Tehno
222 prikaza

Kreće dostava pizza dronovima

Dron
REUTERS/Heino Kalis
Dron za dostavu razvijen je u suradnji s američkom tvrtkom Flirtey i dizajniran je tako da kupcima spusti pizzu posebnom sajlom

Lanac pizzerija Domino's objavio je u četvrtak da na Novom Zelandu kreće s pokusnom dostavom pizza dronovima, što će biti prvi takav slučaj u svijetu. 

Domino's ima namjeru do kraja godine uvesti dostavu dronovima u redovnu ponudu.

Dron za dostavu razvijen je u suradnji s američkom tvrtkom Flirtey i dizajniran je tako da kupcima spusti pizzu posebnom sajlom. Moći će letjeti brzinom od 30 kilometara na sat na visini od otprilike 60 metara.

Neke do najvećih svjetskih kompanija poput Amazona i Googlea razvijaju planove za korištenje dronova za dostave raznih vrsta, a vlasti u Sjedinjenim Državama, u Australiji i na Novom Zelandu ublažavaju zakonska ograničenja kako bi to omogućile.

Novi Zeland, razvijena, ali relativno rijetko naseljena zemlja bez velikih vremenskih nepogoda, idealan je za testiranje komercijalne uporabe dronova. 

"Zakonima i propisima stvorili smo idealne uvjete za uporabu dronova", rekao je novozelandski ministar prometa Simon Bridges pošto je Domino's obavio pokusni let u Aucklandu u četvrtak. 

Domino's, lanac pizzerija sa sjedištem u SAD-u, razmatra mogućnosti za testiranje dronova u Australiji, Belgiji, Francuskoj, Japanu i Njemačkoj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.