Tehno
1125 prikaza

Google će morati ukloniti inkriminirajuće podatke

Mediji
Pixabay
Pravo na zaborav može poslužiti i za skrivanje kriminalnih djelatnosti

Google će morati obrisati, tj. maknuti sve neželjene podatke iz svog pretraživača u slučaju dvojice biznismena koji svoje zločine i odslužili. Naime, oni su svoje 'pravo na zaborav' odlučili potražiti na sudu, te na takav način 'prisiliti' Google da podatke o njima i njihovoj kriminalnoj aktivnosti, staroj nekoliko godina, maknu iz tražilice. Slučaj je baziran na njihovim tvrdnjama kako su članci zastarjeli te kako nisu dio javnog interesa, a njihovom objavom im je prekršeno i pravo na privatnost

Google je već ranije odbio takav njihov zahtjev tvrdeći kako su te informacije o njihovom "profesionalnom životu i radu" u interesu javnosti. No sada je sud donio odluku koja ide u prilog jednom biznismenu i naglasio kako su informacije koje se mogu naći na Googleu, a tiču se njihovog zločina i kazne zastarjele i 'nebitne'. 

Ured Googlea Seksizam Tehno Google u problemima: Procurio tajni dokument

Sudac tako smatra da priče više nisu u interesu korisnika Googlea pa bi trebale biti skinute i maknute. No odbio im je dati novčana sredstva za nadoknadu štete. Google je najavio kako će "poštovati odluku suda u ovom slučaju". 

"Marljivo radimo u skladu sa pravom na zaborav, ali se i brinemo da ne uklonimo podatke koji su u interesu javnosti i branit ćemo pravo javnosti na zakonitu informaciju", stoji u izjavi Googlea za CNN. 

Europski sud 2014. godine donio je odluku da internet pretraživači poput Googlea moraju ukloniti određeni neželjeni sadržaj ako ih to korisnik zatraži. Potaknuo je to jedan Španjolac iz želje da ukloni stare linkove vezane uz njegov problem s dugovima. Od tada Google je dobio više od 2 milijuna zahtjeva za uklanjanje određenih informacija, od čega je osam posto vezano uz 'kriminalnu djelatnost' a sedam posto vezano uz 'profesionalno loše djelovanje'. 

Google Težak slučaj Tehno Google gubi milijarde zbog kršenja autorskih prava

Dvojica biznismena osuđena su za svoje zločine, a jedan je "pokazao kajanje" za učinjeno. Više se i ne bavi time zbog čega je osuđen. 

"Njegove prijašnje presude ne bi trebale imati nikakve veze s bilo čijom procjenom njegove mogućnosti da se uključi u neku vrstu poslovne aktivnosti u budućnosti. Nema nikakve stvarne potrebe da netko bude upozoren zbog njegove aktivnosti", rekao je sudac. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.