Tehno
676 prikaza

Doveli su Trumpa u Bijelu kuću, a sad idu u stečaj

Ilustracija o povezanosti Cambridge Analytice i Facebooka
Davor Puklavec/PIXSELL
Kratkim priopćenjem za javnost su sve svoje probleme prebacili na medije koje je zanimalo što to oni točno rade

Cambridge Analytica, često osporavana kompanija koja je radila na predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa, podnijela je u New Yorku zahtjev za stečajem, javlja CNN.

Prema američkom zakonu "Chapter 7" stečaj najčešće rezultira gašenjem kompanije i dijeljenjem otkaza zaposlenima zato što više nisu u mogućnosti otplaćivati svoja dugovanja. CNN piše da Cambridge Analytica ima manje od pedeset vjerovnika kojima su dužni do 10 milijuna dolara. Imovina tvrtke kreće se između 100.001 i 500.000 dolara. 

Tvrtka se našla u "neobranom grožđu" zbog optužbi da su zloupotrijebili podatke o milijunima korisnika Facebooka. Ozbiljno su ih uzdrmale i tajne snimke britanske TV kuće Channel 4 gdje jedan od šefova CA Alexander Nix govori koliko daleko su spremni ići u službi klijenata. Nix je govorio da su spremni koristiti čak i djevojke, vjerojatno prostitutke, da bi nabavili kompromitirajuće materijale o protivnicima njihovih klijenata. 

Mark Zuckerberg HUMOR Top News Amerikanci nemilosrdno trolaju Marka nakon svjedočenja

Analytica je u ožujku izjavila da su suspendirali Nixa i oštro su nijekali bilo kakve optužbe za zloupotrebu podataka. 

Šturim priopćenjem gdje su najavili zatvaranje, izjavili su da i dalje stoje iza svojih postupaka. Izrazili su uvjerenje da su njihovi zaposlenici uvijek postupali etično, poštujući sve zakone, ali da je medijska opsada otjerala većinu klijenata.

"Kao rezultat svega toga, odlučeno je da više nije moguće održati poslovanje što je ostavilo Cambridge Analytica samo s jednim izborom. A to je podnošenje zahtjeva za stečajem", stoji u izjavi za medije.

Sve te kontroverze oko navodne zloupotrebe podataka podigle su brojna pitanja o Facebooku i njegovom utjecaju na javnu raspravu, ali i političke izbore. Zbog toga se čak i šef Facebooka Mark Zuckerberg morao pojaviti pred istražnim povjerenstvom oba doma američkog parlamenta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.