Tehno
450 prikaza

Nove istrage sumnjivih aplikacija na Facebooku

Mark Zuckerberg
STEPHEN LAM/REUTERS/PIXSELL
Facebook je suspendirao oko 200 aplikacija a istražuje i tisuće drugih zbog moguće krađe podataka

Facebook je pokrenuo novu istragu oko zloupotrebe podataka svojih korisnika. U centru pažnje je aplikacija myPersonality - test osobnosti, a pretpostavlja se kako su putem aplikacije prikupljeni intimni podaci nekoliko milijuna korisnika Facebooka, kojima su mogli pristupiti svi.  

Novi je to slučaj zloupotrebe podataka nakon afere Cambridge Analytica u kojem su ukradeni podaci milijuna korisnika Facebooka putem aplikacije koju je kreirao istraživač s Cambridgea Aleksandr Kogan - This Is Your Digital Life quiz, piše Business Insider. 

Ovu Facebooku aplikaciju je 2007. godine kreirao David Stillwel, a i dalje se predstavlja na službenoj stranici sveučilišta Cambridge, gdje također piše kako je aplikacija bila aktivna do 2012. godine i prikupila podatke više od šest milijuna volontera. 40 posto njih "odabralo je podijeliti podatke sa svojih Facebook profila". Kažu kako je tako kreirana "jedna od najvećih baza podataka na polju istraživanja društvenih znanosti u povijesti".

Ilustracija o povezanosti Cambridge Analytice i Facebooka Špijunaža Top News Cambridge Analytica: Dilali podatke 87 milijuna ljudi i propali

Podatke je, kako stoji na stranici, podijelila akademska zajednica i iz njih je nastalo više od 45 znanstvenih publikacija. 

Facebook je potvrdio kako istražuje tu aplikaciju nakon što ju je suspendirao početkom travnja. "Ako odbiju suradnju ili ne prođu našu reviziju mi ćemo ih zabraniti", rekao je Ime Archibong iz Facebooka.

Facebook je suspendirao više od 200 aplikacija a istražuje se i tisuće drugih u slučaju zloupotrebe korisničkih podataka. Podatke istražuje i britanski Information Commissioner's Office (ICO), koji prati javne informacije, zbog prijava kako pitanje anonimnosti nije dobro riješeno. Naime, čini se kako su podaci bili dostupni svima, s obzirom da su korisničko ime i lozinka za pristup podacima podijeljeni na GitHubu. 

"Svjesni smo incidenta povezanog s myPersonality aplikacijom i istražujemo cijeli slučaj", rekao je glasnogovornik ICO-a.

Svjedočenje Marka Zuckerberga Novo doba Tehno Zuckerberg: Regulacija Facebooka je neizbježna

Glasnogovornik Cambridgea je napomenuo kako je Stilwell aplikaciju kreirao pet godina prije nego se priključio sveučilištu. Također je naglasio kako aplikacija nije prošla njihove "procese etičkog odobrenja" i kako sveučilište ne "posjeduje ili kontrolira aplikaciju ili podatke". 

U razgovoru za New Scientist Stillwell je rekao kako je Facebook bio svjestan aplikacije i da je sudjelovao na sastancima na kojima se razgovaralo o projektu. "Stoga su u najmanju ruku čudne njihove tvrdnje kako nisu bili svjesni mog myPersonality istraživanja i njihovo vjerovanje kako je upotreba podataka došla nakon kršenja pravila", rekao je. 

Cambridge Analytica, zatvorena početkom mjeseca zbog svoje uloge u ovom skandalu te ogromnog lošeg publiciteta, pokušala je doći i do ovih podataka. Zbog njihovih političkih ambicija to im ipak nije odobreno. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.