaj za ometanje GPS-a koji putuje sa Putinom oponaša civilne GPS signale i pokazuje lažne koordinate za lokalni aerodrom. Njihove koordinate koristi s obzirom da dronovi imaju sigurnosne mehanizme pomoću kojih izbjegavaju takve aerodrome, na način da se automatski ugase kada uđu u područje zračne luke.

U teoriji se dronovi automatski gase kada se nađu u blizini Putina, kada dođu u blizini uređaja za ometanje signala. Taj strah od potencijalne mogućnosti atentata uz pomoć dronova je opravdan, posebno ako se sjatimo primjera venezuelanskog predsjednika Madura koji je preživio pokušaj napada u koji su bili uključeni dronovi sa eksplozivom. 

Vladimir Putin na otvaranju mosta do Krima | Author: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
Nekada takvi postupci imaju i niz nuspojava. U rujnu 2016. godine Putin je putovao u tjesnac Kerch sa premijerom Dmitrijem Medvedevom kao bi pregledao napredak izgradnje četiri milijarde dolara vrijednog mosta i razgovarao s radnicima. U trenutku dok u bili tamo identifikacijski sistemi obližnjih brodova koji ovise o GPS-u, pokazivali su da je njihova lokacija zapravo više od stotinjak kilometara udaljeni Simferopol međunarodni aerodrom. 

Trumpova zvijer VOZNI PARK Tehno Trumpova nova "zvijer": Platio ju je 100 milijuna kuna

Dvije godine nakon toga Putin se vratio u tjesnac kako bi predvodio konvoj vozila preko novo izgrađenog mosta. Tada su uređaji pokazi da je riječ o lokaciji Anapa zračne luke u Rusiji. Po podacima koji su javno dostupni istraživači iz C4ADS između veljače 2016. i studenog 2018. godine zabilježili su 9.883 takvih događaja koji su pogodili 1311 plovila.

"To je jako zanimljivo jer nam pomaže da shvatimo koji je njihov utjecaj i geografski. Izazov s ovakvim uređajima je to što se njihov utjecaj zapravo ne može mjeriti", objašnjava Kofman. 

No to je samo manji broj, budući da se njihovo istraživanje u većoj mjeri temeljilo na morskim signalima jer su lako dostupni, a utjecaj na ostale civilne sisteme koji ne odašilju svoje lokacije javno, najvjerojatnije su i veći. Lokacije koje su dokumentirali uključuju područja u blizini Krima, Sankt-Peterburga, Moskve, Vladivostoka i ruskih vojnih baza u Siriji. 

Zabilježene su aktivnosti uređaja i u blizini Putinove rezidencije na obalama Crnog mora. Iako je Kremlj negirao da je riječ o njegovoj palači, organizacija je dokazala  prisutnost sistema u blizini.

Zasada nema dokaza da takvi uređaji mogu nanijeti štetu civilima. No ove godine pogodili su i avion za zdravstvene potrage na sjeveru Norveške, a ruski susjedi su se nedavno žalili oko tih ometanja. 

Vladimir Putin S-400 Top News Putin opet prijeti: Poslao moćne rakete na Krim

Tijekom prošlogodišnje vježbe NATO-a u Skandinaviji piloti su se žalili na probleme sa njihovim GPS uređajima. 

"To nije šala. I prijetnja je zračnoj sigurnosti običnih ljudi", rekao je finski premijer, iskusni pilot koji ponekad pilotira i svojim osobnim avionom za vladine potrebe, Juha Sipila.

Norveške snage taj su signal kasnije povezivale sa ruskom vojskom.

No Rusi nisu usamljeni u toj praksi. Američka vojska upozorila je kako takva GPS ometanja mogu pogoditi i veliko područje jugoistočnog SAD-a. Takvi događaji pokazuju koliko je taj sistem zapravo osjetljiv, ranjiv i podložan manipulaciji. Sigurnosni stručnjaci već godinama upozoravaju da se takve sisteme može ometati, a nije poznato kako su ili kako će njihovi proizvođači na te prijetnje odgovoriti. 

GPS sistemi postali su sveprisutni u modernoj ekonomiji, a koriste se i u mobitelima, automobilima, industriji i sl. Uređaji za ometanje postali su jeftini i pristupni, a po nekim procjenama oprema koju koriste stoji oko 350 dolara, što je veliko smanjenje u odnosu na iznos od 10.000 dolara od prije nekoliko godina. 

"Potencijal i tehnologija koja se koristi u ovim aktivnostima je jedinstvena prijetnja. I može se koristiti bilo gdje", smatraju u organizaciji. 

SAD  je zabilježio takvu aktivnost 2015. godine godine u blizini meksičke granice. Pretpostavlja se da su njihove GPS sisteme ometali narko karteli.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 03:41 18.Travanj 2019.

    sve američke patrole to koriste u Afganistanu kao normalnu zaštitu