Tehno
1454 prikaza

Google u tajnosti gradi cepelin, nikome ne žele reći zašto

USS Macon (ZRS-5) iz 1933.
U.S. Naval Historical Center/public domain
Egzotični projekt im vodi bivši stručnjak iz NASA-e

Osnivače kompanije Google očito mame visine. Dok Larry Page ulaže u leteće automobile, Sergey Brin zaokupljen je idejom o divovskom cepelinu koji se, doznaje Bloomberg, u tajnosti gradi u NASA-inom istraživačkom centru Ames. Prije tri godine Brin je vidio fotografije dirižabla USS Macon (ZRS-5), proizvedenog 1931., koji je Ratna mornarica SAD-a koristila od 1933. do 1935.

Tako je došao na ideju da napravi vlastiti cepelin, navodi Bloomberg, pozivajući se na izvore upoznate s projektom. Macon je bio zračni brod dug skoro 240 metara koji je služio i kao nosač aviona. Brinov cepelin bit će, dakle, tako velik da će ispuniti cijeli jedan konstrukcijski hangar.

Google, ilustracija Kaos i horor Tehno Istekla licenca - Google i Facebook su čudovišta bez ikakve kontrole

Još nije poznato za što Brinu letjelica treba služiti, nego samo to da je Google još 2014. godine na 60 godina unajmio od NASA-e vojno-civilni aerodrom Moffett. Poznato je i to da projekt Brinovog cepelina vodi dr. Alan Weston, stručnjak koji je do prije nekoliko godina bio direktor NASA-inog Amesa.

On je još 2013. izjavio da radi na cepelinu koji će biti punjen helijem. Transport letjelicama razmatra i tvrtka Amazon. U prosincu prošle godine objavljena je vijest da je Amazon patentirao lebdeća skladišta, i to na visinima od 14 kilometara, te da će se roba do njih i od njih prevoziti dronovima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.