Tehno
473 prikaza

Nova tehnologija - operacije će se raditi brže nego ikad

Ilustracija anestezije prije operacije
Thinkstock
Budućnost bi mogla donijeti niz novosti i u obrazovanju

U budućnosti bi zahvaljujući razvoju tehnologije, posebno 5G tehnologije, mogli živjeti u svijetu u kojem bi liječnici s jednog kraja svijeta operirali pacijenta na drugom kraju svijeta. I to u realnom vremenu. Tehnologija 5G u budućnosti bi tako mogla napajati automobile, pametne gradove i sl. I znanstvenici već užurbano rade na tome.

Ericsson se udružio s istraživačima londonskog sveučilišta King's College kako bi kreirali futurističke aplikacije koje će se moći upotrebljavati na raznim područjima, od glazbe do medicine. Cilj njihovih istraživanja je transfer vještina preko interneta preko projekta kojeg nazivaju "Internet of Skills".

U stvarnom, tj. virtualnom svijetu, tako bi kirurg opremljen s taktilnim rukavicama koje prate pokrete i jačinu pritiska i uz pomoć robota mogao operirati pacijenta na drugom kraju svijeta. Operacije na daljinu moguće su već neko vrijeme, ali 5G tehnologija omogućit će da sve teče glatko i u realnom vremenu

"Uz 5G i novu mrežnu arhitekturu na razvoju koje radimo, nadamo se kako ćemo smanjiti kašnjenje u prijenosu podataka", rekao je Mischa Dohler, profesor bežičnih komunikacija na londonskom sveučilištu.

Yahoo 1990-ih NEVJEROJATNO Tehno Kako su web stranice izgledale prije 20 godina

Dohler, inače kompozitor i pijanist, također planira digitalizirati svoje vještine sviranja i podučavati ljude sviranju. I to uz pomoć taktilnih rukavica i pohranjivanja informacija. Rukavice prate i pamte pokrete njegovih prstiju i poziciju njegovih ruku. Podaci se spremaju u bazu i spremni su za preuzimanje.

"Moći će podatke preuzeti u realnom vremenu na vanjski kostur, koji će voditi njihove prste dok mišići ne zapamte što trebaju raditi. Tako će moći vježbati svoje mišićno pamćenje gdje god bili", dodaje Dohler.

Već sad zamišlja i rad kirurga koji će moći pohraniti svoje vještine u bazu i tako podučavati studente diljem svijeta. Ipak kaže kako ćemo za upotrebu 'digitalnih vještina' morati još malo pričekati. Barem još jedno desetljeće.

"Moramo osigurati sigurnosne uvjete, prava i najbolju praksu za ovu tehnologiju, jer u trenutku kada krenete pomicati stvari na drugom kraju planete možete učiti i puno štete", dodaje.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.