Tehno Digital Takeover
114 prikaza

'Inovacije su krasne, ali važna je implementacija'

Kenneth Stevens
PROMO
U dvorani Expressa nastupio je stručnjak koji je mnogobrojnoj publici održao predavanje o budućnosti pametnih poslovnih aplikacija i softvera

Kenneth Stevens gost je konferencije Digital Takeover gdje je držao predavanje naslovljeno "The Intelligent Enterprise".

On je glavni savjetnik za tehnologiju tvrtke SAP i voditelj odjela Digital Enterprise Platform za regiju EMEA, a preuzeo je i ulogu glavnog tehnološkog savjetnika na domaćem tržištu – Belgija i Luksemburg – pri čemu pruža podršku lokalnim klijentima i partnerima u pogledu prijelaza na digitalno gospodarstvo.

- Sve se danas vrti oko korisnika i klijenata, to je doba u kojemu živimo - rekao je odmah u početku Stevens. Fortune 500 kompanije su počele propadati baš zato jer se nisu mogli nositi s korisnicima i njihovim potrebama.

- Korisnici su svugdje, oni su 'digitalizirani', koriste se društvenim mrežama i imaju visoka očekivanja - rekao je Stevens o četiri temeljna epiteta koja opisuju korisnike. Digitalne su inovacije krasne, ali je najvažnije implementirati ih u svoj poslovni sistem, da budu korisne i u primjeni.

- Pitanje je kako optimizirati poslovne procese, tome služi i softver koji mi proizvodimo. Nakon modernizacije valja se okrenuti ti budućnosti - kaže Stevens koji tvrdi da kompaniji trebaju 'nindže' i 'samuraji' - jedni su pomalo nefleksibilni klasičari, dok su nindže moderniji i lakše ih je preoblikovati.

- To je metafora koja bi trebala pokazati da su svakom poslu potrebne i nindže i samuraji - kaže Stevens koji kaže da nam uskoro više možda neće trebati tipkovnica i miš kako bi koristili poslovnu aplikaciju.

- Sa softverima neće više biti samo monolog, već se razvija i dijalog jer softveri uče i razvijaju se - kaže Stevens i napominje da, ako pogledamo Siri ili Alexu, nećemo uskoro nužno niti morati koristiti prste kako bi komunicirali. 

Pokazao je tada nekolicinu aplikacija koje donose, kaže, revoluciju u komunikaciji s klijentima.

- Morao bih vas ubiti jer sam vam ovo pokazao - našalio se Stevens i u razvoju istih naglasio važnost 'interneta stvari'. 

- Pričao sam o vrlo sofisticiranim softverima i aplikacijama koje zahtjevaju posebne naočale, ili pametne telefone, ali ponosimo se i softverima koji pomažu onima koji nemaju pristup vrhunskoj tehnologiji. Aplikacije koje, recimo, omogućuju da korisnici telefona bez 3G ili 4G mogu pristupiti svojim bankovnim računima - napomenuo je Stevens.

Na primjerima poput aplikacija za bicikliste u Nizozemskoj, pivopije u Belgiji ili vozača kamiona i automobila pokazao je kako je moguće kreativno i pametno koristiti Big data-u.

- Pametna ideja je temelj svega, a onda slijedi implementacija noviteta, a najvažnije od svega je osluškivati želje i potrebe svojih klijenata, što se danas postiže tehnologijom i aplikacijama - zaključuje Kenneth Stevens.

- Sve se industrije mijenjaju, od društvenih mreža do medicine, mogli bi o tome satima. U prošlosti smo iz prošlosti izvlačili zaključke i onda postupali u skladu s tome, danas se razmišlja o i u budućnosti. Kada tražim neke podatke, želim podatke koji nisu od sada, već koji će biti aktualni u budućnosti, kako bi anticipirali trendove - završio je na kraju Kenneth Stevens koji kaže da je cilj svega povezati ljude, stvari i aplikacije (biznise).

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.