Tehno
9185 prikaza

Nove Nikeove tenisice: S njima varaju na utrkama?

Zagrebački maraton
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Četiri posto se ne čini puno, ali u takvoj utrci to je više od sedam minuta, sve zbog sitnog poboljšanja potplata

New York Times je krenuo s pitanje koliko bi bilo pošteno u utrkama koristiti tenisice koje bi omogućavale 25 posto brže trčanje. Ili 10 posto. Ili 2 posto. Sve zato što se ispostavilo da Nikeov model "Zoom Vaporfly", skupe tenisice puštene u prodaju prije jedne godine, dovode do između 3 ili 4 posto boljih rezultata trčanja u odnosu na takmičare koji su koristili druge modele tenisica, odnosno za 1 posto u odnosu na one koji su koristili prvi sljedeći najefikasniji model tenisica.

NY Times je usporedio podatke oko pola milijuna maratonaca i polumaratonaca koji su trčali od 2014. Koristili su podatke aplikacije "Strava", takve koju se naziva i "društvenom mrežom za atletičare". Pri analizi pazili su na to da se uspoređuju rezultati maratonaca sličnih sposobnosti i tada je doista dolazilo do razlike od 4 posto, podjednako i za žene i za muškarce.

Olimpijske igre 1904. godine BIZARNI MARATON Life Najluđa utrka u povijesti Olimpijskih igara

Promatrajući samo maratonce, to je i dalje bilo 4 posto, kod polumaratonaca bila je riječ o 5 posto, kod najbržih trkača 2 posto, kod brzih 4 posto, kod sporijih 5 posto, kod rekreativaca 4 posto. Cijena ovih tenisica je 250 dolara, odnosno 1595 kuna. Tenisice su specifične po tome što u potplatu imaju ugljikova vlakna, što znači da skladište i otpuštaju energiju sa svakim korakom, odnosno djeluju kao katapulti, za malo ubrzavaju trkača sa svakim korakom naprijed.

Neki su trkači rekli da su im tenisice izgubile tu sposobnost nakon pretrčanih 150 kilometara u njima. A to onda postavlja pitanje poštenih odnosno nepoštenih tehnoloških poboljšanja opreme u odnosu na konkurenciju. U golfu su tako već neko vrijeme zabranjene loptice koje lete direktnijom putanjom.

U "američkom nogometu" zabranjene su tvari koje omogućavaju koje su ljepljive, koje igračima omogućavaju da bolje hvataju loptu, a nacionalna plivačka administracija zabranila je korištenje kupaćih kostima za natjecatelje koji natjecatelju poboljšavaju održavanje na vodi i brzinu. Kod kupaćih kostima bila je riječ o poboljšanju od dva posto, otprilike onoliko koliko se Nikove tenisice razlikuju od nekih od sljedećih najboljih modela tenisica.

Maraton | Author: Arne Dedert/DPA/PIXSELL Arne Dedert/DPA/PIXSELL

"Obuća ne smije biti tako konstruirana da natjecatelju daje nepoštenu prednost", stoji u pravilima Međunarodnog udruženja atletičarskih federacija. Problem je u tome što nije precizirano kakva unapređenja to mogu biti. Pravila kažu i to da oprema mora biti razumno dostupna svima u sportskom natjecateljskom duhu. Vaporfly se u preprodaji prodavao čak i po 400 dolara i više.

Nikeova najnovija verzija, Elite Flyprint, ograničeni broj pari tih tenisica, na ovogodišnjem Londonskom maratonu prodavala se po između 499 i 650 funti. Ovaj najviši iznos je zapravo 5395 kuna. Nike je na službeni upit odgovorio da njihova sportska obuća zadovoljava sve uvjete međunarodne atletske organizacije. A atletska organizacija je rekla da Vaporfly jest legalan, ali da je preciznije reći da "nema dokaza da ta tenisica nije legalna".

A to dokazati skupo je, dugotrajno, uključivalo bi svu silu usporedbi različitih modela, trkača različitih sposobnosti... Koristeći podatke Strava, NY Times se prihvatio tog posla. Kompilirao je rezultate sa 700 utrka, odnosno 280.000 istrčanih staza pojedinih maratonaca i 215.000 polumaratonaca. Uspoređujući različite modele tenisica i strogo pazeći na to da uspoređuju trkače iste dobi, sposobnosti, prosječnih rezultata, pa čak i rase, o spolu te o vremenskim uvjetima utrke da se ne govori.

Maraton Sportski život Life Novi trend: Maratonci bolje trče kad se napuše

Kako to ide pokazuje primjer usporedbe Tonyja Kharitonova i Mariosa Athineosa, obojice Amerikanaca, ali sa suprotnih krajeva SAD-a. Na Bostonskom maratonu 2017. Kharitonov je istrčao nešto više od tri sata i samo devet sekundi brže od Athineosa. Godinu poslije, trkači koji se uopće ne poznaju, trčali su tako da je Kharitonov bio čak 51 sekundu sporiji. Razlika je bila to što je Athineos 2018. trčao u Vaporflyju.

Kako ne bi bilo sumnje da je možda jedan naprosto godinu poslije bio u boljoj formi, usporedili su koliko su se rezultati svih trkača Bostona 2017. razlikovali od Bostona 2018. Ispalo je da prosječno razlike nije bilo. Nasuprot tome, usporedili su koliko je onih koji su trčali 2017., a koji su trčali i 2018., ali u onoj drugoj utrci s Vaporflyjem na nogama, koliko ih je imalo osjetno bolje rezultate. Ispalo je da ih je 85 posto s promjenom tenisica imalo bolje rezultate.

A kad su to isto proveli i na stotinama drugih utrka, došli su do rezultata da je Vaporfly donosio 4 posto bolje rezultate od prosjeka tenisica, Nike Streak bio je na 3 posto, Adidas Adizero Adios na malo više od 2 posto... Korisnici aplikacije "Strava" u pravilu su sportski entuzijasti. Svaki četvrti slao je podatke sa dva ili više maratona, svaki deseti slao je podatke s tri ili više maratona. Više nego dovoljno za reprezentativnost, naravno, uz adekvatnu statističku analizu iz koje su proizišli onakvi podaci.

Maraton | Author: Arne Dedert/DPA/PIXSELL Arne Dedert/DPA/PIXSELL

A pojedini slučajevi su doslovno alarmantni. 49-godišnji Glenn Kasin na Stravu je poslao podatke s pet maratona od studenog 2015. Pa je u New Yorku 2015. imao 3 sata 35 minuta i 22 sekunde. Godinu poslije u Austinu je istrčao 3:13:30, a u Chicagu 3:30:23. U Bostonu 2017. imao je rezultat 3:13:50, da bi u Houstonu 2018. istrčao čak 2:56:00, 18 minuta bolje nego što je trčao ranije.

Slučajno ili ne, baš tada, 2018., imao je Nike Vaporfly, s njima je postigao daleko najbolji rezultat, a tada je bio nezanemarive tri godine stariji nego 2015. Tu, doduše, ne igra ulogu samo udaljenost nego i vremenski uvjeti, usponi i nizbrdice na stazi i slične stvari.

Pa i to da se za najprestižnije utrke trkači intenzivnije pripremaju nego za one manje prestižne. Zbog takvih stvari savršen statistički model vrlo je teško postići, to košta, iziskuje znatne resurse, pa i traje. A možda savršeni model i ne postoji. Usprkos svemu, istraživački tim učinio je sve kako bi nepreciznosti i promašaje sve na nulu, a ono što je na kraju ispalo, brojke su s početka teksta. Pa ako se uzme kakav maraton od tri sata, četiri posto znači nešto više od sedam minuta razlike, što čini ogromnu prednost. A onda se postavlja pitanje koliko je to pošteno, koliko je to sportski.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Gzim Beljulji
    Chiaseed 00:17 17.Kolovoz 2018.

    Haha, Nikeov marketing. Svi vrhunski maratonci imaju tenisice koje se posebno šivaju samo za njihovo stopalo, takvih ni nema u prodaji za nas obične smrtnike. Opet pišete neistine i gluposti.

  • Avatar Ingrinna
    Ingrinna 00:10 17.Kolovoz 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==> Sexydrom.com