Tehno
14371 prikaza

Evo zašto su Gates i Jobs djecu odgojili bez tehnologije

Steve Jobs i Bill Gates
DPA/PA
Ljudi koji su unijeli tehnologiju u svakodnevne živote masa svoju su djecu držali podalje od nje

Psiholozi nas sve više upozoravaju koliko opasna moderna tehnologija može biti za tinejdžerske mozgove, osobito istiičući sve prisutne pametne telefone koje djeca danas koriste u sve ranijoj dobi. Istraživanja su otkrila da se njihovom uporabom kod djece rizik od depresije povećava za 27 posto, a to se najviše odnosi na redovne korisnike društvenih mreža poput Facebooka.

Učestalo korištenje tehnologije relativno je novo u svakodnevici ljudi, pa su nam dugoročne posljedice za nas kao vrstu još nepoznato, no čini se da su upravo pioniri iz tog polja dobro znali kamo će nas ta sva tehnološka revolucija odvesti.

Naime, Bill Gates i Steve Jobs su vrlo rijetko dopuštali svojoj djeci da prvode vrijeme na uređajima koje su pomogli kreirati, piše Independent

- To bi trebao biti dovoljan znak upozorenja roditeljima diljem svijeta - smatraju Joe Clemen i Matt Miles koji su nedavno izadili knjigu "Dva učitelja veterana razotkrivaji kako tehnologija čini našu djecu glupljom".

Granice su sve

Bivši direktor Microsofta Bill Gates je 2007. primiijetio kako je njegova kćer razvila nezdrav pristup video igrama. Tada je uveo strogo vremensko ograničenje takve zabave, nakon čijeg bi se istjeka računalo smrzavalo. Osim toga, Gatesova djeca, iako su imala sve mogućnosti, nisu smjela imati mobitel do svoje 14. godine. U usporedbi, danas ga djeca obično dobivaju s deset godina.

Steve Jobs, direktor koji je vodio Apple sve do svoje smrti 2012. za New York Times je otkrio kako je svojoj djeci zabranio da koriste iPad, proizvod njegove vlastite tvrtke. 

- Mi ograničavamo koliko djeca koriste tehnologiju u našem domu. Djeca trebaju razmišljati, igrati se, razvijati, izučavati svijet. A ne ono što znaju temeljiti na sadržaju koji im serviraju drugi - rekao je. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.