Tehno
651 prikaza

'Dark mode': Novost iz Applea od koje vas neće boliti glava

Apple
MASON TRINCA/REUTERS/PIXSELL
Ova nova postavka bit će jako korisna za sve koji puno vremena provode uz ekran, a štedit će i bateriju

Apple je na svojoj godišnjoj konferenciji predstavio niz novotarija, a među njima i mogućnost koja će pratiti njihov novi operativni sustav iOS 13. Prikazali su kako će opcija dark mode (tamni mod) izgledati na različitim aplikacijama, od Apple Musica do fotografija i vijesti. Bit će dostupna kroz aplikaciju ali i preko ikone koja će najvjerojatnije biti predstavljena ove jeseni. Neki stručnjaci kažu kako je ova opcija bolja za oči, i da čuva bateriju. 

Ovaj opcija omogućava crnu pozadinu na iPhoneu, a uključuje i zelenu tipkovnicu i ikone koje bi trebale biti manje oštre od onih na bijeloj ili svjetlijoj pozadini. Njihova stranica podrške za instalaciju na Macu, na kojem je opcija pokrenuta prošle godine, tvrdi kako crna pozadina "olakšava osobi da se fokusira na posao, jer se sadržaj ističe dok, ono što vam tada nije potrebno, zatamnjene kontrole i prozori postaju dio pozadine".

Ta će mogućnost raditi na iPhoneu, iPadu i različitim aplikacijama u tom Apple sistemu, a može se postaviti da se uključi automatski u sumrak ili u dogovoreno vrijeme. No to nije samo njihov koncept. Dark mode postaje sve popularniji na ostalim platformama i uređajima, uključujući Twitter, Samsung Galaxy pametne telefone i pretraživač Google Chrome. 

iPhone Kineska snaga Tehno iPhone se zbog jednog vijka nikad neće sastavljati u SAD-u

Apple ne spominje kako utječe na bateriju, no neki stručnjaci kažu kako to može biti dodatna povlastica. 

Većina pametnih uređaja koristi OLED tehnologiju na svojim ekranima, a odabirom crne pozadine na pametnim uređajima sa OLED ekranima crpi se manje baterije na uređaju, smatra Dan Hays, savjetnik iz PricewaterhouseCoopers, koji se specijalizirao za pitanje telekomunikacija, piše CNN.  

Apple | Author: MASON TRINCA/REUTERS/PIXSELL MASON TRINCA/REUTERS/PIXSELL
"Upotreba takvih postavki može imati puno utjecaja na čuvanje baterije. Ekran koji je većinom crn može značajno poboljšati performance baterije, a može biti i lijepa značajka ako pokušavate koristiti mobitel, diskretno, na području u kojem je već mrak", rekao je.

Apple pak kaže kako je dark mode "pažljivo dizajniran kako bi svaki element na ekranu bio lakši za vaše oči". Mogla bi to biti dobra alternativa oštroj bjelini koja nam umara oči, i zbog koje nas i boli glava, a koju možemo naći na većini web stranica. Profesor neurobiologije sa Sveučilišta Alabama u Birmingham, Paul Gamlin, primijetio je kako bi ova postavka mogla koristiti i našem spavanju. 

iPhone 4s Šok i nevjerica Tehno Apple priznao: Namjerno smo usporavali iPhone

"Upotreba tamne opcije na iPhoneu tijekom večeri i noći najvjerojatnije će manje utjecati na vaš san, i cikluse buđenja. Jaka svjetla tijekom večeri i noći dokazano pomiče ritam središnjeg cirkadijalnog pejsmejkera", naglašava. 

No neki stručnjaci tvrde kako je lakše čitati tamnije fontove na svijetloj pozadini, što smatra i dr. Euna Koo, oftalmolog. 

"Mislim da dark mode ne utječe na zdravlje očiju na bilo koji način s obzirom na podatke koji se nalaze u literaturi. Dužina korištenja vjerojatno je mnogo važnija od načina rada ili intenziteta svjetlosti uređaja kada je riječ o učinku ovog tamnog moda na umor očiju i potencijalno zdravlje očiju", rekla je. 

Bez obzira kako i koliko utječe na zdravlje očiju, dobra je to alternativa svoj toj bjelini u koju gledamo već godinama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.