Tehno
6321 prikaza

Neviđena snimka spašavanja potopljene fregate s dna mora

Potopljena fregata Helge Instadt
1/6
NTB SCANPIX/REUTERS/PIXSELL
Norveška fregata sudarila se s komercijalnim tankerom i četiri mjeseca je bila potopljena, a sad su ju izvukli na površinu

Tim spasilaca podigao je norvešku fregatu s navođenim raketama s dna mora. "Helge Ingstad" , koji je potonuo nakon sudara s komercijalnim tankerima u studenom 2018. godine.

Time-lapse videozapis pokazuje da ratni brod polako podiže tim spasilačkih dizalica. Brod izranja iz plitke vode s velikim mrljama od rđe i algama na trupu. Unatoč neznatnoj koroziji u interijeru, norveška vlada će ga sigurno otpisati i tako smanjiti mornaričku flotu na samo 20 posto.

Rano ujutro 8. studenog 2018. godine fregata HnoMS Helge Ingstad sudarila se s komercijalnim tankerom za naftu Sola TS. Stvorila se velika 10-metarska rupa u trupu broda u koji je naglo počela ulaziti morska voda. Kapetan broda namjerno je nasukao brod kako bi spriječio potonuće, ali kasnije je brod ionako potonuo a iznad površine je samo virio radarski jarbol. Osam norveških mornara pretrpjelo je lakše ozljede, al nije bilo poginulih, piše Popular Mechanics.

Sto petnaest dana nakon nesreće, ponovno je na površini. Prema informacijama 300 vojnih i civilnih spasilačkih djelatnika radilo je puno radno vrijeme na podizanju broda. Konačno se to dogodilo u subotu, 2. ožujka, uz pomoć dva krana za spašavanje nazvanih Rambo i Gulliver.

Potopljena fregata bila je postavljena na platformu Haakonsvern, gdje će dočekati čelične oplate kako bi se zakrpala rupa, pa bi brod mogao opet plutati samostalno za 5-6 tjedana.  

Prema pisanju Aftenpostena, operacija spašavanja koštala je 640 milijuna kruna, ili 78 milijuna dolara. Norveški zapovjednik mornarice kaže kako je vlada već spasila s broda "veliku količinu vrijednih komponenti" i da ukupno ima 2.500 komponenti koje žele ukloniti s broda. Iako su brodska torpeda protiv podmornica Stingray skinuta s broda dok je još bio pod vodom i premještena na sigurno, na brodu je ostalo još oružja i streljiva. 

Norveška mornarica kaže da će "sada izvršiti detaljan pregled stanja 'Helge Ingstad' kako bi se procijenila buduća sudbina fregate. ”Ipak, teško da će brod opet imati staru funkciju. Iako je bilo nekih nepropusnih odjeljaka kada je brod potonuo, većina njih, uključujući motore, elektroniku i druge kritične komponente, bili su izloženi morskoj vodi četiri mjeseca. Najbolji ishod bio bi da 'Helge Ingstad' trajno ostane privezan kao plovilo za obuku. Ipak, najvjerojatniji ishod je da sljedeći set vašeg kuhinjskog pribora bude napravljen upravo od bivše norveške fregate. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.