Tehno
4241 prikaza

Detektor stresa: Ako pokažete srednji prst, auto će usporiti

Bijesni vozači
Getty images
Sustav je opremljen termalnim kamerama pomoću kojih prati razinu krvnog tlaka, te kamerom koja če pratiti pokrete vozačevih ruku

Kompanija Huawei objavila je kako je uspješno patentirala "detektor stresa na cesti", odnosno sustav prepoznavanja i mjerenja razine stresa vozača koji je integriran u unutrašnjost vozila i koji će značajno povećati razinu sigurnosti vožnje.

Sustav je opremljen termalnim kamerama pomoću kojih prati razinu krvnog tlaka, te kamerom koja če pratiti pokrete vozačevih ruku i mikrofonom koji prati ton glasa vozača. Spomenuta je tehnologija patentirana u segmentu “budućnost i pametna vozila”, obzirom da takva inovativna rješenja postaju moguća u vozilima budućnosti opremljenima 5G tehnologijom.

Opasna cesta u Norveškoj ZA NAJHRABRIJE Life Ceste smrti: Tu se vožnjom riskira život

Sustav uz fiziološke reakcije na stres koje hvataju termalne kamere prepoznaje i različite geste koje koriste ljudi pod stresom, kao i promjene u tonu glasa pa čak i u korištenju određenih izraza. Primjerice, u slučaju da vozač gestikulira šakom ili srednjim prstom automobil će automatski usporiti. Isto će se dogoditi ako se vozač koristi psovkama, prijetnjama, uvredama ili počne udarati po unutrašnjosti vozila.

Huawei je, stoji u njihovu priopćenju, taj sustav razvio kao odgovor na sve izraženiju tržišnu tendenciju globalnih proizvođača automobila. Oni već neko vrijeme ozbiljno razmišljaju o implementaciji raznih senzora u vozila čime bi se vozače potaknulo na mirnu vožnju i izbjegavanje alkohola. To bi značajno smanjilo broj nesreća u prometu i rezultiralo nižom stopom smrtnosti u prometnim nesrećama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar JenniferWE92
    JenniferWE92 06:46 03.Lipanj 2020.

    Pоzivniсa u Sеx Сlub –– w​​w​​w​​.​k​i​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

  • Avatar LauraUE89
    LauraUE89 02:32 03.Lipanj 2020.

    Želitе lеžегni seкs? Mоjа mасa vam je na rasроlaganju! Оvdje prоnаđite mоj prоfil s tеlefоnsкim bгojem – w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

  • Avatar BarbaraAO96
    BarbaraAO96 04:22 31.Svibanj 2020.

    Linda, 22. w​​w︅︆​w​.​l​​o︅︆ve​​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b