Tehno
3486 prikaza

BMW lansirao novi e-bicikl, a cijena? Prava sitnica!

BMW električni bicikl
1/4
BMW press
BMW-ov bicikl ne može se usporediti s Rimčevim ni po cijeni, ni po brzini, ni po težini

Ovih dana BMW je lansirao na tržište novi Active Hybrid e-bicikl. Kako kažu, opremljen je s potpuno novim konceptom pogona, što mu daje značajno veću snagu. Napredni električni motor Brose može se aktivirati prema potrebi kao dodatna potpora vožnji na pedale. Motor snage od 250 W i 90 Nm okretnog momenta ostaje vjeran agilnosti svih BMW-ovih modela.

BMW električni bicikl | Author: BMW press BMW press

S baterijom snage 504 Wh, doseg je povećan na 100 km . Vozač podešava stupanj pomoći pedala putem novog zaslona, a tu su i četiri moda napajanja - od ECO (+ 50%) do TURBO (+ 275%) kojim se postiže maksimalna brzina od 25 km/h. U bicikl je ugrađena i mikro USB utičnica i Bluetooth funkcija koje omogućuju vozaču povezanost bicikla i pametnog telefona. 

Harmonično integrirani pogonski modul biciklu daje elegantni sportski profil. Motor i odvojiva baterija potpuno su integrirani u aluminijski okvir. Profil okvira naglašava poznati BMW "bullneck", koji na tržište dolazi u dvije boje -  Frozen Black i Arctic Silver.

BMW električni bicikl | Author: BMW press BMW press

LED svjetlo integrirano je u aluminijski blatobran iznad stražnjeg kotača i povećava sigurnost. Pazilo se i na sjedalo, pa su za to angažirali tvrtku Selle Royale, koja je s BMW-ovom filijalom Designwork proizvela prvo sjedalo koje je posebno prilagođeno potrebama e-biciklista. 

BMW električni bicikl | Author: BMW press BMW press

Inovativni oblik "eZonea" odlikuje se 'kratkim nosom', a sjedalo se podizanje površine sjedala na stražnjim i pokretnim bočnim krilima omogućuje stabilno sjedenje i poboljšava ravnotežu pri pedaliranju i kočenju, kao i pri ubrzavanju e-bicikla. Cijena BMW Active Hybrid e-bicikla je 3.400 eura. 

BMW električni bicikl | Author: BMW press BMW press

Veličine rame dolaze u tri veličine - S, M i L, a težina bicikla je 22,5 kilograma.  
Kočnice su Shimano BR-M315, 180 mm prednje, 160 mm stražnje, a mjenjač brzina je Shimano Deore/XT s deset stupnjeva
Kotači su 28" Continental, 2.0 Continental CruiseCONTACT i Safety System
Felge: Rodi Airline Plus, 28"
Vilica: Suntour NCX, 28" u boji okvira.

Za one koji se pitaju što je s Rimčevim Greypom, može se reći da ta dva bicikla i nisu baš za usporedbu. Svoj najnoviji model G12H, Mate Rimac predstavio je prije točno godinu dana. To je treća generacija električnih bicikala Greyp, koji su po svojim karakteristikama sličniji električnom motociklu

G12H je najsporiji od svih i postiže maksimalno 45 km/h ali je zato povećao doseg na čak 240 kilometara s jednim punjenjem baterije od 3KWh. Prethodnik ovog modela, G12S težio je čak 107 kilograma, pa je i G12H slične težine. No, za razliku od BMW-ovog Active Hybrid e-bicikla, Rimčev je skoro dva i pol puta skuplji i cijena mu je oko 8.000 eura. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.