Tehno
788 prikaza

Apple radi na razvoju tipke za 'drobljenje mrvica'

TIm Cook
Press Association/PIXSELL
Nova strategija Applea u ratu s mrvicama na tipkovnicama predstavlja oštar i učinkovit pristup ovom problemu

Apple je osmislio ideju (rekli bi mnogi konačno) kako poboljšati osjetljivu MacBookovu tipkovnicu koja se bori s čestim napadima prašine i raznih mrvica. Tim inženjera radi na razvoju posebnog koncepta koji će upotrijebiti tipke za mrvljenje prašine i tako sitne čestice pretvoriti u prah prije nego oštete tipkovnicu.

Novi koncept tipkovnice tako bi trebao upotrijebiti posebne mehanizme koji će 'izravna onečišćenja' spriječiti da loše utječu na tipke. Apple je koncept nazvao "Ingress Prevention for Keyboards" a vjeruju kako bi trebao spriječiti i zaštiti uništavanje tipkovnice, posebno od prolijevanja, prašine, prljavštine i mrvica.

Predstavljanje novih laptopa MacBook Lakši i tanji Tehno Novi MacBookovi: Sve prednosti i mane novih Appleovih laptopa

Ideja je dio velikog projekta čiji je krajnji cilj proizvesti neuništive tipkovnice. Jedan od razvojnih koncepata je i 'heating element' (element grijanja) koji bi rastopio šećer koji ostaje nakon prolijevanja soka po tipkovnici. Zanimljiv koncept na čijem razvoju se radi je i nova vrsta tipke koja bi uključivala 'četke, brisače ili poklopce' i blokirala te dosadne mrvice na njihovom putu ispod tipki, piše Business Insider. Ako se neka mrvica ipak uspije probiti unutar tipkovnice Apple ju planira potpuno uništiti.

Novi MacBook | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

"Ako se mrvice ipak uspiju probiti ispod tipki, moguće ih je uništiti pritiskom na neku drugu tipku. Na ovaj način moglo bi se spriječiti blokiranje tipki koje nastaje uslijed onečišćenja", stoji u Appleovoj prijavi patenta.

Apple godišnje prijavi tisuće patenata, a iako sama prijava nije garancija da će ova ideja, koliko god revolucionarno zvučala, ikada postati i upotrebljiva u stvarnosti, njihov je pokušaj zaustavljanja velikog broja korisničkih kritika. Niz pritužbi stiže na adresu ovog tehnološkog diva kada je riječ o njihovoj MacBook tipkovnici koju mnogi smatraju osjetljivom i nepouzdanom.

San Francisco: Apple je predstavio nove uređaje Veliki touchpad Tehno Apple želi napraviti tipkovnicu bez tipki

Naime, posljednji Apple laptopi, uključujući MacBook Pro i MacBook, upotrebljavaju uobičajeno tanku tipkovnicu s tzv. 'leptir' mehanizmom kojeg su prvi put predstavili 2015. godine. Tipkovnice su tanke i plitke, a 'krila' ovog mehanizma se plitko premještaju i skladno savijaju jer su jedinstveni dio izgrađen od tvrđeg materijala. Mane su ulazak čestica prašine ispod tipki zbog čega one mogu 'postati neposlušne'. Ovaj problem jako je raširen a njegov popravak stoji nekoliko stotina dolara.

Iako bitku s mrvicama i prašinom dijeli mnogo računala, točnije njihovih tipkovnica, oni su u većini slučajeva rješivi. U većini slučajeva tipke se mogu izvaditi što omogućava i prosječnom korisniku računala da problem s upadom mrvica u tipkovnicu riješi sam.

To baš nije slučaj kod Appleovih 'leptir' tipkovnica za koje mnogi imaju osjećaj da će se raspasti ako pokušaju maknuti jedu. Dok novi koncept ne stigne u upotrebu Apple savjetuje kako mrvice možete pokušati riješiti i sami - potrebno je računalo nagnuti pod kutom od 75 stupnjeva i lagano 'raspuhati'.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 13:48 14.Ožujak 2018.

    Bezposlen pop i jariće krsti.