Tehno
353 prikaza

I to je moguće! Stroj koji predviđa vaše želje

Amazon Alexa
Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
Alexa vrati se kući, zaboravio sam ugasiti svjetlo, mogla bi postati naredba koju nećete morati ni izgovoriti

Pročitati misli drugih, znati ono što im je u glavi, i o čemu razmišljaju, oduvijek je bila vještina kojoj smo težili. No iz vlastitog iskustva svi ćemo se složiti i reći da nam to baš nije uvijek bilo moguće. Možda ne ljudima, ali čini se kako su tu vještinu savladali strojevi, barem jedan od njih. Alexa, 'pametni' stroj iz Amazona, koji kako kažu razmišlja umjesto nas i podsjeća nas na ono što smo trebali napraviti, a možda zaboravili. 

Na posljednjem predstavljanju novih tehnologija u Seattleu Amazon je predstavio svoju, umjetnu inteligenciju Alexa Hunches kojoj je cilj replicirati ljudsku znatiželju i mogućnost shvaćanja i povezivanja. 

"U razvoju strojeva došli smo do te faze kada možemo programirati intuiciju", rekao je Daniel Rausch, zadužen za razvoj Alexe. 

Da je riječ o totalno iznenađujućoj informaciji, ta pomisao da bi stroj mogao razviti nešto tako svojstveno čovjeku kao što je intuicija, ne treba posebno objašnjavati. Mogućnosti razvoja ovog, kako će mnogi reći, 'osjećaja u želucu' čini se gotovo neprirodna za strojeve koji ju planiraju koristiti. No čini se da i strojevi mogu biti intuitivni.

Kada se i konačno aktivira krajem ove godine, Alexa Hunches promatrat će svoje vlasnike i njihovu interakciju sa pametnim uređajima poput brava, svjetla i električnih dijelova. Kada Alexa 'pomisli' kako je detektirala regularni obrazaca ponašanja čovjeka, kao što je npr. gašenje televizora prije spavanja, glasovni asistent podsjetiti će svog vlasnika da to učini, u slučaju da je možda to zaboravio napraviti. Ponudit će se i sam da taj zadatak obavi, piše The Guardian.

Jeff bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i vlasnik Amazona Na vrhu svijeta Tehno Amazon premašio vrijednost od bilijun dolara

"Alexa može imati predosjećaje oko pametnih uređaja koje najčešće ostavite upaljenima ili ugašenima, bez obzira da li to bilo riječ o bravi koju niste zaključali ili svjetlu kojeg niste ugasili", naglašava Rausch.

Jedna od najčešćih kritika današnjih 'pametnih' uređaja je ona kako su oni zapravo 'glupi' jer je za njihovo korištenje potrebna velika vještina. Amazon upravo kroz svog novog asistenta pokušava to mišljenje promijeniti, predstaviti uređaj kojeg će se jednostavno koristiti a i s kojim će cijeli sustav 'pametnog kućanstva' staviti pod svoj nadzor. 

U pokušajima da učine te uređaje dostupnije ljudima i lakšim za korištenje, predstavit će i novu tehnologiju nazvanu Wi Fi Simple Set čije će korištenje biti jednostavno poput korištenja utičnice. Rade na razvoju jeftinog bežičnog čipa koji će koštati manje od 10 dolara, a kojeg će se moći ugraditi u gotovo bilo koji proizvod i tako dodati glasovne kontrole Alexe. 

Predstavili su i pećnicu koja već ima ugrađenu Alexu i košta samo 60 dolara. Najavili su kako će njihovog glasovnog pomoćnika uskoro imati i niz uređaj poput hladnjaka, aparata za kavu, televizora, zvučnika i sl. 

"Zamišljamo budućnost sa tisuću ovakvih uređaja u vašem stanu", rekao je David Limp, šef odjela za razvoj Alexe.

Amazonov Alexa sustav za prepoznavanje glasa | Author: ELIJAH NOUVELAGE/REUTERS/PIXSELL ELIJAH NOUVELAGE/REUTERS/PIXSELL

Sličan uređaj Echo Amazon je predstavio još 2014. godine a iako nije poznat podatak koliko primjeraka je prodano, Limp naglašava kako Alexa zasada ima desetke milijuna korisnika diljem svijeta. Sljedeći im je cilj napraviti humaniju Alexu. Uređaj hvale, kažu kako postaje sve bolji u dužim razgovorima, a može prepoznati i naredbe dane joj šaptanjem, i na njih na isti način odgovoriti. 

Uskoro će dobiti i novu mogućnost upozorenja vlasnika, posebno ako čuje nešto sumnjivo u trenucima kada nisu bili kod kuće, kao što je zvuk razbijanja stakla ili aktivaciju alarma za detekciju dima.Vodit će računa i o tome da njezini prijedlozi ne postanu previše dosadni onima kojima ih daje. 

"Takve upute dobre su kada stignu u pravom trenutku i u pravom kontekstu no možda ih ne želite čuti kada ste u žurbi", naglašava Toni Reid, iz Amazonovog tima. 

Bit će personalizirana za pojedinca. Iako će zasada raditi samo sa povezanim uređajima, tehnologiju planiraju razvijati tijekom vremena. Moglo bi to dovesti i do toga da vam Alexa predloži glazbu ili nešto slično bez da ju to pitate, a možda će vam i predlagati što bi mogli ili trebali kupiti. 

Tijekom ovog posljednjeg predstavljanja nisu se puno doticali teme povjerljivosti osobnih podataka. Alexa je naime u svibnju slučajno poslala snimke razgovora jednog para nekom od njihovih kontakta. Hoće li takvih sličnih primjera biti još, zapravo se ne zna, no u Amazonu tvrde kako će Alexa ljudima olakšati život, a ne zagorčati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.